Vetskapen om upphängnings höjder

Matbordet

När du ska hänga upp en lampa över ditt matbord så ska du först och främst tänka på att man ska kunna se huvudet på den personen som sitter mittemot.
Som huvudregel kan man använda måtten med att stora lampor ska hänga 60-75 cm över bordet, räknat från lampans underkant. Små lampor hänger man mellan 55-65 cm över bordet, även dom räknat från lampans underkant. Om du ska ha mer än en lampa hängandes över bordet, hänger man lamporna med 80 cm mellanrum. Kontrollera ljuset när dom är tillsammans för att uppnå en jämn belysning på bordet. Testa först var du tycker lampan hänger bäst innan du monterar färdigt den.

Köksbänken

Lampor över köksbänken ska hänga ca. 75-80 cm över bänken. För att få bäst arbetsvillkor är det en bra idé att använda en matt belysning. På det viset undviker du skuggor. Du kan t.ex använda lampa med varmt ljus eller matta stifthalogen lampor. För att undgå att skugga dig själv när du arbetar, kan du mäta bordets bredd, ta bort en tredjedel av måttet och använda det som ett mått från väggen.
Använd helst flera små lampor än en stor. Häng dom så ljuset träffar varandra för att få ett mer enhetligt ljus.

Soffbordet

Pendlar över soffbordet ska hänga så att dom inte kan störa din utsikt. Varken till TV:n eller dom som sitter runt bordet. Försök få hjälp med att, en håller upp lampan och så sätter du dig och reser dig upp, för att se att du är säker på att lampan hänger med ett säkerthetsavstånd från ditt huvud.
När det ska väljas belysning till vardagsrummet, så är det ofta flera behov som ska täckas. Tänk därför på att få fyra till fem lampor runtomkring soffan, och välj lampor efter ditt behov, stämningsbelysning, läsbelysning osv. Men välj gärna lampor som både är uppåt och neråt. Lampor som lyser neråt skapar en mer intim stämning medan lampor som hänger uppåt får rummet att verka större.

Kontorsbordet

När du ska sitta och arbeta vid ditt kontorsbord är ljuset enormt viktigt. Vi kommer här med några förslag till vad man ska vara uppmärksam på.
Takbelysningen rekommenderar vi att man hänger på min. 120 cm från taket. Det kan självklart hänga högre, allt efter rummets takhöjd.
Det är också viktigt att du får en massa naturligt ljus. Så för att utnyttja dagsljuset bäst är det en bra idé att placera sitt bord där ljuset kommer in från sidan. På det sättet undgår du också att bli störd av det.
Prova dig fram med olika positioner av dina lampor så du är säker på att det inte uppstår störande reflexer. Det bästa sättet att placera din arbetslampa på, är att ställa den så ljuset kommer in från sidan och under ögonhöjd. På det sättet undgår du att det uppstår reflektioner. Använd gärna en flexibel bordslampa så du kan ställa in den efter ditt behov.

Biljardbordet

För att få den bästa belysningen över ditt biljardbord är det några regler du kan gå efter. Det gäller både antalet av skärmar och ljusstyrka. Antalet skärmar beror på storleken på ditt biljardbord.

Her kan du se hvad der anbefales til de forskellige størrelser bord. Här kan du se vad man rekommenderar till dom olika storlekarna av bord.
7 fot: 2-3 skärmar
8 fot: 3 skärmar
9 fot: 4 skärmar
10 fot & 12 fot: 4 eller 5 skärmar

Lamporna ska hänga ca 90 cm från bordet och till lampans underkant. DDBU´s officiella regler säger mellan 85-95 cm.

Dom officiella reglerna säger att det min. ska vara 520 LUX över bordet. Vilket svarar till 3 lampor, varje med 75 watt.

Det är även en bra idé att ha belysning i rummet och dom officiella reglerna säger att det ska vara minimum 50 LUX, alltså 40 watt.

DDBU´s officiella regler för ljus vid biljardbordet är flg.:

1.Belysningen ska på dom sämsta upplysta ställena vara på min. 260 LUX. Annars ska det vara min. 520 LUX (ex. 3 x 150watt) på biljardbordets spelyta. Användning av armaturer med ljusrör är tillåtet.

2. Belysningen får inte vara starkare än 900 LUX.

3. Avstånden mellan ljuskällan och spelytan ska vara på minst 85 cm.

4. Spellokalen får inte ligga i totalt mörker utan den ska vara upplyst med minst 50 LUX (40 watt) utanför spelområdet.

5. Vid TV-arrangemang kan punkt 2 och 3 frånses om ljuset inte bländar.

6. Ljuskällorna ska vara hängas upp rörligt så alla stötar kan utföras.

Grovarbetsbänk

Lampor över grovarbetsbänken kan man hänga på samma sätt som man hänger lampor över sitt köksbord. Lamporna ska hänga ca 75-80 cm över bordsplattan. För att undgå att skugga sig själv när man arbetar kan du mäta bordets bredd, ta bort en tredjedel av måttet och använd det som mått från väggen.
I grovrummet är det viktigt med ett bra arbetsljus. Så välj både pendlar över bordet och spottar eller taklampor i taket.

Över baren

Lampor över baren ska hänga så du har fri utsikt. Räkna därför med att hänga lampan ca 53-60 cm över baren. Få en till att hålla lamporna medan du själv sitter i barstolen. Det är viktigt att lampan varken kommer hänga för lågt, så den stör din utsikt, eller kommer hänga för högt så den bländar dig.