Charlotte Perriand

Berättelsen om Charlotte Perriand är berättelsen om en man i livet och en arkitekt som aldrig lät sig definieras. En starkt självständig kvinna som lät sitt arbete tala för sig själv och som knöt sina nävar och slog arm med Le Corbusier, Fernand Léger och Pablo Picasso.  

Hennes tvärvetenskapliga konst och arkitektur som inkluderade allt från möbeldesign till stora skidorter, placerade henne bland några av de mest revolutionära konstnärerna i slutet av 20- och 30-talet och gjorde henne till en av de mest inflytelserika formgivarna på 20-talet. Även om hon aldrig har uppnått det erkännande som uppnåtts av sin partner Le Corbusier och Le Corbusiers kusin Pierre Jeanneret, var de tre formgivarna som de tre musketörer i Le Corbusiers studio och när hon äntligen klev ut ur den schweiziska designerns skugga skapade hon en unik oberoende karriär.  

Nedan hittar du vårt urval av Charlotte Perriand-lampor och om du bläddrar till botten kan du läsa mer om hennes spännande historia.  
Visar 13 av 13 produkter

Vi broderar inte kuddar här, fru.

Charlotte Perriand föddes i Paris och var dotter till en skräddare och en sömmerska. Hon hade en naturlig talang för teckning och gick med i École de L'Union Centrale des Arts Décoratifs i ung ålder, där hon studerade möbeldesign fram till 1925 och där hon undervisades av Art Deco-legenden Henri Rapin.  

Det var därför väldigt speciellt att hon var så attraherad av den schweiziske designern och prydnadsmördaren Le Corbusier, som stolt konstaterade att hemmet var en maskin att bo i och att arkitektur handlar om att få ordning på saker och ting. Han var stel och han gick i spetsen i motrörelsen mot det utsmyckade och påkostade som präglade jugendstilen.

Charlotte Perriand hade kort efter avslutad utbildning skapat utställningen "The Bar Under the Roof", eller Bar sous le Toit, för Salon d'Automne-utställningen 1927, som bestod av blank aluminium och förnicklade föremål som utgjorde en stor bar, bord, hyllor och stolar med läderkuddar. Utställningen refererade till maskinernas tidsålder och hennes användning av metaller skilde henne från samtidens förtjusning i utsmyckade och handgjorda träprodukter, men även om utställningen blev en succé var hon inte nöjd; Charlotte Perriand ville skapa produkter som inte bara var för de rika, utan för alla.  

Hon hade en stor önskan att arbeta för Le Corbusier eftersom hon hade läst hans böcker, men när hon sökte jobb hos honom samma år avvisades hon med Corbusiers berömda ord: "vi broderar inte kuddar här, fru."

Tid med Le Corbusier (1927 – 1937)När Le Corbusier besökte baren under taket stod det klart för honom att han hade misstagit den unga kvinnliga franska designern och Charlotte Perriand erbjöds jobb i studion.  

Som de tre musketörer sa Charlotte Perriand själv om samarbetet med den schweiziska designern och hans kusin Pierre Jeanneret, och de tre arbetade nära varandra både kreativt och praktiskt. Perriand tog många anteckningar från den schweiziska mästaren, men omvänt lärde sig Le Corbusier också mycket av Perriand. Hon delade Corbusiers tankar om att lampor inte är dekorativa element utan anledning, utan snarare funktionella och tekniska verktyg i hemmet. Användbara former, hon var primärt en arkitekt och sekundärt en designer. Samtidigt var hon en stor förespråkare för rörlighet och hennes möbler kännetecknas vanligtvis av många rörliga leder.

Ett underbart exempel på Perriands teckningar under "kragen", som Le Corbusier kallade sig, vingar, är den vackra Applique Cylindrique.  

Lampan designades för hennes fjällstuga Le Vieux Matelot på 1930-talet och visar hennes tidiga intresse för de rörliga skärmarna, men också hennes tidiga förståelse för bra ljus. Lampan dämpas lätt med en enda knapptryckning på skärmen och ljuset kan riktas precis dit du behöver det.  

Potens Pivotante och tiden med Jean Prouvé och JapanNär Charlotte Perriand klev ut ur Corbusiers skugga och in i sin egen framgångsrika karriär, som New York Times skrev, började hon arbeta med Jean Prouvé. Prouvé var, precis som Perriand själv, förtjust i metall och man kan känna samarbetet mellan de två när man tittar på både Perriands lampor och Prouvés lampor.  

Se Jean Prouvé s lampor här!

Under kriget ritade de två kaserner och möbler för tillfälliga hus, men när Frankrike kapitulerade för axelmakterna 1940 reste Perriand till Japan. Här var hon konsult och hon hjälpte det japanska handels- och industriministeriet. Runt krigsslutet tvingades Perriand gå i exil i Vietnam, där hon läste om asiatisk träslöjd och flätning, vilket väckte ett intresse för henne och fick henne att se till naturmaterial igen.  

Ett fantastiskt lampexempel på Perriands tid med Jean Prouvé är den vackra Potence Pivotante, som precis som det tidigare lampexemplet använder rörlighet i designen. Lampan designade Perriand 1939 strax före utresan och känner man till Jean Prouvés   Potence, som ritades först 1950, råder det ingen tvekan om att du ser likheten mellan de två, men Charlotte Perriands variant är originalet.  

Efterkrigstiden, Charlotte Perriands Pivotante À Poser och storhetstidenStora, imponerande skidorter, Nationernas Förbund FN-byggnad och Air Frances kontor i London, Paris och Tokyo. Det här är bara några av de flaggskepp som Charlotte Perriand ritade efter att hon återvände till Frankrike.  

Hon arbetade med Jean Prouvé igen under 1950-talet, och Perriand och Le Corbusiers vägar korsades igen när hon designade köken i den ikoniska Unité D'habitation.  

En underbar lampa som Charlotte Perriand skapade under denna tid var den enormt vackra Pivotante a Poser. Återigen är rörlighet ett tema som känns genom hela lampan och som en scenridå kan metallskärmen dras åt sidan och avslöja den exponerade ljuskällan. Exponerade ljuskällor präglade också Le Corbusiers interiör under denna tid och på sladden kan lampan tändas och släckas. Den lilla formen gör att du kan flytta den runt och använda den var du vill.  

Charlotte Perriand fortsatte att skapa under resten av sitt liv och lämnar efter sig ett brett utbud av möbler, lampor och byggnader. Vi har försökt recensera hennes liv från ovan, men vi har bara skrapat på ytan. Det finns gott om platser där du kan lära dig mer om henne, bland annat i hennes självbiografi Une Vie de Création och vi hoppas att vi har väckt ditt intresse. Perriand avled 1999 vid 96 års ålder i Paris.
Dela dina bilder med @lampemesteren
Tagga #yesLampemesteren så kanske dina bilder blir visade här. Inspirera och låt dig inspireras, från en unik bostad till en annan.