Tidlös innovation – Model 2065 från Astep

den 27 september 2019
Tidlös innovation – Model 2065 från Astep
Modell 2065 från Astep bygger på Gino Sarfattis design från 1950-talet. Han var känd för att experimentera med material, belysningsteknologi och produkttekniker - Det var ofta här han hämtade inspiration.

Modell 2065 är tillverkad i material Methacrylat, som är ett plastmaterial, som är mycket starkare och lättare än glas. Då Gina Sarfatti första gången tog emot prover av materialet i 1949-50, trädde hans experimenterande tillgång fram till den tidslösa taklampan Modell 2065.

Den består i sin enkelhet av två kupade skärmar av opal methacrylat, som tillsammans ger en enkel form. Formen påminner mest om ett UFO och med det svartmålade aluminiumsrör i förlängning av sladden, ser det ut som taklampan svävar i rummet. Kombinationen av den opala skärmen och det svarta aluminiumsröret ger lampan ett stringent och tidslöst uttryck.

Vid relanseringen i 2016 blev den ursprungliga glödlampan utskiftad av 5 LED-glödlampor, som säkrar ett jämnt ljus hela vägen runt. Det behagliga ljuset från den opal skärmen, ger en behaglig och mjuk belysning till rummet och tillför rummet en trevlig atmosfär.

I samma förbindelse presenterade Astep en ny version, där den översta "tallriken" har fått en svart tyg touch beläggning. Det ger ett skarpt grafiskt uttryck, medans det nedåtriktade ljuset, skapar ett mer intimt ljusrum, som bjuder in till närhet och trevlig samhörighet kring matbordet.

Se de tre versionerna av Modell 2065 här