Vardagsrumslampor – läs guiden och välj det riktiga

Det finns riktigt många vardagsrumslampor att välja mellan, och många frågor att besvara omkring placering, stil, kombinationen av olika lampor och priser.

En bra idé är först fråga sig själv vilka praktiska behov man har behov för. Efter det kan du ta ställning till vilket utseende dina nya vardagsrumslampor skal ha – går du efter en bestämd stil, ska det vara en av de klassiska designlamporna eller ska det enbart ge det ljus i vardagsrummet som du behöver?

För att hjälpa dig lite på traven så ger jag här våra bästa råd till belysning i vardagsrummet. Så att du kan träffa det riktiga valet när du ska inreda med sköna vardagsrumslampor.

Vilken vägglampa används i vardagsrummet?

Det är alltid något som är trend, och när det kommer till vägglampor i vardagsrummet så ser vi klart en tendens till att det ska vara stort och flexibelt.
Lampe Gras är ett otroligt populärt märke när det kommer till vägglampor, då dem har ett otroligt stort utbud. Du kan få dem till direkt montering eller som här på en stång. Utöver det fås de i olika längder, färger samt att du kan välja hur man vinklar du vill ha på stången. Lampe Gras lamporna är otroligt flexibla och därmed otroligt användbara i vardagsrummet, då du lätt kan flytta lampan efter behov.

Bilden är från vår Instagramkund @camillaathena
214 vägglampa från Lampe Gras är en av dem vi ser i riktigt många hem. Jag tänker att det är för att den är otroligt flexibel och för att den passar bra in i den nordiska stilen. Du kan både justera lampan upp och ned, samt att du kan flytta stängerna och lamphuvudet. Så här har du både en användbar och flexibel belysning. Men också en mycket stilren och fin vägglampa.

Den grundläggande formen har varken skruvar eller svetsade samlingar.

Se det stora Lampe Gras sortimentet här, och låt dig inspireras

Bilden är från vår Instagramkund @lk.living
En annan populär vägglampa är Mantis BS2 från Schottlander. Här har du en väldesignad och annorlunda lampa som passar bra in i tidens trend och stil.

Mantis BS2 är en del av en intrigerad serie av lampor, en elegant industriell look – en design som håller. Man räknar nog inte med det, men Mantis serien är från 1951 och trots sin ålder så är serien mer populär än någonsin.

Via motvikt kan lampan lätt ställas in i fyra olika steg, och allt efter modell så kan huvudet vridas mellan 180º och 360º, samt böjas.
Mantis är elegant och stilren, och vi ser den mer och mer. Det är nog för att det har blivit mer okej att röra sig bort från det traditionella och jag tror det är därför som stora vägglampor är en hit nu. Jag säger inte att små väglampor är ute, tvärtemot. Vi ser också AJ vägg, Caravaggio Read, små lampor från Lampe Gras och många fler. Men det är inte någon hemlighet att det har blivit mer modernt att välja något stort och fint som skapar uppmärksamhet i rummet.

Bilden är från vår Instagramkund @palettenoir
En tredje populär vägglampa är 265 från Flos. Här har du verkligen en fin och användbar lampa som ger ett bra och direkt ljus. Vilket gör att du kan utan tvekan kan använda den över soffbordet.

Det som är bra med 265 är att den inte kräver så stor plats på väggen, då beslaget fyller väldigt lite trots lampans storlek. Trots storleken så är den väldigt flexibel och den tillfredsställer behov av ljus över en större yta. Den långa armen gör att lamphuvudet kan styras med precision, och vridas dit man vill ha den. Motvikten gör att det blir lättare och att det ser mer elegant ut.

Bilden är från vår Instagramkund @mittlillehjerte

Vardagsrumslampor, är dem billiga ett dåligt val?

Vi får ofta frågor om billiga lampor, är det ett dåligt val? Men vad är egentligen billigt och vad är dyrt? Hos Lampemesteren har vi enbart kvalitetslampor, men till olika priser!

Det kommer också an på vad du har för behov? Behöver du en lampa som kan dämpas eller behöver den inte ha andra funktioner än att lysa? Ska den vara strömbesparande, med inbyggd LED, eller spelar det inge roll? Någon vill gärna ha en klassisk designlampa, men dem fås också i olika prisklasser. Så det kommer alltid vara en som är billigare än den andra.

Det är en svår fråga men vi på Lampemesteren kan konstatera att vi enbart har kvalitetslampor i olika prisklasser, och att det helt kommer an på ditt behov och vad du själv anser är billigt eller dyrt.

Pendel och hänglampor, var placerad dem i vardagsrummet?

Belysning är en av det viktigaste sakerna när det kommer till linredning av vardagsrummet, då det har en enorm betydning för hur du upplever rummet. Du kan enkelt ändra stämningen med ljus och fina lampor i hemmet. Idag har vardagsrumslampor blivit fina designobjekt som pyntar och skapar en mysig stämning i vår inredning. Så lampor behöver inte bara hänga över ett bord för att skapa stämning – tvärtom.
Det kan vara som du ser här, en Etch pendel i mässing från Tom Dixon som hänger över soffan. Men du kan också hänga en enkel lampa över skänken, eller så kan du skapa en myshörna med ett bord, en fåtölj och en enkel pendel över. På det sättet kan du dela upp ditt vardagsrum i små ”mysstationer”.
På den andra bilden hänger det två Etch Mini pendlar, som också är från Tom Dixon. Som du kan se så hänger det mitt på väggen – igen en annorlunda montering men det fungerar också och är väldigt fint. Det är viktigt att du skapar sammanhäng i din uppsättning, som här. Annars kan det se malplacerat ut. Men som en del av en helhet så fungerar det riktigt bra, samtidigt som du får en vacker belysning.

