Världsberömd klassiker från 1977 i en ny, elegant nickelfinish

den 3 juni 2024
Världsberömd klassiker från 1977 i en ny, elegant nickelfinish
Sedan den italienska arkitekten och inredningsdesignern Vico Magistretti designade bordslampan Atollo 1977 har just denna modell stått som arketyp för den klassiska designbordslampan. År 1979 vann lampan designpriset Compasso d'Oro och har sedan dess ställts ut på bland annat Museum of Modern Art i New York, Kunstgewerbe Museum i Zürich och Museum Für Kunst und Gewerbe i Hamburg.

Atollo är en vacker uppvisning av enkla, geometriska former som på ett vackert sätt smälter samman med varandra. Den cylindriska basen ger stabilitet, medan den konformade spetsen skapar en perfekt balanspunkt för den halvsfäriska skärmen. Genom det distinkta minimalistiska och formorienterade uttrycket hos Atollo bordslampa har Magistretti gått före sin tid med denna vackra skapelse, vars monokroma, metalliska yta betonar dess eleganta enkelhet. Hittills har lampan funnits i färgerna vit, svart, guld och brons. Nu finns den dock även i en blank nickelfinish med ett ultramodernt utseende som vackert kompletterar den minimalistiska designen.

Lampan är utrustad med två standarduttag som är placerade under skärmen. Eftersom skärmen är tillverkad av metall släpps inte ljuset ut utan riktas mot ljusuttaget i botten, vilket skapar en effektiv downlight som också fokuserar på den vackert formade basen. Skärmens halvsfäriska form förhindrar att ljuset bländar ut åt sidorna, vilket ger ett direkt ljus med en behaglig kvalitet.

Atollo bordslampa finns i tre versioner: 238 Small, 239 Medium och 233 Large. Modell 238 har en vanlig tryckströmbrytare, medan strömbrytaren på modell 239 och 233 har en inbyggd dimmerfunktion som gör att du kan justera ljusstyrkan för att ge lämplig belysning för alla tillfällen, tider och ändamål. Med en höjd och diameter på 70x50 cm fungerar Large-versionen även bra som golvlampa.

Se hela Atollo-serien här