Hur inreder vi med ljus i hemmet?



HUR INREDER VI MED LJUS I HEMMET?

På Lampemesteren upplever vi dagligen hur svårt det kan vara att hitta den belysning som passar ens önskemål och behov. Du blir kär i en lampa och köper den, men hemma ser det inte ut som du föreställde dig. Om du känner igen detta och nickade bekräftande av förtvivlan att behöva hitta en ny ljus för just ditt hem, här är några tumregler för dig:

Inred dina rum i ’ljuslag’

Inom ljusdesign arbetar vi med begreppet "ljuslag", som med andra ord är konceptet att anpassa sig till flera ljusgivare som ger olika ljus till rummet. När man bygger ett rum i lager av ljus, innebär det att arbeta med omgivande diffust primärt ljus, zoner av mer direkt funktionellt ljus och ytterligare punktljuspunkter.

Det diffusa grundljuset är det ljus som omsluter hela rummet. Den kan komma från fönster, belysta väggar som reflekterar ljuset eller en lampa där ljuskällan är avskärmad och där lampan ger ljus åt alla riktningar.

Zonerna med direkt funktionellt ljus är de större ytorna och platserna i rummet där det är mer upplyst än resten av rummet. Detta ljus är bra att använda till exempel över en köksbänk, matbord eller i en läshörna.

Spot ljuspunkterna uppstår när det finns små ljusgivare som ligger i mörka områden. Detta kan till exempel vara en liten bordslampa inuti ett hyllsystem, ljus på fönsterbrädan eller ett enda hänge i ett hörn där ljuskällan är synlig.

Vi stimuleras positivt när vi använder oss av alla tre typer av belysning i samma rum. Vi har nedanför listat några exempel som just visar inredningen i ljuslag.

Gör en snabb uppskattning av ljuset före köp

Att göra 100% korrekt belysningsberäkning är relativt komplicerat och inte något du kan göra utan rätt verktyg. Du kan dock enkelt göra en snabb ungefärlig beräkning av om en lampa ger önskad mängd ljus.

Det första du ska kika efter är lampans angivna ljusmängd. Du hittar detta enligt de tekniska specifikationerna för lampan. Här är det "lumen"-värdet (förkortat lm) som beskriver mängden ljus. Om du bara känner till ljuskällan (glödlampan) som ska användas, kan du hitta ljuskällans lumen enligt ljuskällans tekniska specifikationer.

Om du använder halogenljuskällor kan du grovt utgå från följande:
15W = 140 lumen
25W = 250 lumen
40W = 470 lumen
60W = 800 lumen
75W = 1050 lumen
100W = 1520 lumen

Utöver lumen, ska du känna till dina belysningsbehov. Är det arbetsbelysning eller mysig bakgrundsbelysning som du vill ha i det avsedda området? Det finns specifikationer som kan guida dig mot hur mycket ljus, till exempel ett ljus. "arbetsbelysning" är. Dessa specifikationer som anges i Lux-enheten (förkortad lx). Lux är enheten för lumen/m2.

Arbetsbelysning = ca 500 lx
Generellt dämpad rumsbelysning = ca 200 lx


Som en sista touch behöver du veta storleken på rummet eller storleken på ytan, beroende på om det är till hela ytan på rummet eller ett för ytan av ett matbord som du vill beräkna ljuset till.

När du känner till lumen värdet (lm), ditt behov av ljus (lx) och storleken på ytan som ska belysas (m2), kan du använda formeln nedan för att beräkna fram och tillbaka och därmed bestämma vilken lampa eller hur många lampor du behöver för just ditt behov.

Lm = Lx * m2
För att vara tydlig har vi beräknat två tankeexempel:

Vardagsrummet
Du har ett vardagsrum på 20 m2 och vill ha allmänrumsbelysning på ca 200 lx, då kan du använda formeln för att beräkna hur många lumen du behöver. Beräkningen kommer att se ut så här:

200 lx * 20 m2 = 4000 lm

Det innebär att du behöver 4000 lm för att få ditt vardagsrum upplyst ordentligt. Dessa 4000 lm kan enkelt distribueras på flera lampor. Om du följer tips nr. 1, skulle det därför vara en god idé att distribuera 4000 lm på olika typer av ljus givare. Till exempel kan du ha en glaslampa som avger diffust ljus åt alla håll på ca 1500 lm, en bordslampa i bokhyllan på ca 300 lm och två golvlampor på ca 1100 lm vardera.



Matbordet
I exempel nummer två vill du veta hur många lampor du behöver för att lysa upp ditt matbord ordentligt. I det här fallet skulle beräkningen se ut så här:

500 lx * 2 m2 = 1000 lm.

Detta innebär att lampan eller lamporna måste ge totalt 1000 lm. Oavsett om detta är uppdelat i tre lampor på ca 300 lm, eller på en lampa på ca 1000 lm i sig, har det inte någon större inverkan på om dina belysningsbehov är uppfyllda.


Använd väggarna för att reflektera ljuset och lyfta rummet

Det tredje tipset är faktiskt mycket enkelt, men förmodligen något få tänker på. I grund och botten återspeglar alla ytor en del av ljuset som träffar den. Ljusa ytor reflekterar mer ljus än mörka ytor. Vita ytor, oavsett om de är matta eller blanka, reflekterar mer än 90 % av det ljus som kastas på dem.

Helt konkret kan du skapa ett lugnt indirekt ljus genom att lysa upp väggarna istället för att tro att du ska lysa upp ett område. Har man t.ex. ett mörkt hörn i sitt vardagsrum, så kan man med fördel välja en golvlampa som ger ljus uppåt(Up-light). Här kommer du att dra nytta av både den vita ytan av taket och de två omslutande väggarna. Detta skulle göra rummet större utan att verka bländande.

En modernare lösning, där det indirekta reflekterade ljuset också bearbetas, är att använda påbyggnadsspots som lutar och därmed fokuserar ljuset direkt på väggarna. Detta kan vara en bra lösning i en smal hall eftersom detta kommer att öppna upp bredden på hallen utan att på något sätt verka bländande eller fyller upp rummet.