Kizu Bordslampan vänder dansk design på huvudet - nu iklädd grått.

den 1 juni 2021
Kizu Bordslampan vänder dansk design på huvudet - nu iklädd grått.
Den ikoniska marmorbordslampan visar nu sina djärva kurvor och fängslande balanskonst, klädd i smakfulla nyanser av grått som spelar vackert tillsammans med den vita lampskärmen. Designen är ett magnifikt exempel på den respektfulla örfilen Danska New Works försöker ge till dansk design. Det är viljan att säkerställa Danmarks ledarskap i den internationella designvärlden utan att bryta med de trevliga naturliga färgerna, de självsäkra enkla silhuetterna och det funktionella kvalitetshantverk som driver motorn på Köpenhamnska New Works.

Ambitionen att upprätthålla kreativ fart utstrålar otvetydigt från Kizu-bordslampan. De två motsatta geometriska formerna möts i en mild kyss som alltid verkar vara en lätt vindpust från en splittrad tragedi. Den nya grå marmorbasen stöttar denna konstnärliga kontrasteffekt till den vita akrylskärmen. Samtidigt ger marmorns naturliga vita linjer designen en harmonisk sammanhållning som förbinder den vita skärmen och den grå basen i deras osäkra dans. Det råder ingen tvekan om att det är dansk design, men det konventionella ordförrådet misslyckas med att försöka kapsla in exakt vad som står på spel i den nya Kizu.

Kizu bordslampan är en idé av norrmannen Lars Tornøe. Han började med den enkla idén om två identiska former som balanserade ovanpå varandra, men med motstridig funktion; bas och skärm. Av de fria testerna av olika former och proportioner föddes Kizu. Enligt Tornøe själv är det i kombinationen av de enkla formerna och det logiska sammanhanget i designen som gör den så ikonisk. De nya grå färgerna visar tydligt att denna spännande New Works-lampa som varumärket själv fortfarande har gott om potential att överraska och imponera.

Hela den läckra Kizu-serien kan ses på Lampemesteren här