Tobia Scarpa
Typ
Färg
Material
Brand

Tobia Scarpa

Född: 1935
Kända verk: Biagio Bordslampa, Foglio Vägg, Papillona Golv samt ett välde av spännande möbler och byggningar
Utbildning: Arkitekt och Designer

Historik
Tobia Scarpa har arkitektur i blodet då han är son till arkitekten Carlo Scarpa, och man vet inte mycket om hur starkt  familjebandet är men han har tillbringat hela sin karriär i Italien där han också föddes. Han har samarbetat med sin fru Afra med design för nästan alla dom stora internationella verksamheterna, här är några, Flos, Cassina, Knoll och B % B Italia. Tillsammans har dom utvecklat ett sagolikt formspråk innanför användbar och tillgänglig ljusdesign, allt samman baserat på den teknologiska utvecklingen samt en mängd av spännande material.

Både Tobia och Afra utbildade sig på Instituto Universitario di Architettura i Venedig och i slutet av 1950-talet började därefter deras karriär tillsammans på Venini glasverk. 1960 öppnade dom deras egna studio i Montebelluna, där möbler såsom Chair model 917 blev framställd hos Cassina med en ingrodd värdering av överdådiga material, samt en förståelse för behovet för dom bekväma och eleganta designs som var populära i Italien.
Här var användning av Valnöt, Ask och läder på menyn, dock var Skarpas tillgång enklare och kanske mer klassisk än någon av dom tidigare kollegornas och detta även det användes moderna material och konstruktionstekniker.
I denna perioden blev det skapat stora möbel-klassiker som produceras än idag, då dom kan användas ihop med inredning som gör stilen stramt men också tillsammans med antikviteter eller helt moderna möbler.
Tobia Scarpo och Pier Castiglioni fick som uppgift att designa några av dom första lamporna till Dino Gavinas nystartade företag, och idag finns det inte många som inte känner till Flos. ” Papillion” lampan från Flos från 1973 var en av dom första lamporna som använde newhalogen teknologin.

Tobia och Afra Scarpa har också slagit ihop deras ideér inom den kommersiella arkitekturen och inredningen, isär senare i deras karriär. Några av det mest kända är bland annat fabriken i Castrette di Villorba (Treviso) för klädföretaget Benneton, samt deras prototyp butik i Italien och flera olika butiks inredningar. Tobia har också varit lektor på School of Industrial Design i Venedig.
Genom hela sin karriär arbetade han utifrån mottot om att design ” är ett yrke utan regler… det som är tillbaka (och som kan löna sig att prata om) ” är det slutliga och konkreta resultatet… nämligen själva objektet.”

Om Lampemesteren.se

Designer lampor online
Hos Lampemesteren.se har vi samlat ihop dem mest exklusiva lampor från designer och producenter i bästa klassen.

Kvalitet och design
Vi sätter design och kvalitet i högt fokus och våra spännande sortiment är noga utvalt.

Det betyder att du hos os kan hitta lampor som kan uppfylla dina behov, om du antingen är till det klassiska, moderna eller experimenterande.

Du vill hitta lampor som är klassiska, som kan provocera, inspirera eller beröra – lampor som kanske vill följa dig resten av ditt liv.
Läs mer

Kundtjänst

Öppettider för kundförfrågningar:
Måndag till fredag: 8:30 till 16:00
Lördag-söndag: Stängt

Kundtjänst: +46 852 503 870

E-mail: info@lampemesteren.se

Birkmosevej 18  |  DK-6950 Ringkøbing  |  Tlf. +46 852503870  |  info@lampemesteren.se
0 varor i korgen