Patera

Patera-lampan har på kort tid blivit en klassiker. Den moderna tolkningen av en ljuskrona blev designad av den tyska designern Øivind Slaatto, i ett samarbete med Louis Poulsen år 2015. Trots ett vanligt designspråk; rund som solen, har lampan ett fantastiskt blickfång. Samtidigt är lampan diskret, ärlig och tidlös. En perfekt lampa kräver, enligt Slaatto ingen förklaring – den berättar sin egen historia.

Lampan fås i flera olika storlekar. Patera 450-taklampan är med en diameter på 45 cm helt perfekt att ha över matbordet, där den inte bländar. Med en diameter på 90 cm passar Patera 900-taklampan riktigt fint i ett rum med högt till tak. Det vackra geometriska mönstret lyses upp av ljuskällan i centrum, och skapar ett magiskt utseende och ger lampan et jämnt 360-graders ljus.  
Visar 6 av 6 produkter

Patera Taklampa av Øivind Slaatto

På grund av de mörka och kalla vintrarna i Skandinavien, föredras det ett varmt och mysigt ljus. Att designa en lampa handlar därför inte bara om att skapa ljus i rummet, utan också att skapa atmosfär och stämning. För Panteras designer Øivind Slaatto, är den perfekta lampan naturlig i sitt utseende och gör sin omgivning vacker – både med dess design men också med dess ljus.

"Mitt ultimata mål var att skapa en form av tredimensionell sudoku. Det var en extremt komplicerad matematisk utformning. Patera är faktiskt den mest komplicerade lampan jag någonsin har skapat. Med Patera har jag lyckats skapa en modern ljuskrona med nästan ett poetiskt uttryck. Jag hoppas folk blir inspirerade att röra sig runt om den. Jag hoppas den genererar liv." – Øivind Slaatto.

Han har en stor kärlek till dansk design och har ihop med Louis Poulsen låtit sig inspireras av Poul Henningsens principer – en behaglig och bländfri belysning. Lampan är uppbyggd så att varje millimeter lyses upp av ljuskällan, men man kan bara se ljuskällan om man tittar direkt upp i lampan. Pantera-taklampans vackra geometriska former är inspirerade av det spiralformade mönster man ofta hittar i naturen, Fibonacci-mönstret. Mönstret bildar en bad till det ”gyllene snitt” som har blivit betydelsefullt i samband med kända konstnärliga verk, som tavlor av Leonardo da Vinci.
Dela dina bilder med @lampemesteren
Tagga #yesLampemesteren så kanske dina bilder blir visade här. Inspirera och låt dig inspireras, från en unik bostad till en annan.