Louis Poulsen i begränsad upplaga: PH 2/2 Luna av Poul Henningsen

den 1 september 2023
Louis Poulsen i begränsad upplaga: PH 2/2 Luna av Poul Henningsen
PH 2/2 Luna är årets Limited Edition-lampa från Louis Poulsen.

PH 2/2 designades ursprungligen av Poul Henningsen själv 1939 och återutges nu som ett exklusivt samlarobjekt för designälskare. Bakom nyutgåvan står Louis Poulsen, som varje år förgyller livet för designentusiaster med prestigefyllda lampor i begränsad upplaga.

Årets lampa i begränsad upplaga var ursprungligen känd som sängbordslampan, eftersom det var just sängbordet som Poul Henningsen hade i åtanke när han designade PH 2/2. Originallampan har en slående likhet med den nyutgivna versionen, med sin distinkt böjda ram och fantastiska designdetaljer. Stommen, basen och sockeln är tillverkade av vackert borstad mässing, och de fina linjerna kulminerar i den eleganta skärmkonstruktionen i munblåst opalglas.

I sann Poul Henningsen-stil är skärmarna baserade på designerns system med tre skärmar, som går tillbaka till 1926. Tanken var att skapa skärmar som minimerar bländning från den tidens dåliga glödlampor.

Historien om Poul Henningsen och det tredelade solskyddssystemet kan läsas här!

Poul Henningsens nattlampa

Den ursprungliga Poul Henningsens nattlampa, som lanserades 1939, var kortare än den nya begränsade nyutgåvan som skapats av Louis Poulsen. Ursprungligen mätte PH 2/2 bara 230 mm i höjd - medan den nya nattdukslampan mäter hela 320 mm. Detta gör lampan mer mångsidig och innebär att den nu också kan användas vid ett skrivbord, till exempel.

Men de praktiska tilläggen stannar inte där. Förutom den ökade höjden har Louis Poulsen också gjort lampans huvud vridbart. Det innebär att du kan rikta lampan i exakt den riktning där du behöver ljus.

Se PH 2/2 Luna Limited Edition här!