Lampor till kontoret - design och funktion

Det är behov för god belysning när man sitter på kontoret oavsett om det är en hel arbetsdag eller om det bara är ett par timmar. När det kommer till lampor på kontoret så är det viktigt att belysa det området där man ska sitta och arbeta. Utöver det är det viktigt att belysningen passar till arbetet som utförs på arbetsplatsen.

En riktigt god idé är att kombinera ett naturligt ljus med en form av ett mindre naturligt ljus. Det är viktigt att tänka på att belysningen ska passa till arbetet som utförs. När största delen av en arbetstid är vid datorn betyder det att det är ett större krav på belysning än normalt. Det är därför viktigt med en jämn övergång i belysningen vid datorn.

Området där man arbetar skal tydligt vara belyst, utöver det så är det praktiskt och bra om man har en lampa som är funktionell och flexibel över skrivbordet. Design och funktion går hand i hand och har båda en stor betydning för att få ett bra arbetsljus.

En bra belysning kan vara med till att skapa en riktigt bra arbetsmiljö.

Ska skrivbordslampor vara med LED?  

LED belysning på kontoret ger en bättre arbetsmiljö, samtidigt som det också är billigare i drift. En LED lampa ger den mest effektiva belysningen vid ett skrivbord. LED-lampor har många fördelar som är värda att ta med när man överväger vilken lampa man ska köpa till kontoret.

En LED lampa har en lång levnadstid och är billigare i drift än andra lampor, du kan se stor skillnad på elräkningen. Led belysning tänds med detsamma och ger full ljusstyrka i arbetsrummet. En sista fördel med LED är att dem inte avger värme, därmed påverkar de heller inte klimatet inne på kontorsplatsen.

Här ger vi några förslag på vilka skrivbordslampor som fungerar bäst på kontoret, både med och utan LED. Skrivbordslampor behöver nödvändigtvis inte vara med LED, men till tider är det dem som fungerar bäst.
Kelvin bordslampa från märket Flos är den perfekta lampan till kontoret och arbetsområdet. Det är en lampa med inbyggd LED. Den här bordslampan har ett assymetrisk ljus som är det som fungerar bäst när det kommer till ljus vid skrivbordet.

Det är en fin, elegant och funktionell skrivbordslampa som har ett böjbart huvud. Vilket gör att den kan vända och vrida huvudet som det passar. Utöver det är Kelvin bordslampa utrustad med en dämpare med 3 nivåer. Den fina bordslampan från Flos kommer i 2 storlekar, och 4 neutrala färger, svart, vit, krom och antracit.
Den här skrivbordslampan har fått inspiration från bladen på ett trä, det är en enkel, lätt och fin lampa som passar i det skandinaviska hemmet. Leaf bordslampa från märket Muuto är fullkomligt ideell till skrivbordet, och fungerar bra som arbetslampa och läslampa.

Lampan har inbyggd LED som kan dämpas, vilket ger dig möjligheten för att justera ljusets styrka allt efter behov. Leaf bordslampa kommer både som golv- och bordslampa. Utöver det kan man välja mellan färgerna vit, svart och grå.
Wood bordslampa från det danska märket Muuto är en riktig arkitektlampa, dock med en modern förtolkning av den annars mycket populära arkitektlampan. Det är en lampa som har en unik och stilfull design, och som kan användas som skrivbordslampa. Wood lampan utstrålar nordisk stil och är ideell som läs- och arbetslampa.

Den här bordslampan kommer med en gratis halogenlampa, dock är det möjligt att köpa till en LED-lampa om man föredrar det. Wood bordslampa en fin design i ljust trä och ledningen finns i 3 olika färger.

Kontorslampor till taket – det skal du vara OBS på!

När det kommer till taklampor på kontoret är det viktigt att ljuset kommer in från sidan. Den bästa formen för takbelysning till kontoret är direkt/indirekt ljus. Vid direkt/indirekt ljus så blir största delen av belysningen sänd uppåt och den minsta delen av belysningen nedåt.

Vi rekommenderar att taklampor och pendellampor häng upp med en höjd på minimum 120 cm. Om det är högre till taket är normalt så kan lampan hängas upp högre. En god idé är att utnyttja det naturliga dagsljuset. Det är dock viktigt att placera kontorsbordet på ett sätt så att ljuset kommer in från sidan, för att undgå reflektioner i skärmen. Det är också viktigt att undgå speglingar när det kommer till kontrosbelysning. Därför är det okej att pröva sig fram med olika upphäng och placeringar av den aktuella lampan. Det är viktigt att takarmatur inte är placerade precis framför eller ovanför skärmen. Det kommer ge reflektioner och speglingar i skärmen. En bra idé är att placera den vid sidan av skrivbordet.

Här kommer några förslag på hur takbelysning på kontoret kan se ut.
PH 5 pendel från märket Louis Poulsen är en äkta designklassiker. Det är en väldigt populär lampa som passar in i hela hemmet, även på kontoret. PH 5 lampan är helt bländfri och har ett reflekterande flerskärmssystem som utsänder ett diffust ljus.

