Moonsetter: Vinnare av den danska tv-succén "Danmarks Næste Klassiker" 2020

den 1 oktober 2021
Moonsetter: Vinnare av den danska tv-succén "Danmarks Næste Klassiker" 2020
Precis som 2019 var det nybörjaren som stod på vinnarpallen i den andra säsongen av den danska TV-serien Denmark's Next Classic. Liksom förra årets vinnare av lampkategorin Isabel Ahm hade Anne Boysen aldrig försökt skapa en lampa tidigare. Kanske är det fräscha perspektivet på lampdesign den hemliga ingrediensen i den originella och spännande lampdesignen, för resultatet är inte att ta miste på. Inspirationen kom svävande på en stråle av månsken genom gardinerna in i Boysens skrivbord, där hon experimenterade med en mängd ytor innan hon bestämde sig för att glas var rätt lösning för att sprida ljuset mest direkt och därmed skapa rymd.

Moonsetter-lampan är samtidigt rejäl, då den råa aluminiumkonstruktionen väger 20 kg, men svävar samtidigt elegant. Den 360 graders roterande ratten inbjuder nyfikna fingrar att leka med ljuset, som både reflekteras och sprids runt i rummet. Den rena minimalistiska estetiken och de enkla geometriska formerna passar perfekt in i såväl det moderna som det mer klassiska danska hemmet, där det fångar och förför ögat. Lampan står som en dels funktionell ljuskälla och dels konstnärlig skulptur i hemmet, där den blanka ytan leker med rummets övriga föremål och ljuskällor och ger en spännande dynamisk fläkt till hela inredningen. Funktionaliteten matchar det smarta formspråket med en justerbar rullomkopplare som manövreras med foten, så att ljuset både kan finjusteras i intensitet och samtidigt riktas så att det alltid passar perfekt till lägenheten.

Att Moonsetter är en född klassiker framgår tydligt av att det är Louis Poulsen själv som har kommit överens i samarbete med Boysen i tillverkningen av den vackra lampan. Således kan Moonsetter sägas följa i fotspåren av legender som Kronärtskocka och FlowerPot. Inledningsvis släpps 100 exemplar av Moonsetter i danska butiker från och med oktober 2021, därefter kommer ytterligare en begränsad serie på 100 lampor att ingå, var och en med sitt eget serienummer. Först då sätts Moonsetter i faktisk massproduktion. Om du därför drömmer om en konstnärlig touch hand i hand med ett spännande och kreativt ljus, då är Moonsetter och Anne Boysen värda att hålla ett öga på.