Benny Frandsen

Född: 1941

Utbildning: Elektronikingenjör

Benny Frandsen är född i Skanderborg och utbildade sig till ingenjör, mest för att hans mamma tyckte att han skulle ta den utbildningen. Hans riktiga dröm var att designa och producera belysning. Han började smått med att designa några lampor till ett lokalt diskotek och försökte därefter övertyga sin dåvarande chef om att skulle få lov att sätta igång en lampproduktion, men utan succé.

År 1968 började Benny Frandsen själv att producera några fyrkantiga och mycket geometriska lampor, men försäljningen av dem kom aldrig riktigt igång. Benny Frandsen kom fram till att danskarna i verkligheten ville ha runda lampor och därför designade han en rund lampa som han kallade ”Ball”.

Detta var startskotten för Benny Frandsens karriär! Alla ville ha en Ball-lampa, som med dess smarta magnet-design passade in i alla husets rum och stilar. Ball blev en enorm succé och inom kort fanns Ball inte bara som vägglampa utan i alla möjliga variationer.

År 1972 flyttade Benny Frandsen produktionen från hemmet och öppnade en fabrik i Skanderborg, så han kunde bemöta den stora efterfrågan. Företaget gick som på räls och 1993 blev den uppköpt av Frits-koncernen och blev sammanslagen med företaget Lyskilde. Benny Frandsen fortsatte jobba i företaget som direktör. 1966 valde Benny Frandsen att köpa tillbaka företaget och det blev därmed omdöpt till Frandsen Lightning A/S.

Efter millenniumskiftet insåg Benny Frandsen att produktionen skulle flyttas till Kina, om omkostnaderna skulle hållas nere och idag har Frandsen 5 fabriker i Kina med över 5000 anställda.  

År 2005 köpte Frandsen ett litet belysnignsföretag, Verpan, som innehade rättigheterna för att producera den kända lampan Globe, designad av Verner Panton. Globen började produceras och blev en stor succé för Frandsen. Idag äger Frandsen och Verpan rättigheterna till 80 av Verner Pantons lampdesigns.

År 2011 köpte Frandsen rättigheterna till några av Verner Pantons möbel- och mattdesigns, som har startats att produceras.

Idag heter firman Frandsen Group och består av 3 delar: 1. Frandsen Lightning, där Benny Frandsen står som huvuddesigner, men med en massa unga talanger bakom sig. 2. Verpan, där sonen Peter står i front och 3. Frandsen projects, där hans dotter Pernille är ansvarig för inredning åt hotell, institutioner och butiker.

Balla kan 2018 fira 50 års jubileum, vilket har resulterat i några nya spännande modeller av Ball. Benny Frandsen har bevisat att god design och bra handel aldrig blir omodernt.
Dela dina bilder med @lampemesteren
Tagga #yesLampemesteren så kanske dina bilder blir visade här. Inspirera och låt dig inspireras, från en unik bostad till en annan.