Vilhelm Lauritzens klassiker från 1956 pånyttfödd: Se VL 56-pendellampan här!

den 20 september 2023
Vilhelm Lauritzens klassiker från 1956 pånyttfödd: Se VL 56-pendellampan här!
Ikonisk pendellampa från legendarisk modernistisk arkitekt är nu tillgänglig.

VL 56-pendellampan designades ursprungligen av den danska arkitekten Vilhelm Lauritzen 1956 och återlanseras nu tack vare Louis Poulsen.

Små förändringar har gjorts för nyutgåvan, men lampan är i grunden densamma som den som Lauritzen skapade. Lampan finns i två varianter och är tillgänglig i både krom och mässing. Runt öppningen längst ned på pendeln finns ett utstrålande hålmönster som ger en mjukare övergång mellan ljus och mörker och ett mjukt och vackert ljusmönster på skärmen och runt lampan.

VL 56 designades ursprungligen för Folkets Hus på Vesterbro i Köpenhamn, som var en mötesplats för arbetarrörelsen. Folkets Hus invigdes 1956 och stängdes på 1990-talet, varefter byggnaden omvandlades till musikstället Vega, som musikälskare som har besökt Köpenhamn utan tvekan kommer att känna igen. Byggnaden var ett komplett konstverk där Lauritzen designade allt - dörrhandtag, trappor, uttag, möbler och lampor. Om du besöker Vega idag kan du fortfarande se VL 56-pendlarna hänga över baren bredvid konsertsalen.

Vilhelm Lauritzen var en av de viktigaste personerna i spridningen av modernismen i Danmark. Arkitekten, som ansvarar för ett antal ikoniska byggnader i Köpenhamn och till och med den danska ambassaden i Washington D.C., har fått Eckersberg-medaljen 1941, C.F. Hansen-medaljen 1954 och Academy Award. Hansen-medaljen 1954 och den danska arkitektföreningens hedersmedalj. Han var den danska representanten för CIAM - en arkitektförening för modernistiska arkitekter som inkluderade namn som Walter Gropius, Hendrik Petrus Berlage och Le Corbusier - och han är ansvarig för några av de mest unika byggnaderna från sin tid, inklusive Daells Varehus, Radiohuset i Frederiksberg och de gamla terminalbyggnaderna på Köpenhamns flygplats.

Med en VL 56-lampa köper du inte bara ett stycke belysning - du köper ett stycke dansk designhistoria.

Köp VL 56 i både mässing och högglansförkromad här!

Notera: mässingslampan är obehandlad och kommer därför att patineras graciöst med tiden .