Funktionell belysning inkapslad i visuell konst: se IXA-serien från Artemide

den 7 mars 2024
Funktionell belysning inkapslad i visuell konst: se IXA-serien från Artemide
Elegant design möter flexibel funktionalitet i den nya lampserien IXA, framtagen av den internationella designstudion Foster + Partners för italienska Artemide. Lamporna kännetecknas av sitt unika designkoncept, där balans, jämvikt och harmoni står i centrum för varje beslut som fattas om lampans visuella formspråk och funktionella layout. Vid utformningen av IXA inspirerades Foster + Partners av den amerikanske skulptören Alexander Calders dynamiska skulpturer, som sammanfattar idén om elegant balans genom precision och raffinerat hantverk. Alla seriens olika bords-, golv- och vägglampor har samma sfäriska lamphuvud och smala ram, medan vissa av dessa är utrustade med en motvikt för att skapa ett vackert samspel mellan lätthet och tyngd i de kontrasterande formerna.

En viktig princip i designen av den nya vackra IXA-belysningskollektionen är samspelet mellan lampornas visuella estetik och deras funktionella egenskaper. Tack vare den sinnrika kombinationen av vikter och motvikter kan varje lampa roteras på flera sätt, vilket gör att både stommen och lamphuvudet kan justeras och ljusets riktning ändras. Flera av lamporna är utrustade med inbyggda dimmers på lamphuvudet. Med dessa kan du steglöst justera ljusintensiteten upp eller ner, så att du även har flexibilitet och kontroll över själva belysningen.

Var och en av de olika lamptyperna i IXA-serien finns i tre färgvarianter: vit, svart och gul, alla i ett vackert monokromt färgschema som på ett vackert sätt framhäver lampans konstnärliga uttryck.

Du hittar hela den vackra serien just här.