FLOS STORIES: Oplight av Jasper Morrison för vår planet!

den 15 mars 2024
FLOS STORIES: Oplight av Jasper Morrison för vår planet!
Hur skiljer man ett hållbart föremål från ett ohållbart? Det är inte alltid lätt att avgöra vid första anblicken, särskilt när vi har en lampa med reducerad storlek och felfria linjer.

Oplight visar att tekniskt avancerade produkter kan tillverkas med respekt för miljön. Trots att tjockleken är minimal har inget lim använts för att montera de olika delarna. De kan därför demonteras, bytas ut individuellt och återvinnas separat beroende på material.

För det första är skalet tillverkat av gjuten aluminium, som är ett lätt och hållbart material som är enkelt att återvinna. Färgen består av pulverlack, som inte kräver lösningsmedel i målningsprocessen eftersom även produktionsmetoderna beaktas i den totala miljöpåverkan.

LED-källan i Oplight är högeffektiv, vilket innebär att den avger en stor mängd ljus i förhållande till energiförbrukningen, med en livslängd på mer än 50 000 timmar. Om ett fel uppstår eller mer effektiva ljuskällor blir tillgängliga kan kortet bytas ut utan att resten av lampan behöver kasseras, vilket ger betydande resursbesparingar.

Detta är möjligt eftersom LED-kortet inte är fastlimmat på kylflänsen som vanligt och utbytet inte kräver ytterligare sofistikerad utrustning. Istället kan det göras av en vanlig elektriker utan att lampan behöver tas till butiken för uppgradering.

Diffusorn, dvs. det transparenta höljet som fungerar som lins, är tillverkad av formsprutad polykarbonat. Tack vare sin flexibilitet kan den snäppas på plats så att den kan tas bort för att komma åt LED-källan och sättas tillbaka igen utan att elasticiteten försämras. Om den skulle gå sönder kan den naturligtvis återanvändas och bytas ut.

Av alla dessa skäl är Oplight en framtidssäker lampa som är avsedd att hålla länge, och i slutändan är ingenting bortkastat.

Se Oplight vägglampor från Flos här