Verner Panton

Född: 1926 - Död: 1998
Kända verk: Tivoli stolen, Verner Panton stolen, Bachelor stolen, FlowerPot lamporna, Topan lamporna, &tradition
Globen från Verpan, Pantella lamporna från Louis Poulsen
Uitbildning: Arkitekt    

Historik
Verner Panton hade nära förhållande till många av dom viktigaste danska designer från den tiden. Han blev undervisad av Poul Henningsen på Köpenhamns Royal Academy of Art. Och efter sin examen arbetade han för en av Danmarks största arkitekter Arne Jacobsen. Panton hade också en vänskap med designhantverkaren, Hans Wegner. Men när Werner var berömd för sina förmågor på att modernisera den klassiska danska teak stolen, låg Pantons passion i försök med plast och andra snabba konstgjorda material, som man kunde skapa i levande färger och geometriska former för Pop Art.

Det var mötet med Poul Henningsen på Royal Academy of Art som inspirerade Panton i produktdesign. 1950 gifte sig  faktiskt Panton med Henningsens dotter, Tove Kemp, men dom skilde sig efter kort tid.

Arne Jacobsen var en lika viktigt samarbetspartner för Panton och dom gjorde bl.a den berömda ”Myren” tillsammans.

Efter att Panton blev känd som en visionär designer, kunde han tillåta sig själv att experimentera. Han utvecklade den första uppblåsbara stolen - framställd av genomskinligt plastfilm. Han gjorde även ”totalmiljö” för Astoria Hotel i Trondheim i Norge, där väggarna var golvet och golvet var taket i ett Op Art- inspirerat mönster i variationer av samma färg. Detta var en föregångare för dom senare mer fantastiska ”totalmiljöer”, som Panton skapade vid Hamburgs huvudkvarter Spiegel 1969 för Visiona II utställningen.

Även om han vann flera priset i loppet av 1970-talet så tappade Panton gradvis sin plats i centrum av designscenen. I den hänsynslösa post-Vietnamn eran, tyckte dom att dom politiserade designerna var mer ögonfallande än Pantons legendariska optimistiska tro på Pop och teknologi.


Men i mitten av 1990-talet när mitten av 20- talets modernism i allmänhet - och Verner Panton i synnerhet - igen blev moderna, valde den grafiska designern Peter Saville en ”Shell” lampa som kärnan i hans mycket fotograferade lägenhet i London Mayfair. Även 1995 bjöd ett nummer av British Vogue på en naken Kate Moss på en Panton stol.

Panton vann ännu fler priser och hans design från 1960-talet blev satt i produktion igen. Han var inbjuden till att designa en utställning på Trapholdtmuseum i Kolding och utställningen öppnade som planerat den 17. September 1998, men Verner Panton dog tyvärr 12 dagar innan öppningen.
VP Globe 40 Alu Taklampa - Verpan
Rek. pris SEK 16 695,00
I lager
Visar 36 av 233 produkter
Dela dina bilder med @lampemesteren
Tagga #yesLampemesteren så kanske dina bilder blir visade här. Inspirera och låt dig inspireras, från en unik bostad till en annan.