FLOS BERÄTTELSER: Marcel Wanders Skynest kombinerar teknik och poesi

den 29 juni 2024
FLOS BERÄTTELSER: Marcel Wanders Skynest kombinerar teknik och poesi
Marcel Wanders kreativa och poetiska design får en ny dimension med Skynest, hans senaste ljusdesign för Flos. Skynest kombinerar formell elegans med teknisk innovation och är både konstfull och sofistikerad. Med en LED-remsa som vävs in i en textilslang skapar Skynest en korgliknande form som är både estetiskt tilltalande och tekniskt avancerad.

Skynest består av 24 LED-ljusramper som täcks av en tvåfärgad textilstruktur. Ljuset avges endast från den vita sidan, medan tygets färg förblir synlig på utsidan. Kombinationen av de olika ljuselementen med 48 färgade staplar på båda sidor ger lampan liv. Resultatet är en eterisk, ljus närvaro som är tydligt inspirerad av hantverksvärlden, men med en oväntad teknisk twist.

Wanders intuitiva idé att använda vävning som en ny ljuskälla är både revolutionerande och överraskande. Att väva lampskärmar är nästan standard inom hantverksinspirerad belysning, men perspektivskiftet - att göra korgen till själva ljuskällan - förvandlar Skynest till ett innovativt designföremål. Den skapar en bro mellan två världar som alltmer närmar sig varandra i vår moderna tid.

Själva namnet, Skynest, är också mycket symboliskt: det väcker minnen av Wanders tidigare mästerverk och frammanar bilden av ett svävande ljusbo - en drömsk och poetisk vision. Skynest är också ett exempel på hållbar design. Den är tillverkad av återvunnen och helt återvinningsbar plast (PL). Varje del hålls på plats av speciella mikrokontakter och inget lim används för att montera de olika delarna. Hela lampan kan enkelt demonteras för reparationer och utbyten.

Marcel Wanders Skynest är inte bara en lampa, utan en konstnärlig tolkning av ljus som på ett vackert sätt kombinerar traditionell hantverksestetik med modern teknik och hållbarhet. Denna innovativa design ger nytt liv åt belysningen och inspirerar med sin kreativa och miljövänliga inställning.

Se hela Skynest-serien från Flos här

Originaltext av FLOS i FLOS STORIES