De "små" ljuskällorna kan verkligen skapa stämning och atmosfär i hemmet. För även om de är ganska små i storlek, ger de en oslagbar glöd som ger ett fokuserat och koncentrerat ljus. Även om den är inbyggd, är ljuskällan placerad så att den lyser markant under glaset och faktiskt ger mer ljus än du kanske tror.
När du väljer denna typ, ska du alltid komma ihåg att uppmärksamma hur dina nya ljuskällor ska installeras - hur långt in ska de sitta och behövs det isoleras mellan? Det är bra frågor i samband med valet av spotlights för inbyggnad.
Inbyggnadsbara LED-spotlights avger ett varmt, klart och energibesparande ljus, utan att kompromissa med ljuseffekten. Därför är det en attraktiv lösning för både hemmet och företaget, eftersom de är enkla att installera, ger bra ljus och samtidigt är energisnåla. Nya och moderna infällda spotlights finns också med hög densitet, vilket gör att de även tål damm och partiklar samt fuktiga ytor, såsom källare, badrum och uterum. Du kan läsa mer om de olika täthetsgraderna
här, och lära dig mer om vilken täthet som bäst passar dina behov.
Infällda spotlights i badrummet är också vanligtvis enkla att installera, eftersom de inte kräver någon speciell installationshöjd – du måste dock vara säker på att din infällda strålkastare har rätt grad av täthet för våtrum, eftersom särskilda regler gäller i förhållande till var i rummet de kan placeras och vilken takhöjd som är nödvändig för säker installation. Om dina infällda strålkastare uppfyller dessa krav kan du säkert installera dem i taket eller direkt i isoleringen och dra nytta av den bra, varma belysningen.
I valet av dina infällda fläckar kanske du också vill överväga vilken Kelvin de ska ha. Kelvin säger något om färgtemperaturen på dina glödlampor, och det kan därför ha stor inverkan på belysningen och stämningen i rummet, vilken Kelvin de har. En lägre Kelvin betyder att du får ett varmare ljus, medan en högre Kelvin betyder att du får ett svalare ljus. Så om du letar efter en fokuserad belysning kan du med fördel välja en glödlampa med hög Kelvin, och om du letar efter ett mer mysigt, stämningsfullt ljus kan du med fördel välja en glödlampa med lågt Kelvin-tal. Du kan läsa mycket mer om glödlampor
här och lära dig mer om vilken som bäst passar dina behov.
LED spots
Dessa typer av spotlights är särskilt praktiska på grund av deras energibesparande egenskaper. Tekniken har blivit så bra med åren att ljuset inte alls är skarpare eller har en konstig glöd. Vill du ha LED som kan dimmas? Då finns det flera saker att vara medveten om. Tekniken är fortfarande ganska ny och därför måste du vara säker på att din dimmer kan användas med LED. Samtidigt bör du vara medveten om antalet volt samt andra tekniska åtgärder – rådgör gärna med en elektriker om du är osäker.
Till skillnad från halogenlampor är LED-spotlight mer energisnåla och har samtidigt en längre hållbarhet, vilket också gör den så populär. När du väljer en LED-spot är det också särskilt värt att överväga vilket Ra-värde de har. Detta har stor betydelse för hur bra färgåtergivning lampan har, och därmed också hur du upplever färgerna i den givna omgivningen, vilket kan vara avgörande i exempelvis en fotostudio eller ett galleri.
Förutom Ra-värdet måste IP-densiteten i dina LED-spotlights också beaktas, särskilt om de ska placeras i fuktiga miljöer. Här indikerar IP och de två efterföljande siffrorna hur resistenta lamporna är mot damm och vatten. Om dina spotlights inte ska användas i ett våtrum är en IP20 lämplig, medan en IP44 och högre passar perfekt i våta områden både inomhus och utomhus. Därefter kan du också överväga vilket material dina spotlight hamnar i, eftersom det kan ha stor inverkan på hur väl de enskilda fläckarna kompletterar din andra inredningsstil inomhus samt hur bra de hanterar hårt väder ute. En LED-spot utomhus hjälper också till att ge ett tydligt och vackert ljus till dina utomhusområden vid ytterdörren, på terrassen eller vid garaget, så att du bättre kan se vart du rör dig, förutom att välkomna dig och dina gäster varmt.
Vill du se mer LED? Låt dig då inspireras av vårt urval av LED-spotlights
here eller vårt urval av spotlights på skena
here Dæmpbar LED spot
Idag är de flesta LED-spotlights dimbara, så att du kan styra ljuset efter dina behov och humör, vilket skapar antingen en avslappnad eller fokuserad belysning och atmosfär. Denna dimbara funktion är också användbar i köket, eftersom du kan behöva ett bra arbetsljus när du förbereder maten och ett mysigare ljus till middagen. Se vårt urval av dimbara spotlights
här.
Påbyggnadsspots
I motsats till inbyggda spotlights kan dessa spotlights enkelt installeras. De monteras helt enkelt direkt på ytan – oavsett om det är väggen eller taket. De finns i olika storlekar, utföranden och färger. För just denna speciella typ av spotlight är mycket olika. De finns som individuella ljuskällor eller som skenor på vilka det finns flera ljuskällor eller till och med som taklampor.
Den stora fördelen med denna typ är att de enkelt och snabbt kan monteras. Inga borrade hål i ytan eller tänk på isolering. Du kan göra det själv. Även om installationen är lättare, är ljuset lika koncentrerat och fokuserat som om du hade inbyggda spotlighta. Ljusupplevelsen är densamma medan designen är annorlunda.
Behöver du spotlights till köket är installationsspotlights ett extremt självklart val, då de monteras relativt enkelt, har en snyggare design och ger effektivt ljus så att du bättre kan se innehållet i dina köksskåp. Dessutom är infällda strålkastare vanligtvis flexibla, så att du kontinuerligt kan justera de enskilda spotarna så att du kan få ljuset i de riktningar där du behöver ljuset mest. Det kan också vara så att du behöver en bättre överblick över din garderob, där en LED-spot för taket är en optimal lösning, eftersom den avger ett klart och direkt ljus, så att du enkelt kan hitta det du behöver.
Utforska vårt urval av spotlights och taklampor från märken som:
ANTIDARK Arcchio Flos LIGHT-POINT Le Klint Loom Design Philips og
Philips Hue