Den här fina pendel har ett brett urval av färger som passar in i nutidens trend och tendenser, som finns i fem olika varianter. PH 5 ger ett behagligt ljus till arbetsområdet och som sprider sig utan att blända. PH 5 lamporna är designade av Poul Henningsen.
Taklampan, Being, från Philips Hue kommer både i färgen vit och svart. Det är en väldigt enkel och stilren taklampa som passar in perfekt på kontoret. Lampan har direkt nedåtgående ljus, samtidigt som ljuset lyser ut i sidorna och reflekterar ut i rummet. Det är en riktigt smart taklampa då den kommer med White Ambiance systemet, som ger ett vitt ljus, och som kan justeras efter behov.

För det bästa arbetsljuset kan välja att justera lampans ljus till omkring 400 kelvin. Skulle man behöva mer energi i vardagen så kan ljuset justeras upp till 6500 kelvin. Det finns många praktiska funktioner i den här Being taklampa som gör att den ägnar sig perfekt till kontoret och arbetsplatsen.
Den elegant och enkla pendellampan har en fin vit design som passar bra in på kontoret. Flat S1 pendel från märket Light-Point har en inbyggs ljuskälla, vilket gör att lampan kan hänga lågt utan att störa. Utöver det skickar den ut ett behagligt och soft ljus som inte bländar. Den ger ett bra arbetsljus som garanterat kan användas på kontoret.

Flat S1 pendel fås i färgen vit och svart, och med den enkla och slanka designen så är det en lampa som snabbt kommer uppskattas i hemmet.

Kontorsbelysning, så placeres lamporna

Det är nödvändigt att ha en bra belysning när man sittet och arbetar på kontoret. Om man ska ha en skrivbordslampa så är det viktigt att lampans ljus kommer in från sidan och samtidigt är under ögonhöjd. På det sättet undgår man reflektioner i skärmen och att man blir bländad av belysningen.

Det är en bra idé att ha en skrivbordslampa som har en rörlig och flexibel arm, så att det är lättare att ställa in lampan till den position som man vill ha. En bordslampa med en asymmetrisk ljusfördelning är praktiskt, då ljuset kastas ut i sidan och underlättar när man sitter och arbetar.

Vi ser ofta att de skrivbordslampor som också används som bordslampor är de lampor som fungerar bäst när det kommer till arbetslampor. Det beror på att bordslampor ofta är mer medgörliga och att man kan flytta dem, allt efter behov. Dock ses det mer och mer på kontor att vägglampor har blivit populärt. Det finns nämligen många flexibla och funktionella vägglampor som ägnar sig riktigt bra till kontoret. Här på lampemesteren har vit hittat några förslag som du kan inspireras av.

Det är viktigt att tänka på att när arbetsbelysningen är vid datorn så får den inte reflektera i skärmen eller speglas. Det är därför en bra idé att placera ljuset motsatt i förhållande till om man skriver med vänster eller höger hand. En annan bra idé är att om datorn står i fönstret så ska den stå i en vinkel på 90° bort från fönstret. På det sättet så undgår man reflektioner och speglingar.
Tolomeo bordslampa frå Artemide är en av världens mest populära bordslampor. Den ger ett fantastiskt ljus och är otroligt flexibel.

Hela lampans kropp är justerbar, vilket gör att man har full kontroll över lampans ljus. Tolomeo bordslampa har en stilren och rå design som vill klä de flesta kontorsbord. Den fina lampan fås i färgerna ali, svart och vit. Dock finns Tolomeo bordslampa också i andra modeller, där det finns flera andra läckra färger.
En äkta klassiker inom bordslampor är självklart AJ bordslampan från Louis Poulsen. Den eleganta och fina bordslampan har en unik design som är designad av Arne Jacobsen. Det är en perfekt skrivbordslampa, då den har asymmetriskt ljus som ägnar sig bra åt arbetsbelysning.

Man kan böja huvudet på lampan vilket gör det möjligt att bestämma riktningen på ljuset i förhållande till vilket behov man har vid arbetsbordet.

AJ bordslampan fås i 10 olika färger, här ses den i färgen ljus petroleum.
265 vägglampan från märket Flos är en mycket flexibel lampa som både kan ersätta bordslampan, golvlampan och pendellampan. Den mycket flexibla lampan fås i tre färger, svart, vit och blå. 265 vägglampa har en lång arm som gör att man kan anpassa lampans placering allt efter de behov man har på kontoret.

Det är en spännande och väldigt fin lampa som har en läcker design och passar in på de flesta skandinaviska kontor. Det är en praktisk lampa i förhållande till ergonomi. 265 vägglampa ger ett bra samspel mellan välfärd och prestanda, och kan vara med till att optimera arbetsplatsen.
Bestlite BL6 vägglampa från märket GUBI är en tidlös klassiker som har en stilren och snygg design. Det är en flexibel lampa där lampskärmen och lamphuvudet kan justeras allt efter behov. BL6 vägglampa är perfekt till kontoret då ljuset styrs efter behov.

Det är en vägglampa som är älskad av designers och arkitekter, då den är med till att förbereda deras arbetsdag. Den fina vägglampan fås i 9 olika färgkombinationer och kan vara med till att ge lite extra liv på kontoret.

Om du behöver råd eller vägledning är du alltid välkommen att kontakta vår kundservice, antingen på telefon eller via mail. Vi står klara till att hjälpa dig.

Bilden kommer från Pinterest