En design ikon från 1958 – nu framställs den från den ursprungliga original idén och det finns samtidigt pengar att spara.

den 8 juni 2016
En design ikon från 1958 – nu framställs den från den ursprungliga original idén och det finns samtidigt pengar att spara.
Nu lyckas Flos att producera Taccia bordslampa som originalet var tänkt, med en plastskärm. Det har lyckats genom den nya LED teknologin – en så kallad COB LED, som är en platta med små ”chips” som lyser ”Chips On Board”. Den har en så liten värmeutveckling att plastskärmen inte kan ta skada, som original ljuskällorna faktiskt gjorde. Den gången blev dem producerade med en glasskärm och inte i plast, som egentligen var designerns idé. Nu kan du alltså få fingrarna i original lampan och till ett bättre pris. Den är också producerad i en small version, som endast mäts till 48,5 cm i höjden. Vilket gör att man kan få en Taccia som är lite mer användbar än den ursprungliga bordslampan.
Taccia är en lampa med en historia och en lampa som designmässigt kan följa med i tiden, även fast den är nästan 60 år gammal.

1958: Achille och Pier Giacomo Castiglioni ville designa en lampa med indirekt ljus.

December 1958: Där blev den gjord som en prototyp på Taccia, med skärm och bas i plast.

1960-1961: Efter flera test fick dem droppa idén om att producera den i plast, då värmen från ljuskällan gjorde plastskärmen deformerad.

Mars 1962: Flos avslutade sin utveckling av lampan och den slutgiltiga prototypen blev framställd med en aluminium reflektor och en glasskärm som kunde motstå värmen från ljuskällan.

2010: Flos undersöker möjligheterna för att göra en version med LED och det är första gången att denna ikoniska lampa blir vidareutvecklad.

2016: Flos testar användningen av PMMA till skärmen. Tack vare de nya COB LED som har minimerad värmeutveckling, är det nu möjligt att producera Taccia med en plastskärm, som var designers original idé 1958.