Etch pendel kastar ut fina skuggor ut i rummet, och är ett väldigt bra val om du har behov för mysbelysning. Önskar du mer direkt ljus utan skuggor så kan man välja en glödlampa som passar bättre. Om du använder Etch över matbordet eller soffbordet så är det som upplagt för att använda en glödlampa som gör att ljuset strålar nedåt på bordet.

Bilden är från vår Instagramkund @krea_pernille

Coola vardagsrumslampor, vad är hett just nu?

Vad är som är hett just nu är nog den nordiska inredningen och det finns ett hav av smarta, fina och funktionella vardagsrumslampor som komplimenterar den här stilen. Då jag redan har varit inne på pendel- och vägglampor så vill jag komma med några förslag på trendiga bords- och golvlampor som du kan använda i ditt vardagsrum.
Mitt första förslag till ditt vardagsrum är dem klassiska PH lamporna. Här ses PH 3/2 Bord och PH 3½-2½ Golv i två olika hem, men med samma stil. Grå väggar och med en minimalistisk och stilren interiör. Någon menar att det är lampor till den äldre generationen, men nej. Det är alltså otroligt populära oavsett ålder. Jag vill mena att dem ses lika ofta hos unga som gamla, då vi är i en tid där man gärna lägger pengar på bra kvalité och design.
Båda lamporna är medlem av 3-skärms familjen, som i dag har 20 lampor. Där 3 är till utomhusbruk. Poul Henningsen designade 3-skärmssystemet redan i 1925–1926. Där han i samarbete med Louis Poulsen skapade dem första lamporna till en utställning i Paris. Poul Henningsen prövade igenom hela sitt liv att skapa ett bländfritt ljus och slutade alltså inte med en lampa, utan med ett helt system. Det har idag gett många fina PH lampor. PH lampornas nummer refererar till skärmstorleken – dvs. PH 3½/2½ består av en överskärm på ca 35 cm.

Bilderna är från våra instagramkunder @valdealma och @bytved
En annan populär lampserie är AJ från Louis Poulsen. Den här serien är en gammal bekant och ses i många hem, grunden till det är att den är klassisk och har en stilren look. AJ Bord fyller inte så mycket och är därmed ett bra alternativ till skänken eller på fönsterbrädan. Skärmen kan justeras upp och ned, så att du har möjlighet för att flytta ljuset allt efter behov. AJ kan också användas på kontoret eller i sovrummet, så köper du en AJ lampa så har du alltid ett ställe som du kan placera den på.
Här se AJ Bord och Golv i mitt vardagsrum – man kan nämligen ha serien i samma rum utan att det bliver för mycket, då lamporna i sig är väldigt enkla. Jag vill dock poängtera at AJ bord nu står på kontoret och PH 3/2 på skänken, och det är igen för att AJ passar in i alla rum så jag flyttar ofta runt den. Det är en bra idé om du anser att du behöver nya ett rum eller två. Det gör en stor skillnad att få ett annat ljus. Så pröva att byta runt på dina lampor om du behöver en förändring.
Här ses igen AJ golv. Det är verkligen en enormt fin lampa och den passar bra in i alla stilar. Här återkommer den nordiska stilen med Kabe vägg, fina grå Kähler stakar och en fin AC2 stol från Andersen Furniture. Stilen är genomförd och AJ fulländar stilen.

Bilden är från Instagramprofilen  @solgt_til_stanglakrids
Panthella MINI från Louis Poulsen är också en populär vardagsrumslampa. Den är förhållandevis ny, men den ses redan i riktigt många hem. Panthella MINI har en diameter på bara 25 cm, och med sin lilla storlek kan den stå på riktigt många ställen. Den fås i 11 olika färger, rosa, röd, lila, blå, ornage, gul, 2 gröna nyanser samt i vit, svart och opal akryl som ses på bilden.

Utöver det så har den inbyggd LED och en dämpare i tre steg. Så det är en superläcker och användbar designlampa från Louis Poulsen.
Utöver det så har den inbyggd LED och en dämpare i tre steg. Så det är en superläcker och användbar designlampa från Louis Poulsen.

Panthella MINI är tillverkad med metallskärm, som var Verner Pantons ursprungliga idé med lampan 1971. Men som rent teknologiskt inte kunde utföras på den här tiden.

Metallskärmen är vit invändigt, vilket gör att ljuset reflekteras ned på på foten och därefter upp i rummet – en mysig lampa som passar in överallt.

Här ses Panthella MINI i opal, den utskiljer sig från flocken då de andra som sagt är tillverkade med metallskärm. Väljer du opal så blir hela skärmen upplyst, så det är en bra idé att överväga vilket ljusbehov du har innan du väljer din nya Panthella MINI.

Bilden är från vår Instagramkund @homehappydk
När det nu handlar om populära vardagsrumslampor så får vi inte glömma den söta Flowerpot VP3 från &tradition. Den är och förblir en bestseller, och den kommer nog aldrig gå ur mode. VP3 är designad av Verner Panton och fås som pendel i två storlekar, och självklart i många fina färger. Vår bestseller är helt klart den matta ljusgråa och vi tror att den matta svarte och kommer bli en succé.

Använda Flowerpot i vardagsrummet, på nattduksbordet eller i barn rummet – möjligheterna är många med den här fina designklassikern.

Se hela flowerpot sortimentet här.