Lampor till tvättstuga och entré – Vetande och inspiration

När man väljer belysning till entrén är det viktigt att tänka på att ljuset ska vara inbjudande både för en själv och för gäster. Belysningen i entrén får gärna vara mysig, men samtidigt ska ljuset ge så mycket ljus så att man hittar sina nycklar och liknande. Entrén är det första man möter när man träder in i ett hem, det är därför en god idé att skapa en välkomnande känsla. Det är viktigt att ljuset i gången är användbart samtidigt som det ger stämning och harmoni i rummet. Vi har många möjligheter i förhållande till belysning i entrén, det kan både vara vägglampor, pendellampor, bordslampor och golvlampor.

Tvättstugan är ett rum med många funktioner, såsom uppbevaring och tvätt. I tvättstugan är det viktigt att belysningen kommer uppifrån, här kan man utnyttja spots, pendellampor, taklampor eller plafonder. Det är bra att ha en ljus och mysig tvättstuga, det kan belysningen hjälpa till med. Det är en bra idé att ha en sammansättning av arbetsljus och generell belysning i ett rum som tvättstugan.

Vi har ett stort utbud av lampor till entrén, gången och tvättstugan. Det är bara fantasin som sätter gränser. Här ger vi lite gott vetande och inspiration i förhållande till vad som kan vara bra i entrén, gången och tvättstugan.

Taklampa eller pendel till entrén, vad ska jag välja

Entréns storlek är olika från hem till hem, det finns därför många olika möjligheter att välja mellan när det kommer till belysning i entrén. Ofta ser man antingen en taklampa, en plafond eller en pendel som är monterad i taket. Vilket också är en bra idé för att skapa en inbjudande miljö. Genom att hänga eller montera en lampa i taket i entrén så utnyttjar du också platsen optimalt, då man ofta upplever att det inte är så mycket plats i just det här rummet.

Vi ger dig här några exempel på hur taklampor och pendellampor kan fungera i entrén.
IC S2 pendel från märket Flos är en riktigt fin taklampa som har en enkel och stilfull design som passar riktigt bra i entrén. Det är en elegant pendel med en rund munblåst glasskärm.

En lampa som den här ger dubbelt så mycket ljus tack vare glasskärmen, då ljuset skiner igenom skärmen. Pendeln fås i mässing eller krom, utöver det finns den i två storlekar.

Plaff-On Vägglampa/Taklampa från märket Marset är en enkel och fin taklampa som har flera ljuseffekter. Sjävla skärmen är blåst i vitt glas och har en inbyggd reflektor. Den fina lampan filtrerar ljuset uppåt samtidigt som ljuset sprids fint omkring lampan. Det är en lampa som ger ett bra ljus till entrén och till gången.

Lampan fås i färgerna silver och svart, utöver det fås den med en diameter på 20 cm och 33 cm.

Du kan också köpa till en finns bordslampa till entrén, här kan du se Bestlite BL1 från märket Gubi.

Som taklampa kan man också använda sig av spotlampor som bliver inbyggda i taket i entrén. Det kan tex. vara Logic Round Taklampa frå märket Light-Point. Det är en liten diskret spotlampa som har en elegant och diskret design.

Lampan har inbyggd LED som ger ett behagligt ljus i entrén. Utöver det är det möjligt att vrida spotlampan, då den kan lutas i 28 grader. På så sätt kan du själv bestämma var ljuset ska lysa, allt efter behov.Beat Light serien från märket Tom Dixon är en riktigt populär serie av lampor som klär många rum runt om i Skandinavien. Det är en spännande lampserie som har en fin design i 4 olika former.

Den här pendelserien fås i färgerna svart, vit och mässing. Det är en cool lampserie som ger en frisk vind i entrén, vilket är en inbjudande effekt. Man kan välja att hänga flera av dem tillsammans, som på bilden. Eller bara hänga dom en och en. Det är många möjligheter med Beat Light serien.
Belysning till gången och entrén – fördelar med LED

LED belysning till gången och entrén är praktiskt då det är väldigt energisparande. Utöver det är LED känt för deras långa levnadstid, som självklart är en stor fördel. Vi har ett stort utbud av lampor där det är inbyggd LED, men vi har också lampor där du kan välja till en LED lampa istället för en vanlig glödlampa. Det är en ljuskälla som har bra färgangivelse och ger ögonblickligen ljus till antingen gången eller entrén.

Det är helt klart många fördelar att välja LED, speciellt till ställen som gången och entrén. Där ljuset är tänt över en längre tid åt gången.

Det finns många pengar att spara i längden genom att använda LED, då den är energisparande. Det kan du också se på din elräkning – det är möjligt att spara upp till 80%.
Aim taklampa från märket Flos är en fin lampa som har inbyggd LED. Det är en praktisk och smart pendel som kan justeras fritt i höjden, vilket kan ge ett coolt spel i entrén. Det är en modern och fin lampa som kan liva upp både entrén och gången.

Taklampan fås i färgerna svart, brun och vit.

