Tre taklampsnyheter från tre olika designtraditioner - Läs om Asteria, Mesh och Arigato här!

den 21 januari 2022
Tre taklampsnyheter från tre olika designtraditioner - Läs om Asteria, Mesh och Arigato här!
Taklampan har en väldigt speciell storlek. Den finns i alla former och typer - och en taklampa kan vara både en anonym medlem av din belysningsarsenal och ett stort och imponerande inredningskonst. Ofta är taklampan rummets viktigaste ljuskälla och taklampan är ofta den som säkerställer baslinjen och utgångspunkten för resten av ditt ljus.

Nedan kommer vi med tre erbjudanden på tre spännande nyheter inom taklampsvärlden, som säkert kommer att pryda ditt hem.

Asteria upp från Umage

Det var på 1950-talet som skandinavisk design verkligen blev ett välkänt varumärke över hela världen. Namn som Verner Panton, Hans Wegner, Alvar Aalto, Sven Ivar Dysthe och Bruno Matthson såg till att de nordiska länderna manifesterade sig som hemland för kombinationen av minimalism och funktionalitet, och i ett virrvarr av möbler, lampor, konst och arkitektur blev Scandinavian Design rörelsen född, som än i dag är ett av de mest välkända och självklara valen när människor ställs inför att behöva inreda sitt hem, kontor eller butik.

Ett av de nyare designföretagen som för den skandinaviska traditionen vidare är danska Umage, som från sin bas ett stenkast från Christiansborg i centrala Köpenhamn skapar hållbara och eleganta lampor och möbler.

En av deras största ljussuccéer är Asteria-serien som innehåller bordslampor, pendlar, golvlampor och taklampor. Lampkollektionen präglas av snygga och minimalistiska linjer, eleganta diskreta och moderiktiga nyanser och detaljer i mässing eller stål – och därför måste man säga att Umage Asteria fortsätter den skandinaviska designtraditionen för UG med kryss och slang, och det är just därför som Asteria Up taklampa i medium Pearl White finns på denna lista.

Se hela Asteria-serien från Umage här!

Mesh Ø72 från Luceplan

Giorgio Armani, Memphis Group, Superleggera stol, Arco lampa, Piaggio Vespa, Maserati Ghibli, Lamborghini Miura, Fiat 500. Har man sagt Italien har man också sagt design – och inom praktiskt taget varje designgenre har det stövelformade landet sätta sitt permanenta avtryck.

Lampornas värld är inget undantag – och ända sedan venetianska glasblåsare började tillverka de ikoniska neoklassiska ljuskronorna på 1700-talet har designers och designentusiaster världen över sökt sig till vinets och pastans land för att hitta den flamboyanta och överflödiga motsvarigheten till Skandinaviens underskattade och cool designstil.

Trots en lång designtradition tycks Italien inte ta slut på kreativiteten än - och Mesh Ø72 från Luceplan i landets designhuvudstad Milano är en av de senaste supermoderna designkickarna från stövellandet. Mesh-serien är en serie helt unika lampor som inte ser ut som något du sett tidigare. Taklampan Ø72 kommer med 96 små LED-lampor som kan dimmas individuellt och tändas samt en helt unik och luftig konstruktion i polykarbonat och stål.

Se hela Mesh-familjen här och hitta den Mesh som passar ditt hem

Arigato Taklampa Dubbel från Grupa

Design kanske inte är det första man tänker på när man tänker på Kroatien – men i själva verket skryter det vackra landet på norra Balkan med att vara hem för en mängd otroligt begåvade designers; Bernado Bernardi, som designade möblerna för Kroatiens kommunistiska parti, Mladen och Marijan Orešić, som blev särskilt känd för Uni-serien av möbler för universitetet i Zagreb, och idag designerkollektivet Grupa, som står bakom ett stort antal helt unika och vackra lampor.

Gruppen grundades av Filip Despot, Ivana Pavic och Tihana Taraba och sedan de tre unga formgivarna stack ihop sina huvuden har de skapat fem olika lampor som har fått pryda allt från president Zoran Milanovics kontor i Zagreb till Hotel Nobu i bohemiska östra London.

Vi har valt den tvåhövdade taklampan Arigato, eftersom den på allvar representerar det kroatiska belysningsföretagets vision och uttryck. Den lätta och välkomnande designen överskuggas bara av lampans byggkvalitet och det är tydligt när man justerar på de två huvuden att modellen är handmonterad. Lamparmarna är lätta och helt tysta när de flyttas – och lampans flexibilitet gör att du kan kasta ljuset precis som du behöver det.

Se Grupa Arigato här!

Hittade inte det du letade efter...

… Sedan finns det många andra taklampor där de tre nyheterna kommer ifrån!

Se alla taklampor hos Lampemesteren här!