Lampor till köket – inspiration till snygg belysning

Köket är ett ställe där vi tillbringar mycket tid, både när det gäller tid till mys, arbete eller matlagning. Därför kräver ett rum som köket ordentlig belysning som fungerar oavsett syfte. Det finns 3 former av belysning som köket gärna ska innehålla – det centrala ljuset, arbetsljuset och stämningsbelysning.

• Centralt ljus – Det centrala ljuset ses ofta som en taklampa eller en pendel. Det är ett ljus som ger den centrala belysningen, det ljus som lyser upp själva rummet – samtidigt som det kan skapa fin stämning till köket.

• Arbetsljus – Det är mycket viktigt med ett bra arbetsljus i köket, då det är det ljuset du använder när du ska tillbereda maten vid köksbänken. Arbetsljuset ska lysa upp arbetsområden bra, vara skarpt och ha den rätta färgtemperaturen. Ljuset kan komma uppifrån eller framför dig, men man ska komma ihåg att undvika skuggor för att få det bästa ljuset att arbeta i. Arbetsljuset ska finnas över köksbänken, spisen och diskhon.


• Stämningsljus – Bidrar till att skapa trevnad och karaktär till köket, kan ofta kombineras med den centrala belysningen med hjälp av dimmer. Ge ditt kök en fantastisk atmosfär med stämningsljus.

Köket är ett ställe som kräver bra belysning, som skapar en överblick i det öppna köket, men också på hyllor och i skåp. Vi har lampor för alla typer av belysning i köket och här kan du få lite inspiration till vad som passar i köket, både i förhållande till stil, vilka glödlampor som är bäst samt vilka varianter av köksbelysning som finns och vilka som är de mest praktiska.

Taklampa till köket, klassisk, retro eller modern

När det kommer till köksbänk och pendel-taklampor så ska man komma ihåg att tänka på upphängningshöjden. Som huvudregel brukar man säga att lamporna ska hänga omkring 75-80 cm över bänkskivan, för att få den bästa arbetsbelysningen. För att undvika skuggor så mäts köksbänkens bredd, dividerat med 3 och resultatet mäter man ut från väggen – där ska pendel-taklampan hänga för att undvika skuggor.

En bra idé är att hänga flera bredvid varandra med lite avstånd, för att få en enhetlig belysning i köket. Möjligheterna är många när det kommer till pendel-taklampor i köket och de finns i många olika stilar.
PH 2/1 taklampa från märket Louis Poulsen är en äkta designklassiker, designad av Poul Henningsen. Det är en elegant och tidlös taklampa som har en klassisk design och passar in i många olika stilar, på grund av dess enkla och unika design.

Det finns flera varianter inom PH-familjen, det är den originella och klassiska, som den du ser på bilden. Men det finns också andra mer moderna och retro-varianter i PH-serien.

PH-serien har lampor som ger ett riktigt bra ljus med dess reflekterande trippelskärmssystem. Det mesta ljuset strålar nedåt, vilket ger ett mjukt och diffust ljus.

Bilden är från Instagram @valdealma
Flowerpot VP1 från märket &tradition är en mycket vacker och stilren taklampa som har en modern look men tillhör samtidigt klassisk design, som passar in bra i det skandinaviska hemmet.

Här ses lampan i matt vit, men denna taklampa fås i 14 eleganta färger. Det är en lampa som ger bra belysning i köket, samtidigt som den lyser upp din vardag med dess vackra design. Flowerpot ger ett varmt ljus till dess omgivning, vilket passar utmärkt i ett kök.

Bilden är från Instagram @homehappydk
Beat Light serien från märket Tom Dixon är en otroligt häftig och spännande lampserie, som har fått sin inspiration från 80-talet. Det är en serie som är en aning retro, men har fortfarande ett modernt uttryck – det är en lampa som ger en frisk fläkt till köket, speciellt om man blandar olika lampor från serien.

Lampserien från Tom Dixon är inspirerad av den skulpturlika enkelhet som är producerad i mässing Det är en serie lampor som sänder ut riktigt kvalitetsljus. Varje Beat Light – lampa är unik tack vare dess handgjorda tillverkning i mässing.

LED glödlampor till kökslamporna

LED-glödlampor passar bra till lamporna i köket, de ger ett behagligt och bra arbetsljus, vilket är viktigt i detta rum. Utöver att LED-lamporna ger ett bra ljus så är de också energibesparande, vilket kommer synas på elräkningen samtidigt som de har en genomsnittlig livslängd på 15 år. LED-belysning till köket ger dig en hög ljuskvalitet samt en god färgåtergivning.

En LED-ljuskälla säkerställer en hög kvalitet på belysningen och passar perfekt in i köket, på grund av dess färgåtergivning. Därutöver har LED-lampor en mycket bra färgtemperatur, vilket har stor betydelse i köket.

• Praktisk belysning, alltså vid arbetsbelysning bör ett neutralt ljus användas som har 3500-4000 kelvin.

• Stämningsljus, där bör ett varmt vitt ljus användas som har 2600-2900 kelvin.
Köket ska ha en matt och varm belysning som ger en bra färgåtergivning på de matvaror som du står och arbetar med. Vi har många olika varianter av lampor som har inbyggs LED-lampa eller där du kan välja till en LED-glödlampa. Det är bara att dyka ner i vårat stora universum av kökslampor.
Denna lampa är flexibel och funktionell, vilket är två drag som är viktiga i ett rum som köket. Aim LED taklampa i svart från märket Flos är en lampa som kan justeras steglöst på höjden och kan därför motsvara dina eventuella behov för belysning.

