Patera Oval - Modern ljuskrona från Øivind Slaatto och Louis Poulsen

den 7 september 2021
Patera Oval - Modern ljuskrona från Øivind Slaatto och Louis Poulsen
2015 lanserade Louis Poulsen i samarbete med Øivind Slaatto den läckra moderna ljuskronan Patera, som kombinerar delikat skandinavisk belysning med en spännande modern sfärisk form bildad av handvävda diamantceller. Denna tidlösa blandning av nytt och gammalt har nu fått en spännande uppdatering med den nya ovala designen som gör lampan mer flexibel och lämplig för rum med lågt i tak. Den nya modellen utgör alltså inte längre en perfekt sfär, utan en mer organisk oval som, liksom många av Slaattos mönster, är inspirerad av naturens biologiska bildning.

Designens funktionella kärna bevaras med samma fängslande diamantformade celler, genom vilka ljuset glider i milda och behagliga strålar som tack vare den smarta designen aldrig bländar eller skär i ögonen. Lampan är öppen i botten, så att en tydlig ljuskil strömmar nedåt mot bordsskivan eller golvet, vilket säkerställer en bra grundbelysning för matbordet eller sofflandskapet som sakta glider in i det mildare indirekta ljuset. Även utan ljus fängslar det geniala mönstret ögat och ger hemmet en graciös touch av nordisk stil.

Den vackra lampan är designad av danske Øivind Slaatto, som har vunnit flera priser från sitt samarbete med Bang & Olufsen, LE KLINT och givetvis för Patera-lampan i samarbete med Louis Poulsen. Särskilt naturen är framträdande i hans design, där enkla biologiska former skapar grunden för den harmoniska utstrålning han eftersträvar i inomhusbelysning. I till exempel Patera är den så kallade Fibonacci-spiralens matematiska struktur ett framträdande element, eftersom denna också ligger till grund för en myriad av naturliga former från solrosor till grankottar och snigelskal.


Se den vackra Patea Oval här