Matsalslampa – Tidlös design och kvalitet

Matsalsbordet är en central samlingspunkt i hemmet, en plats för trivsel och gemenskap. Med hjälp av en matsalslampa kan du sätta din personliga prägel, men sortimentet är stort och att välja rätt lampa kan vara svårt.

Söker du inspiration till ny matsalslampa så läs denna artikel där vi ger goda råd och tips om hur du hittar rätt belysning till just ditt matsalsbord.

Vilken lampa ska du välja till ditt matsalsbord?

En vanligt förekommande fråga är Hur många lampor ska jag välja?  Eller Hur stora ska lamporna vara? Första steget i ditt val av matsalslampa är att se efter vilket matsalsbord du har. Om matbordet är långt, välj då två lampor, om bordet är litet och kvadratiskt eller runt, välj då en enkel lampa. Om du har ett matbord som kan förlängas är ett gott råd att montera lamporna i en samlingsskena, så du alltid kan flytta deras placering.
Skärmen på Octo 4240 taklampa är gjord i Finland, utav PEFC-certifierat finskt björkfaner i högsta kvalitet. Secto har stort fokus på återvinning och sortering av material, de återvinner exempelvis sågspånet till att tillverka trä pellets till uppvärmning. Här har ni en lampa som har en genomtänkt design och är också hållbar. Octo 4240 fås i vit, björk, valnöt och svart.

Bilden är från Instagramprofilen @trine_jnp
En annan snygg matsalslampa som passar bra till ett långt bord är Hope. Hope taklampa från Luceplan syns i många hem och är mycket populär, speciellt p.g.a. dess visuella lätthet och materialval. Ljuset multipliceras och det skapas en behaglig, glittrande och lugn stämning, beströdd med tusentals ljus som ser ut som diamanter. Detta har varit inspirationskällan till namnet: Hope.

Här ses två Hope-taklampor över ett långt matsalsbord med högt till tak. Har du ett mindre bord räcker det med en lampa och då det finns i flera storlekar kan du enkelt hitta den lampa som passar till just din matplats.

Bilden är från Instagramprofilen @wellendorfs
Några menar att Hope är en mycket romantisk lampa, men som här så passar den bara otroligt bra in i den nordiska stilen, som jag inte tycker är allt för romantisk. Det är supersnyggt med den mörka väggen i bakgrunden då den framhäver lampans snygga detaljer.

Hope är gjord av polykarbonat formad som kronblad, som faktiskt bildas av Fresnel-linser vilket optimerar reflektion och brytning av ljuset, förbättrar ljuseffekten men reducerar energiförbrukningen. Här får du en snygg design-taklampa med de finaste detaljerna som har kommit för att stanna.

Bilden är från Pinterest
En annan taklampa till dit matsalsbord som kan vara det optimala valet för dig är klassikern Flowerpot VP1 fra &tradition, som är designad av Vernor Panton. VP1 är den minsta av Flowerpot-taklamporna med en diameter på 23 cm, så vi ser ofta att de hänger 2 stycken av dem över matsalsbordet. Har du ett mindre bord kan du använda Flowerpot VP2, som har en diameter på 50 cm.

Hela Flowerpot-serien är mycket populär och fås i många färger. Du hittar dem alla här.

Bilden är från vår Instagram-kund @_bylilli

Vilka glödlampor ger dig bäst ljus över matsalsbordet?

Det kan vara svårt att orientera sig i det breda sortiment som finns när det kommer till ljuskällor, och jag förstår det verkligen! Jag vill på bästa sätt prova att svara på några av de vanligaste frågorna, för att hjälpa dig hitta den rätta ljuskällan till din matsalslampa.

Frågorna lyder oftast såhär: Vilken ljuskälla ska jag välja? Är det bäst att välja LED och varför? Eller Vad motsvarar LED till Watt? De flesta känner till de klassiska 40, 60 och 100 Watt-lamporna, men de nya smarta LED, varför ska man välja det istället för den vanliga glödlampan?

Det har blivit svårare att hitta den rätta glödlampan, då energiförbrukningen skiljer sig åt jämfört med den traditionella glödlampan. Energisnåla glödlampor och LED-lampor ger mycket mer ljus och förbrukar mycket mindre energi, så där har du den första fördelen med att välja LED:
Som huvudregel kan man säga att en LED-glödlampa använder ca 10% av den energi som en vanlig glödlampa förbrukar, så här kan man spara en del pengar om man löpande byter ut sina vanliga glödlampor mot LED-lampor. En annan fördel är att LED-glödlampan har en mycket lång livslängd som ofta ligger mellan 25 000 och 50 000 timmar, så samtidigt som du sparar pengar på dess förbrukning så dröjer det också länge innan du måste köpa nya.  
När man jämför olika glödlampors effektivitet använder man primärt två parametrar; hur mycket ljus lampan sänder ut (lumen) och den energi den förbrukar (Watt). D.v.s. att du rent faktiskt ska titta på lumen för att beräkna hur mycket ljus din LED-glödlampa ger dig. Jag har gjort en större överskådlig tabell där du kan se vad omvandlingen blir. Klicka på bilden för att få en större tabell.  

När du köper en lampa hos Lampemesteren, medföljer alltid en gratis ljuskälla. Producenten rekommenderar en glödlampa som vi utgår från när vi skickar med en. Önskar du en annan glödlampa kan det självklart väljas till.