Den nya Shibui papperslampa serien från LE KLINT döljer det komplicerade i det enkla

den 6 december 2021
Den nya Shibui papperslampa serien från LE KLINT döljer det komplicerade i det enkla
"Shibui skönhet är, som skönheten i en teceremoni, en skönhet som gör betraktaren till en konstnär."

Så beskrev Elizabeth Gordon, chefredaktör för den amerikanska bostadstidningen House Beautiful, 1960 Shibui, som är en estetisk term – men också namnet på designern Søren Refsgaards nya lampserie.

Han växte upp med Le Klints lampor och med sin nya serie Shibui vill han använda Le Klints DNA för att skapa något nytt och unikt och med en fascination för de klassiska papperslamporna satte han igång med att skapa den vackra Shibui.-serien.

Lamporna har det karaktäristiska nyckfulla ljuset och suggestiva uttrycket som man känner från konventionella papperslampor – men den mörka metallringen i botten av lampan bryter det traditionella uttrycket, och för tankarna till japanska lyktor och rispapperslampor.

En sak som Søren Refsgaard verkligen lade märke till var hur de klassiska Le Klint-lamporna framstod som enkla tills han kom nära, och såg de många vecken som både gör ytan på lampskärmen stark, men också komplicerad – och det är här som Søren Refsgaard hittar inspiration till seriens namn.

Shibui är ett japanskt ord som bland annat kan beskriva en estetik där komplexet är dolt i individen;

Shibui-objekt är enkla vid första anblicken, men innehåller ofta diskreta detaljer som balanserar enkelhet med komplexitet. Den balansen gör att Shibui-objekt förblir intressanta och låter betraktaren ständigt hitta nya betydelser.

Med Shibui-serien från Le Klint och Søren Refsgaard hoppas vi att du kan bli konstnären som observerar dessa vackra lampor.

Se hela den vackra Shibui-familjen här