Bernard Schottlander
Typ
Färg
Material
Brand

Bernard Schottlander

Född:1924  Död: 1999
Kända verk: The Mantis serien
Utbildning: Skulptör

Bakgrund
Bernars Schottlander är född i Tyskland, närmare bestämt Mainz, och flyttade till England 1939. Efter att ha tjänstgjort med den brittiska armén i Indien lärde han sig svetsteknik och gick därefter konstutbildning på Leeds College of Art och fick senare ett stipendie på Anglo-Frens art centre i St John’s Wood.
Bernars Shottlander beskrev sig själv som en designer när det handlade om inomhus, och en skulptör när det var utomhus.

Efter flera framgångsrika år som industridesigner valde Bernard Schottlander att koncentrera sig på skulpturer. I slutet av 50-talet hade han etablerat sig i en verkstad i norra London där han hade George Nash som assistent i många år. Från och med 1965 undervisade han i hur man arbetar med metall på St Martins School of Art. Samma år blev han en del av gruppen Six Artists på Institute of Contemporary Arts i London och som för övrigt 1966 hade sin första egna utställning på Hamilton Galleries som också ligger i London.
Bernars Schottlander var en stor beundrare till Alexander Calder och skapade utifrån denna inspiration 1951 Mantis lampa-serien. Allt som Schottlander kunde hade han vävt in i ett så det blev en böandning av en konstnär, en ingenjör och inte minst en ”handyman”. Han hade utvecklat ett smart system med motvikter som blev kombinerat med en serie av starka och flexibla metallstänger. Även skärmarna var helt unika, där dem likt en akrobat hängde elegant och enkelt. Skärmarnavar gjorda i aluminium med hjälp av den så kallade ”spinning and chasing techniques” som har visat sig vara väldigt pålitlig och solid i metallutvinningsarbete. Till detta gedigna hantverk använde Bernard Schottlander de tekniker han lärt sig som skulptör, och gav på så sätt form till ett spiralformat hantverk där det symmetriska och asymmetriska kom i rörelse.

Ljuset med sitt eviga spel om att vara i balans eller obalans är hemligheten att lyckas och vad vi menar med ”fast form” och ”tom”. Och precis som de mobiler/hängande konstverk som Alexander Calder utformade framstår Mantis-lamporna som om de trotsar tyngdkraften. Kärnans poesi är en uppmaning och inbjudan att gå in i en drömvärld av balanserad elegans…

Om Lampemesteren.se

Designer lampor online
Hos Lampemesteren.se har vi samlat ihop dem mest exklusiva lampor från designer och producenter i bästa klassen.

Kvalitet och design
Vi sätter design och kvalitet i högt fokus och våra spännande sortiment är noga utvalt.

Det betyder att du hos os kan hitta lampor som kan uppfylla dina behov, om du antingen är till det klassiska, moderna eller experimenterande.

Du vill hitta lampor som är klassiska, som kan provocera, inspirera eller beröra – lampor som kanske vill följa dig resten av ditt liv.
Läs mer

Kundtjänst

Öppettider för kundförfrågningar:
Måndag till fredag: 8:30 till 16:00
Lördag-söndag: Stängt

Kundtjänst: +46 852 503 870

E-mail: info@lampemesteren.se

Birkmosevej 18  |  DK-6950 Ringkøbing  |  Tlf. +46 852503870  |  info@lampemesteren.se
0 varor i korgen