Being Taklampan från märket Philips Hue är ännu en lampa som har inbyggd LED. Lampan är stilren i designen och passar helt perfekt till entrén eller gången. Lampan kommer med det kända Philips Hue features, som göra att du kan justera ljuset allt efter om du vill ha varmt eller kallt ljus.

Den här taklampan har ett nedåtriktat ljus, samtidigt som den ger ljus ut i sidorna som reflekteras ned och ut i gången eller entrén. Being taklampa fås i svart eller vit och har en diameter på 35 cm.

Det är en lampa som får rummet att verka större, då ljuset också lyser uppåt.

Bonus info om Philips Hue

Något av det smartaste med att använda sig av Philips Hue glödlampor är att du med hjälp av appen kan tända ljuset på din lampa innan du kommer hem. Utöver det kan du ställa in lampan eller glödlampan så att den tänds och släcks på olika tider. Man kan också dämpa ljuset, ändra kelvingraden och ändra färg på glödlampan. Då du med appen kan välja mellan 16 miljoner olika färger.
Det finns massor av möjligheter med Philips Hue, så det är bara att komma igång. Se mer om Philips Hue här.

Terho taklampa från märket Mater är en elegant, enkel och nordisk lampa som ger ett behagligt uttryck i gången eller entrén. Lampans fås i tre olika storlekar, där man både kan välja att hänga dem var för sig, eller hänga dom i en klunga tillsammans, precis som på bilden.

Det är en pendel som har en varm och skön design, och som ägnar sig åt dessa rum Utöver det är det en modern och tidlös lampa. Lampskärmen är munblåst i opalglas, vilket ger dubbelt så mycket ljus ut i rummet.

Värt att veta om design lampor till tvättstugan och entrén

Det är en bra idé att skapa en bra belysning i entrén och i tvättstugan, då det är rum med många funktioner. Såsom förvaring, tvätt och påklädning. Belysningen i tvättstugan kan lösas med en pendel, taklampa eller en plafond, men ser man till dagens trend så ser vi mer och mer att det flexibla och funktionella vägglamporna hänger i tvättstugan.

Detsamma ser vi i entrén, men här är det fortfarande pendellamporna som är mest populära. En bra belysning är nödvändig i dessa rum, då det ska vara möjligt att hitta sina saker, samt att man ska kunna arbeta i belysningen.

Det är praktiskt att ha upphängningshöjder i tankarna när man ska hänga upp lampor i tvättstugan. Lamporna ska gärna hänga omkring 75–80 cm över bordsskivan. På det sättet undgår du skuggor när du arbetar vid bordet. Det är viktigt med bra arbetsljus, därför rekommenderar vi både pendel, spot och taklampor i tvättstugan. Vilket är praktiskt när man ska vika tvätt eller liknande. Du kan läsa mer om upphängningshöjder här.
Olika typer av belysning:

• Diffust och indirekt ljus – passar väldigt bra som den generella belysningen i rummet. Det kan bland annat vara en taklampa eller vägglampa som ger det här ljuset.

• Direkt ljus – passar bra som arbetsbelysning, då det lyser upp bestämda områden väldigt bra.

• Uppåtriktad belysning – passar bra som extra belysning

• Nedåtriktad belysning – ses ofta som mysbelysning eller i sovrummet.  

Vi ger dig här några exempel på hur tvättstugan eller entrén kan se ut med olika former av belysning.
Bestlite BL6 vägglampa från märket Gubi är en äkta designklassiker som har ett stilfullt och en fin design. Den fina vägglampan har en flexibel arm, samt skärm som gör att du kan styra ljuset efter behov. Det är en lampa som är perfekt till gången, där det inte finns så mycket plats.

Lampan är väldigt populär och blir sedd på flera ställen runt om i hemmet. Vägglampan fås i 9 olika varianter, så det finns något för alla.Deep LED taklampa från märket Light-Point är en enkel vit spotlampa som bliver integrerad i taket. Det är en väldigt bra spotlampa som ger ett ordentligt ljus i tvättstugan. Lampan har inbyggd LED och ger bra färgangivelse samtidigt som den är energibesparande.

Spotlampan passar både in i tvättstugan och i entrén, det finns många möjligheter med spotljus.
Denne spotlamper passer både ind i bryggerset, men også i gangen eller entréen, der er mange muligheder med spotljus.Trama vägglampa/taklampe från märket Luceplan sprider ljuset ut i rummet, samtidigt som den har bra ljusstyrka som kan användas som arbetsljus. Det direkta ljuset gör den perfekt att ha i en tvättstuga eller i entrén.

Den fina plafonden har en enkel och stilren design som inte sticker ut för mycket. Därför passar den till väldigt många olika stilar, då den har en enkel look.


Nu har vi gett dig lite mer kunskap och inspiration till belysning i entrén, gången och tvättstugan. Om du har behov för råd eller vägledning så är du alltid välkommen att kontakta vår kundservice som alltid står klara för att hjälpa dig.

Alla bilder är från Pinterest