HURRA - Poul Henningsens födelsedag!

den 27 oktober 2020
HURRA - Poul Henningsens födelsedag!
Den 9 september är det 125 år sedan den ikoniska designern Poul Henningsen kom till världen. På grund av detta har Louis Poulsen valt en rad av hans klassiker och lanserat dem i nya versioner. Lanseringen är inte bara en hyllning till hans ikoniska lampor men även en hyllning till hans stora påverkan på hur människan är i centrum när det designas belysning.


Jubileumsutgåvor – 2019


Det är 60 år sedan PH 5 Pendeln lanserades och den är fortsatt en av världens mest populära lampor. Den ursprungliga PH 5 är 50 cm i diameter medan versionen PH 5 Mini har en diameter på 30 cm. PH 5 Mini lanserades 2017 tack vara den stora succén med originalversionen. De två populära lamporna href=https://www.lampemesteren.se/ph-5/?groups_1468_170886=[170902]>PH 5 Brass och PH 5 Mini Brass, kom under 2019 i en version med det vackra materialet mässing.

Den ikoniska PH Artichoke (Koglen) Koppar Rosa designades först till Langelinie Paviljongen i Köpenhamn på beställning av en av ägarna av restaurangen 1958. Då skapade Poul Henningsen lampan i massiv mässing med en rosa finish på insidan. Kombinationen av färger och material gav den skulpturala formen ett varmt och reflekterande ljus. Louis Poulsen har valt att lansera PH Artichoke i dess originalmaterial och finish i en födelsedagsversion, som bara kan köpas under 2019. Som en markering av födelsedagen, levereras specialutgåvan med PH´s signatur ingraverad.

Poul Henningsen – 125 år


1894, den 9 september, blev den ikoniska Poul Henningsen född, son till Agnes Henningsen och Carl Ewald. Nyfikenhet och lust till livet hör till de värderingar som Poul Henningsen fick från uppväxten. Han var i unga år begåvad med hantverkarmässig kunskap och uppfinningsrikedom som fick inflytande på hans designs. Som 16-åring uppfann han den självpumpande cykeln som belönades med "Det Hielmstierne-Rosencroneske legat för uppfinnare" och han hade därmed väckt lusten till att lösa praktiska problem på ett visionärt sätt.

Han är idag mest känd för hans klassiska designs och särskilt PH-lampan som är resultatet av hans arbete med förhållandet mellan ljusstrukturer, skuggor, bländning och färgåterskapning samt hans fascination för människans behov för både ljus och mörker.

Det startade som en irritation över ljuset från den elektriska glödlampan, ett ljus som inte hade det varma skenet från oljelampan och som hade en tendens att blända med sitt ljus. Då Poul Henningsen var lite av en rebell som hellre ville bryta traditioner än att acceptera status quo, upprättade han en tecknarstudio i hemmet. Han började med att konstruera en lampa som reducerade det obehagliga bländandet och förbättrade det elektriska ljuset utifrån människans behov.

Där och då uppfann han inte bara en ny lampa, men ett helt nytt system som ändrade lampans historia. Det är idag känt som ”treskärmssystemet” och hela idén bakom PH Lampen.

Poul Henningsen var och är fortsatt den mest betydelsefulla designern för Louis Poulsen. idéerna bakom hans ikoniska design ligger i stor grad till grund för verksamhetens belysningsprofil.


Se alla de snygga lamporna från Poul Henningsen här