Flowerpot

FlowerPot serien är inspirerad av 60- och 70-talets Flower Power revolution och &tradition säljer än idag denna klassiker. Dom originella lamporna och färgerna som blev uttänkt av Verner Panton har blivit uppgraderat med nyheter i koppar och ljus matt grå färg. Efter att FlowerPot kom fram var det svårt att undgå att se att det hängde en färgrik, legendarisk och glad pendel i restauranger och på utställningar, och mycket snart hängde den även i allas hem. I efterhand har VP1 pendeln blivit en del av en familj med förekomsten av den stora VP2 pendeln samt dom två bordslamporna kända som VP3 och VP4.
Visar 36 av 88 produkter

Verner Panton, Flowerpot och &tradition

FlowerPot har med sina två cirklar som hänger över varandra länge bevisat sina ständiga design kvalitéer och passar lika bra in i våran tid som den anammade på 60-talet. Diametern av den översta sfären är exakt det dubbla av den nedersta vilket gör att den är i perfekt balans. Vann Gute Form Bundespreis 1972.

Redan i 1968 formgav den erkända danska designern Verner Panton ett av sina otaliga mästerverk! Med inspiration från tidens Flowerpower-rörelse gav han sig an att skapa en lampa i ett imöteskommande och organisk design. Den skulle naturligtvis också prydas av klara och glada färger. Resultatet blev den ikoniska Flowerpot-lampan. Ritningarna var redan på plats lång tid innan lampan så dagens ljus i förbindelse med Pantons totaldesign till en inredningsutställning i tyska Köln. Men det var först till denna utställning som den slutliga kunde sättas i tillverkning - och bara i markanta röda samt orangea färger. Därefter var en klassiker skapad och designens olika utformingar - som bordslampa respektive taklampa - idag är enormt populär och efterfrågad.

Verner Panton uppnådde stor succé i utlandet men slog i samtidens Danmark aldrig riktigt igenom. Hans experimentella uttryck och häng till starka färger stod i direkt kontrast till både samtidiga och tidigare prominenta danska designnamn som Hans J.Wegner, Børge Mogensen och Finn Juhl. Deras starka och klara fokus på naturliga material var det väsentliga av bra design och därför passade Pantons plastik, akryl och färger inte in. Han har sedan dess uppnått mycket erkännanden - också nationellt. Idag är han världskänd och speciellt hans lampdesign som vunnit en enorm plats i allvärldens hem.

År 2003 tog den danska inredning-och designproducenten &tradition upp produktionen av Flowerpot-lamporna igen. Med relanseringen har lamporna för allvar gjort comeback och de är populära som aldrig förr. Verksamheten har som extra bonus sett till att de finns i ett otal av färger och i både en matt-samt skinande finish.

Flowerpot VP3 bordslampa i ett väld av färger – upplev den bland annat i matt grå


Bland de tre olika typer av Flowerpot-lamporna är VP3 kanske den mest eftertraktade. Bordslampan består av den välkända organiska skärmen med två kupoler vända mot varandra samt ett stativ med samma halvcirkel som fot. En fot som snyggt samlar och fulländar uttrycket. En av de särskilt bra sakerna med den är att du med ditt färgval verkligen kan demonstrera din personliga stil. För den finns i all världens färger och ganska nyligen kom den också med en mer matt finish. Även om Verner Panton själv kunde teckna lampan i få färger - i förbindelse med sin inredning till mässan i Köln och som en del av belysningen till Der Spiegels huvudkontor i Hamborg - klär alla de nya och spännande nyanser som &tradition har infört verkligen den snygga lampan!
Dela dina bilder med @lampemesteren
Tagga #yesLampemesteren så kanske dina bilder blir visade här. Inspirera och låt dig inspireras, från en unik bostad till en annan.