FLOS STORIES: To-Tie - Allt ligger i namnet

den 29 september 2023
FLOS STORIES: To-Tie - Allt ligger i namnet
Den unika nya bordslampan från den milanesiska designern Guglielmo Poletti

To-Tie är Flos nyaste lampa och det första designuppdraget från den spännande nya designern Guglielmo Poletti, känd för sin förkärlek för "självförklarande" design. Och To-Tie lever helt upp till denna beskrivning: en distinkt bordslampa där det väsentliga är reducerat till det allra nödvändigaste, monterad enbart med mekanisk spänning och med en titel som perfekt avrundar detta konstverk.

Resultatet är en iögonfallande men ändå enkel design som utvecklas kring en sammankopplad rörelse utan användning av skruvar, lim eller svetsning. Den geniala strukturen gör inte bara lampan mycket hållbar, utan gör också att de olika elementen kan fylla flera funktioner. Ljuskällan är integrerad i en aluminiumstång som också fungerar som handtag, medan elkabeln inte bara driver lampan utan också är det avgörande elementet som binder samman allt.

To-Tie-kollektionen innehåller tre olika lampor, var och en med rätt storlek och proportioner för specifika miljöer. Den minsta modellen är lämplig som sänglampa, den högsta versionen kan placeras på en konsol och den största gör sig bra på ett lågt bord i vardagsrummet. Oavsett var de placeras kommer To-Tie-lamporna att sticka ut tack vare sin unika och distinkta komposition.

Guglielmo Poletti har nått denna milstolpe i sin karriär genom en ovanlig och icke-linjär resa, som på många sätt återspeglar hans konstnärliga strävanden. En slumpmässig föreläsning som han deltog i tände en gnista av intresse som gradvis ledde honom in i designvärlden, där han arbetade som praktikant och deltog i workshops med två mycket olika designpersonligheter innan han började sin utbildning vid Design Academy Eindhoven.

Idag arbetar Poletti från sin egen studio i Milano, som han själv har designat och renoverat. Polettis kreativa process härrör från skapandets konst och djupgående undersökningar av strukturella spänningar och material, som han använder för att framkalla sina intuitiva visioner. Den kreativa frihet och unika expertis som Flos erbjuder formgivare har gjort det möjligt att översätta hans experimentella tillvägagångssätt till en industriell belysningsprodukt. Denna första lampa för Flos utstrålar bröderna Castiglionis anda och genialitet och kan med rätta betraktas som en äkta Flos-lampa.

Se alla To-Tie-lampor här!

Originaltext av FLOS i FLOS STORIES