Silhuet Taklampa – En hyllning till Jo Hammerborg

den 2 juni 2020
Silhuet Taklampa – En hyllning till Jo Hammerborg
Johannes Hammerborg Nielsen (1920 – 1982) designade lampor med fokus på två grundfaktorer; ljus och form. Hans förståelse av ljus, i kombination med erfarenheten av hans arbete som silversmed, resulterade i många vackra lampor, under hans artistnamn; Jo Hammerborg. Mer än 180 lampor, skapade han under hela sin karriär, varav flera har fått internationella designutmärkelser. Produktionen av hans mönster upphörde på 90-talet och återupptogs inte förrän 2013, då Fritz Hansen samarbetade med familjen Hammerborg.

I samband med Jo Hammerborgs 100-årsjubileum har Fritz Hansen återlanserat en av sina klassiska mönster från 1977; Den vackra Silhouette Pendant är känd för sina mjuka – nästan hypnotiska – linjer och den varma mässingen. Välj mellan den polerade mässingsversionen, vars glänsande yta skapar ett vackert spel med hemmets ljus. Den borstade stålversionen ger ett varmt och exklusivt utseende till hemmet som går hand i hand med den skandinaviska inredningen.

Lampans form är inspirerad av naturen – den har tagit form efter en regndroppe som sakta rinner ner på fönstret. Den enkla formen ger lampan ett tidlöst utseende som liksom lampfinishen i mässing, lätt passar dagens trender, liksom 1970-talets. Använd lampan som belysning över matbordet eller ovanför den föredragna arbetsytan i köket. Lampans nedåtriktade ljus reflekteras i den heta mässingen och skapar en stämningsfull belysning i hemmet.

Du hittar Silhuet Taklampan här, där du också hittar Jo Hammerborgs Orient Taklampa