Vetskapen om glödlampor

Bli lite klokare på glödlampan

Det kan vara svårt att hitta bland det stora utvalet av glödlampor. Vilken ska man välja? Hur är ljuset och var är det bäst att använda vad?
Det vill vi därför lägga fram för dig så att det blir enklare för dig att hitta rätt nästa gång du är på jakt efter en glödlampa.
Detta du ska vara vaksam på är:
Sockeln: Titta både efter sockeln och formerna så du är säker på att glödlampan passar just din lampa.

Om en glödlampa kan dämpas: Var säker på att din glödlampa kan dämpas. Det står på förpackningen. Vanliga halogenlampor kan alltid dämpas.

Färgåtergivning: Detta betyder att den styr hur väl färgen motsvarar verkligheten. Välj en lampa med en bra färgåtergivning, - dvs ett Raindeks (RA) på minst 90, på dom ställen där färgåtergivningen är viktigt.

Ljusets färg:
Varmt ljus på 2.700-3.300 Kelvin påminner om glödlampans ljus. 3.300-4.000 Kelvin ger ett mer neutralt ljus, medan 4.000 Kelvin ger ett kallt ljus. Kallare ljus passar inte bra i hemmet.
När det är sagt så är en Kelvin gras på 2.500-2.700 det bästa ljuset att slappna av i. En Kelvin grad på 4.000-4.500 är det mest optimala att arbeta i. Och en Kelvin grad på 6.000 eller mer är bra för vinterdepressionen eller om man behöver lite extra energi.

Energimärket: Gå efter LED med A eller bättre

Det olika socklarna på lamporna

Det olika socklarna på lamporna

Det finns många olika socklar på lamporna, men dom mest vanliga är:

E27 (en stor sockel)
E14 (en liten sockel)
G9 (en stift lampa)
GU10 (en spotlampa)

De olika lamporna

HALOGEN
En bra lampa med många möjligheter. Här ska du kolla efter wattförbrukningen och storleken på sockel.

Används
Ställen där man är i behov av bra ljus med en bra färgåtergivning. Likaså är dom bra vid spegelljus och i läslampor, där man behöver ett mer koncentrerat och varmt ljus.

Fördelar
Bra färgåtergivning ( ligger på Ra index 99). Därmed ger den det mest jämna ljuset. Varmt ljus ( har en färgtemperatur på omkring 3.000 Kelvin). Kan användas med en ”cover lampa” som ersätter den gammaldags glödlampan.

Nackdelar
Mycket hög strömförbrukning i förhållande till ljusstyrkan
Kort livstid
Mycket hög värmeutveckling

Se alla halogenlampor här.

LED
En strömsparande lampa. Här ska du kolla efter lumen istället för watt.
Lumen (lm) är vilken ljusstyrka en ljusstyrka en ljuskälla ger. Du kan någorlunda räkna det följande.

15W = 140 lumen,
25W = 250 lumen,
40W = 470 lumen,
60W = 800Lumen,
75W = 1050 Lumen,
100W =1520 Lumen

Används
Typiska platser där du ska använda ljus som är tänt en längre tid. Det är därför perfekta till utomhusbelysning.

Fördelar
Använder väldigt lite ström
Lång livstid

Nackdelar
Inte så bra färgåtergivning (Ligger på Ra index mellan 80 och 95).
Dom billigare lamporna har i regel ett kallt ljus. (Var vaksam på att gå efter en färgtemperatur på ca 3.000 Kelvin eller ” warmwhite”)

Se alla LED lamporna här.

Färgindikation

Var vaksam på att ljus som är för vitt ger ett obehagligt klimat. Och ljus som är för gult ger en onaturligt färgindikation. Ljusets förmåga att återge färg värderas på en skala från 0-100 RA.

Dagsljuset förmåga till att återge färg är 100 RA.

Halogenlampans RA är vanligtvis 99 (detta är fortfarande den lampa som är allra bäst till att återge färg men till gengäld använder den också lite mer ström)

LED-lampans RA är vanligtvis 80-95 (därmed inte så bra på att återge färg, men till vanliga hem är det okej så länge man väljer en RA på mer än 80)

Framtidens ljus

Philips har tillsammans med Apple utvecklat Philips Hue som är din personliga trådlösa belysning.  Vilket gör att du kan göra precis det du önskar. Det blir helt säkert framtidens belysning.
Du ska ladda ner App´en och så har du möjlighet att ställa in ljusstyrka och färg (du kan välja mellan 16 miljoner färger) och du kan styra ljuset till att tända det på bestämda tidspunkter. Dämpa ner det på kvällen och höja upp det på morgonen.
Du kan använda det som en en säkerhet mot inbrott. När du är ute och reser kan du tända och släcka lite slumpmässigt runt i huset.
Det är oändliga möjligheter för vad du kan få ditt ljus till att göra.

Philips Hue finns dock fortfarande bara i E27 och GU10 och det svarar till 60W.

Se alla Philips Hue produkter  här.