Lampdesign från yttre rymden| Se Studio Job x Seletti: Roswell

den 9 januari 2023
Lampdesign från yttre rymden| Se Studio Job x Seletti: Roswell
Flygande tefat, väderballonger, kalla krigets hemligheter, lögner och föränderliga, oförklarliga historier. Den stora fascinationen för Roswell-incidenten 1947 är förståelig, oavsett om du är en ivrig konspirationsteoretiker eller bara nyfiken på om det finns mer mellan himmel och jord. 75 år sedan händelsen är historien om det kraschade UFO:t fortfarande fylld av lösa trådar och mysteriet har orsakat massor av förvåning som väcker både mystik och förundran hos dem som gräver i historien.  

Längs de dammiga vägarna i ökenstaden Roswell står stora skyltar med små gröna män som gör reklam för motell, donuts och snabbmat. Oavsett om ett flygande tefat faktiskt kraschade in i staden New Mexico för ett trekvarts sekel sedan har historien inspirerat många och de senaste att inspireras är Seletti och Studio Job, som nu släpper Roswell-lampan.  

Däckhistorier, den amerikanska militären och italienska och belgiska designers.


Italienska Seletti är känd för att inte känna till självklarheten. Det finns inget i deras lamparsenal som ser ut som något du har sett tidigare och när de samarbetar med belgiska Studio Job, som har beskrivits som "high end kitsch" av The New York Times, vet man aldrig vad som kan hända.  

Lampan är skapad i epoxiharts och är formad som ett klassiskt flygande tefat, som du känner dem från kultfilmer, inklusive en konformad stråle som kan transportera kor och människor ombord. När lampan är påslagen tänds kolonnen tillsammans med små ljusfläckar längs rymdskeppets kant. Det lilla UFO:t är redo att flyga runt hem utan kablar och när det flygande tefatet tröttnar laddas det lilla litiumbatteriet på 2600 mA enkelt med den medföljande laddaren.

Design från den yttre rymden som kommer i fred


På sin gård, en timmes bilresa norr om Roswell, hittade bonden W.W. Brazel en hög med tennfolie, gummiband och papper sommaren 1947. Han varnade snabbt den lokala sheriffen George Wilcox, som körde förbi och omedelbart varnade befälhavaren för Roswell Army Air Field.

Redan dagen efter skickades ett pressmeddelande ut från militärbasen som bekräftade att den amerikanska armén på gården i sydvästra delstaten hade kommit i besittning av ett flygande tefat, men kort därefter sköts UFO-historien ner av den amerikanska armén som skrev att rymdfarkosten i själva verket var en väderballong.  

Oavsett var det fortfarande många som trodde att väderballonghistorien var en mörkläggning för att dölja utomjordisk påhälsning och 1994 erkände det amerikanska flygvapnet att det som hittades nära Roswell inte var en väderballong, utan ett hemligt krigsprojekt från kalla kriget för att mäta kärnvapensprängningar

Oavsett om du tycker att Roswell från Seletti och Studio Job är ett flygande tefat, en väderballong eller ett hemligt vapen från kalla kriget, får du en designlampa som kan tända din fantasi och skapa spänning och atmosfär i inredningen och kanske inspirera dig att söka sanningen.

I want to believe.  

Se Roswell här