Originalt Mogens Lassen-design fra 1944 vækket til live: se alle de skønne varianter af Klampenborg Bordlampe

den 8 februari 2024
Originalt Mogens Lassen-design fra 1944 vækket til live: se alle de skønne varianter af Klampenborg Bordlampe
Redan 1944 började den danska designern Mogens Lassen skissa på en ny lampdesign som inte skulle komma till liv förrän 82 år senare. Skissen gömdes undan i ett arkiv på Danmarks konstbibliotek i Köpenhamn tills designtillverkaren Audo Copenhagen slutligen satte lampan i produktion 2022. Lampan uppvisar alla de klassiska drag som kännetecknar dansk design: geometriskt orienterade former, mjuka kurvor och ansträngningslös elegans i varje detalj. Mogens Lassen anses vara en av landets största och mest inflytelserika arkitekter som omfamnade den danska funktionalismen - den nya tidens stil. Lassens inredningsdesign är en naturlig förlängning av hans arkitektoniska förhållningssätt, vilket återspeglas i både form och funktionalitet i hans fulländade skapelser.

Bordslampan Klampenborg kännetecknas av en vriden bas som omärkligt fortsätter in i en ram med samma smala struktur. Basen sitter i mitten av ramen och överskuggas av den klockformade skärmen, som skyddar ljuskällan trots att basen och skärmen är mer åtskilda än i konventionella lampor. Kombinationen av kontrasterande element är i perfekt balans med varandra och skapar ett uttryck som är djärvt utan att vara pretentiöst, en form som väcker nyfikenhet och en funktion som är innovativ men intuitiv. Bordslampan finns i tre varianter: med en svartlackerad yta, med en polerad stålfinish och med mässingsplätering, beroende på vad du föredrar och vilken look du vill ge din inredning.

Trots den separata skärmen och sockeln är ljuskällan bländfri. Skärmen omfamnar glödlampan så att ljuset reflekteras på insidan och lyser nedåt igen i en mjuk belysning. Lampans strömbrytare har också en trestegs dimningsfunktion för justering av ljusstyrkan.

Du hittar alla varianter av Klampenborg bordslampa just här.