Tre spännande nyheter för väggen - se vägglamporna Pan, Pilke Signature och Spiegel här!

den 14 januari 2022
Tre spännande nyheter för väggen - se vägglamporna Pan, Pilke Signature och Spiegel här!
Vägglampor kan vara anonyma små ljussändare. Lampor som fullföljer sina belysningsuppgifter utan att märka det och utan att störa inredningen. Om du letar efter en vägglampa av den typen så ska du leta vidare - för här kommer tre nya vägglampor som kan skapa stämning och spänning i vilken inredning som helst!

Signature 18 Vägglampan från finska Pilke

Om man ska föreställa sig det arketypiska Finland kommer nog de flesta att tänka på landets stora imponerande skogar. Skogar där gran, tall och björk bildar en palett av bruna, gröna och vita nyanser – och skogar där människor i årtusenden har levt med djup respekt och förståelse för naturen. Över 75 procent av Finlands landyta är skog, och därför är det vettigt att det finska folket idag är några av de världsledande inom trähantverk. Ett hantverk som är väldigt smittsamt i finsk design.

Pilke, tidigare känt som Showroom Finland, har skapat en lång rad lampor som hyllar sin finska designhistoria – och Signature är, som namnet antyder, Pilkes signaturlampa. Signature finns i olika former, både som pendel och bordslampa, men här ligger fokus på den lilla Pilke Signature 18, som med sina 18 centimeter i diameter är en liten bit av de tidigare nämnda finska skogarna och den tidigare nämnda finska trähantverkstraditionen som kan föra in naturen i väggen i vardagsrummet, köket, rummet eller kontoret.

Se den lilla söta Pilke Signature 18 här!

Pan Vägglampa från franska DCW

Man skulle behöva leva under en ganska stor sten om man skulle slippa höra The Beatles stora hit Back in the U.S.S.R , som släpptes 1968 som premiären på den väl omtalade " White Album" >. Låten inleds med ljudet av ett jetflygplan – och om man hade sån tur att man var i besittning av stereoversionen, samt förstås en stereoanläggning, kunde man höra jetplanet lyfta från ena stereohögtalaren och flyga iväg i den andra.

I takt med framväxten av stereoljud och mer och mer avancerade inspelningar började många ljudtekniker experimentera med panorering : fenomenet där du kan använda en ratt för att skicka ljud till antingen höger eller vänster öra - och det är härifrån som den vackra vägglampan Pan har fått sitt namn.

Bakom lampans design står den alltid innovativa och alltid skickliga tyske designern Simon Schmitz, som är känd för att inkorporera mekaniska rörelser i sina mönster. Framför lampan sitter en skruvknapp, och den lyckliga ägaren till en Pan vägglampa från DCW kan med skruvknappen panorera lampan lysa från höger och vänster - och som ett riktigt ljus George Martin bakom mixern du kan panorera lampljuset precis där du behöver det!

Se lampan och en video om lampans funktion här!

Spiegel Vägglampa från Verpan

Oavsett vilken tidningskiosk du besöker i Tyskland kommer du garanterat att kunna köpa tidningen Der Spiegel nästan alltid. Der Spiegel är Tysklands största och mest inflytelserika nyhetstidning och sedan krigets slut har den tyskspråkiga publiken kunnat uppdatera sig veckovis om inhemska och utländska nyheter i tidningen som idag har över 14 miljoner veckoläsare.

1969 uppdaterades mediehusets huvudkontor i Hamburg med en inredning som passade tidens nyanser – och vem mer än den danske designlegenden Verner Panton skulle klara en sådan ljusuppgift? Verner Panton fick i stort sett fritt spelrum och samarbetet med Der Spiegel kastade av sig ett antal av Pantons mest ikoniska design – inklusive vägglampan Spiegel, vilket är fallet här.

Lampan användes på många ställen i mediehuset och hela väggar täcktes av den danska designerns genidrag av ett ljusobjekt. Du kan därför tryggt hänga den ikoniska och helt unika vägglampan i ditt hem – oavsett om den ska hängas ensam, eller i ett helt spel av Spiegels. Verner Pantons arbete på Spiegel Publishing är fortfarande erkänt som ett av designerns mest utmärkta verk, och med Spiegel-lampan kan du bjuda in ett stycke ikonisk dansk design i inredningen.

Se Spiegel i borstad aluminium här!

Se resten av vårt urval

Om de tre vilda nyheterna från Pilke, DCW och Verpan inte kunde inspirera dig, så finns det gott om andra vägglampor att se här på vår hemsida. Se dem här!