Denna enkla och snygga taklampa passar helt perfekt till köket, både som arbetsbelysning och som central belysning. Dessutom har denna fantastiska taklampa en inbyggd LED-ljuskälla, som är den ljuskälla som fungerar bäst i köket samt när det kommer till arbetsbelysning.
Zero serien är en stilfull, minimalistisk och klassisk serie som lätt kan passa in på alla platser i hemmet. Det är en lampa som fås i olika storlekar och färger. Zero S1 taklampa från märket Light-Point, som ger ett ljus nedåt och över köksbänken. Zero serien som ger den perfekta belysningen åt arbetsljuset över köksbänken och köksön.

Zero serien fås i färgerna guld, vit och mocka samt i 4 olika storlekar.
Lampan från märket Louis Poulsen, Doo Wop, i mässing, koppar och stål som passar perfekt i köket. Det är en anspråkslös och enkel taklampa som skapar liv och är en frisk fläkt i din inredning.  

Du kan välja till en LED-glödlampa till denna lampa, vilket kommer förbättra det utgående ljuset i köket. Det är en lampa som ger ett bra och en mjuk belysning i rummet, som är nedåtriktat och med hjälp av den vitlackerade inre skärmen skapas det en inre reflektor. Själva skärmen bidrar till att ge ett uppåtgående ljus som reflekteras i skärmen och strålar samtidigt ut nedåt. Det är en perfekt lampa till köket.
En lampa som påminner om den på bilden är Solo Sqaure taklampan, som är från märket Light-Point. Det är en vacker och enkel lampa som passar utmärkt till köket. Taklampan finns i svart eller vit och finns också i en rund design, som är lika diskret och enkel i sin design. Dessutom har den en inbyggd LED-ljuskälla i sig, vilket ger det ljus som passar allra bäst i köket.

En annan bra taklampa som passar till köket är Focus serien från Light-Point, som ger ett varmt vitt ljus med sin inbyggda LED-ljuskälla. Det är en lampa som fokuserar på saker, vilket också förekommer i lampans namn. Den har en enkel och stilren design som passar in på många ställen i hemmet.

Tänk på din köksbelysning, taklampor eller vägglampor

Det finns oändligt många möjligheter då det kommer till belysning i köket, så som tak-, pendel- och vägglampor. För att skapa ett bra arbetsområde i köket så är det flera saker som kan vara praktiska, men det beror såklart också på vilken smak och behov du har. När du är i färd med att tänka ut din köksbelysning så är det viktigt att tänka på hur köket är inrett.

Vägglampor är något som idag är mycket viktigt då det kommer till inredning av köket. Det är en lampa som är mycket praktiskt i köket då den ofta kan vridas, flyttas och vändas till den plats där du har behov av ljus. Vägglampan ger dig möjlighet att rikta ljuset direkt på det ställe där du står och tillbereder maten/arbetar. Vägglampan är nutidens flexibla kökslampa.

Taklampan är den mest föredragna lampan när det kommer till belysning i köket. En god idé är att när man väljer en pendel så ska skärmen inte vara för stor, då den snabbt kan komma att genera och vara i vägen.

Taklampor är praktiska och lätta att ha att göra med, då de endast ska monteras i taket och så sköter de sig i princip sig själva efter det.

När det handlar om att välja belysning till köket så är det viktigt att lampan är flexibel.

Det är riktigt viktigt att noga överväga belysningen till köket, då ljuset ska ge ett bra arbetsljus, som gärna lyser upp köksbänken. Dessutom ska köket också ha en central belysning som ger ett generellt ljus till hela köket.
Om du söker en flexibel och funktionell lampa så är 265 vägglampa från märket Flos, perfekt. Det är en vägglampa som är så flexibel att den enkelt kan ersätta både vanliga taklampor och pendel-taklampor. Vägglampan har en riktigt lång arm på ca 2 meter och som kan rikta ljuset dit du vill ha det.

Det är en spännande och vacker lampa som passar perfekt in i det minimalistiska köket. 265 vägglampa fås i de 3 färgerna svart, vit och blå.

Bilden är från Instagram @sofieweinreichengell
En annan flexibel och funktionell lampa är, 304L40 vägglampa från märket Lampe Gras. Denna vägglampa har en rörlig arm som hjälper dig att styra ljuset precis dit du vill ha det. Det är en stilren och enkel lampa som fås i 5 fina färger.

Dessutom har Lampe Gras gjort en hel serie utav fina och rörliga lampor som gör det enkelt och användbart för oss konsumenter. Det är helt klart en lampserie du ska spana in, du kommer inte bli besviken. Lampe Gras har blivit mer och mer populär de senaste åren och ser ut att fortsätta så.

Bilden är från Instagram @hosmajorskan
Semi taklampa från det danska märket GUBI är en fin pendel som har en karakteristisk och vacker design. Det är den perfekta lampan om du letar efter en lampa som ger ett bra ljus. Semi pendelns emaljerade skärm sprider ett diffust ljus som är ideellt till köksbänken eller köksön.  

Denna pendel-lampa har en unik design som är tidlös, den fås i 8 olika färger och finns i 3 storlekar så det finns något för alla.
Being taklampa från Philips Hue är den perfekta taklampan, då den är stilren och enkelt i dess design. Det är en lampa där du själv kan ställa in ljusstyrkan, vilket är praktiskt både när det gäller central- och arbetsbelysning. Vid bästa arbetsbelysning kan ljusstyrkan justeras till omkring 4000 kelvin och den kan dessutom dimmas. Det är en funktionell lampa som man kan blir beroende av.

Being taklampa har många olika funktioner och ger ett bra ljus som är nedåtriktat och som strålar ut åt sidorna. Lampan kan fås i svart och vitt.

Vi hoppas vi har gett dig inspiration och kunskap kring belysning i köket. Om du har frågor eller behov av vägledning, är du välkommen att kontakta vår kundservice, där du är i trygga händer.