Den japansk-amerikanska konstnären och designern Isamu Noguchi började designa ljusskulpturer 1951. Det fanns mer än 100 handgjorda Shoji-pappersmodeller, som inkluderade bordslampor, stativlampor och golvlampor. Serien fick namnet 'Araki', vilket på japanska betyder 'ljus'. Idag består hela serien av mer än 40 olika lampor som kombinerar japansk och skandinavisk design med ett tidlöst och minimalistiskt uttryck.
Lamporna finns i olika storlekar och former – vissa i sin rena form och andra med grafiska illustrationer. Gemensamt för Akari-lamporna är det robusta materialet Shoji-papper, som dämpar ljuset och döljer ljuskällan, samtidigt som det tillåter ett behagligt och jämnt ljus att sprida sig i omgivningen.
Akari 1A Bordslampan kombinerar rispapperslampans klassiska uttryck med tunna ben till en skulptural lampa. Detsamma gäller
Akari 10A golvlampan, som också har fått en nordisk touch i form av detaljer i trä. Båda lamporna kan användas i hela hemmet eller kontoret, där de adderar atmosfärisk och lugn belysning.
Många kanske kommer ihåg den mysiga runda rispapperslampan som hängde från taket i barnrummet eller sovrummet.
Akari 26A Pendant är inspirerad av den välkända taklampan – men med ett elegant formspråk och en fin struktur som lätt passar in i den moderna inredningen.
Oavsett vilken Akari-lampa du gillar mest får du en lampa som är producerad med fokus på kvalitet in i minsta detalj. Lamporna tillverkas på Ozeki Workshop, ett familjeägt företag i Gifu, Japan. Det tvärgående skelettet spänns försiktigt upp på det träskelett som passar önskad form på lampan – sedan limmas pappret försiktigt fast på träskelettet en bit i taget så att det passar perfekt. Hela processen tar cirka 6 timmar, och allt görs för hand av de bästa japanska hantverkarna i yrket.
Från Vitra Stolen till Vitra Design Museum
På en resa till New York i mitten av 1950-talet upptäcker Willi Fehlbaum en stol som är så fascinerande att han måste ta reda på vem som designat den. Stolen, designad av Ray och Charles Eames, förändrade hans liv och Fuhlbaum bestämde sig för att bli en designermöbeltillverkare. Efter flera års förhandlingar fick han äntligen licensen 1957, där han inte bara fick rättigheterna till Ray och Charley Eames arbete, utan också George Nelson, Alexander Girard och Isamu Noguchi.
Det blev ett avgörande ögonblick för företaget Vitra, som idag har sitt huvudkontor i Birsfelden utanför Basel. I mer än 60 år har de arbetat med flera inflytelserika och innovativa designers - inklusive Jasper Morrison, Mario Bellini, Antonio Citterio och den danska arkitekten Verner Panton. Tillsammans bryter de traditioner, ifrågasätter status quo och presenterar ständigt nya och bättre lösningar på inredning.
1989 grundades det privatägda museet
Vitra designmuseum av Willi och Erika Fehlbaums son, Rolf Fehlbaum. På 1980-talet började han samla stolar, och efter att ha samlat några började han organisera dem i en berättelse. I början behöll han stolarna på kontoret, men efter att en av stolarna av misstag gick sönder bestämde han sig för att ett museum skulle vara en lämplig lösning för hans samling.
Museet ligger i staden Weil am Rhein, som ligger ett stenkast norr om den schweiziska staden Basel på den tyska sidan av gränsen. Idag fokuserar museet på inredning och möbler, som är koncentrerat kring de amerikanska formgivarna Ray och Charles Eames. Dessutom finns andra formgivare som Michael Thonet, Richard Hutten, Jean Pruvé, Dieter Rams, George Nelson, Alvar Aalto och Verner Panton representerade. Vitra Design Museum erbjuder en av världens största samlingar av designmöbler och ställer ut alla de stora stilperioderna inom möbeldesign.
Idag drivs Vitra av den tredje generationen av familjen och de ursprungliga grundarna, Herr och Fru. Fehlbaum är verkligen stolta över sitt barnbarn Nora Fehlbaum, som idag har fokuserat en stor del av företagets resurser på grön omställning, återvinningsbarhet och hållbarhet.