Minimalistisk 50-talsklassiker är tillbaka – Tidlösa Tripod HM9 Bordslampa

den 22 juni 2021
Minimalistisk 50-talsklassiker är tillbaka – Tidlösa Tripod HM9 Bordslampa
Efter den överväldigande framgången med den läckra Tripod HM8, vars design ursprungligen går tillbaka till den danska modernismens guldålder 1953, har danska &Tradition också valt att återuppliva den tillhörande bordslampamodellen HM9. Den danska charmen missbedöms inte i den noggranna balansen mellan skarpa strikta linjer och mjuka harmoniska kurvor. Den enkla diskreta färgen på det lackerade stålet kontrasterar till och med fint med de subtila mässingselementen som förbinder foten och skärmen med den tvärgående lampstången. Trots de mer än 50 år som gått sedan designen ursprungligen utarbetades är de danska mästarna Hvidt och Mølgaards behärskande av spelet mellan form och funktion fortfarande lika fängslande och förföriskt som det var då.

Peter Hvidt och Orla Mølgaard arbetade först tillsammans i skuggan av andra världskriget. År 1944 designade de gemensamt Portex-serien för Association for Furniture Exports, som syftade till att förse det krigshärjade Europas nödhem och små lägenheter med enkla och spartanska möbler. Det internationella genombrottet kom redan 1950 med Ax-stolen, som hedrades med Diplôme d'Honneur på Triennalen i Milano 1951. Fram till 1975, då de gick i pension, arbetade Hvidt och Mølgaard tillsammans med inte mindre än 256 möbler och även en flygel. Den exakta och enkla estetiken som fängslade världens uppmärksamhet under förra seklet lyser än i dag oförminskad av självsäker skandinavisk stil.  

Nästan alla hem med en Tripod HM9-lampa stående på skrivbordet eller kanske vid läshörnan i vardagsrummet får en stark touch av tidlös stil och nordisk kvalitet. Den läckra skärmen säkerställer att det varma behagliga ljuset aldrig träffar ögat direkt, utan flyter rakt neråt, där det sprider sig bortom sidorna av morgontidningen eller speglar sig i kvällsfestens halvtomma vinglas. Den fantastiska designen finns i tre vackra färger; svart, maroon och moss, vilket ger en viss flexibilitet i att välja precis rätt modell som kan få ut det bästa av det moderna såväl som det klassiska hemmet.

See Tripod HM9 i alla vackra nyanser här