HURRA - Poul Henningsens födelsedag!

den 20 mars 2020
HURRA - Poul Henningsens födelsedag!
Den 9. september 1894 blev den ikoniska Poul Henningsen född - son till Agnes Henningsen och Carl Ewald. Han är idag bäst känd för hans klassiska designs och isär PH lampan.

Nyfikenhet och önskan efter liv hör till de värderingar som Poul Henningsen fick från uppväxten. Han var begåvad tidigt med ett hantverk och uppfinningsrikedom som påverkade hans design. Som 16-åring uppfann han den självpumpande cykeln, som belönades med "Hielmstierne-Rosroneska Stipendium för uppfinnare" och han hade därmed väckt önskan att lösa praktiska problem på ett visionärt sätt.


Hans klassiska PH-lampa är resultatet av hans arbete med förhållandet mellan ljusstrukturer, skuggor, bländning och färgåtergivning, liksom hans fascination för mänskliga behov för både ljus och mörk. Det började som en irritation över ljuset från den elektriska glödlampan - ett ljus som inte hade den varma glöd som du känner från fotogenlampan och som tenderade att blända.

Eftersom Poul Henningsen var lite av en rebell som hellre skulle bryta traditionen än att acceptera status quo skapade han ett sal i hemmet. Här började vi konstruera en lampa som minskade den obehagliga bländningen och förbättrade det elektriska ljuset efter människors behov.

På så sätt uppfann han inte bara en ny lampa, utan ett nytt system som förändrade lampans historia. Det skickas idag som ”treskärmsystemet” och är hela idén bakom PH-lampan .

Poul Henningsen var och fortsätter att vara den mest betydande formgivaren för Louis Poulsen . Idéerna bakom hans ikoniska design understöder till stor del företagets belysningsprofil.

Specialutgåvor - endast 2019!I samband med Poul Henningsens 125-årsdag hyllade Louis Poulsen den ikoniska designern. Inte bara för hans ikoniska lampor, utan också för hans stora inflytande på hur människan är i fokus när han utformar ljus. De har därför valt ett antal av hans klassiker, som har lanserats i nya versioner i samband med 125-årsdagen.

Den ikoniske PH Artichoke (Koglen) Koppar Rosa designades ursprungligen för Langelinie-paviljongen i Köpenhamn på beställning från restaurangägarna 1958. Poul Henningsen skapade sedan lampan i massiv mässing med en rosa finish på insidan. . Kombinationen av färger och material gav den skulpturella formen ett varmt och reflekterande ljus. Louis Poulsen har valet att lansera PH Artichoke i originalmaterialet och avsluta i en födelsedagsversion som bara kan köpas 2019. Som ett födelsedagsmärke kommer specialutgåvan med PHs signatur graverad.


Trots att det är 60 år sedan PH 5 Pendant Light lanserades är det fortfarande en av de mest populära lamporna i världen. Den ursprungliga versionen mäter 50 cm. i diameter, men på grund av den höga populariteten valdes 2017 PH 5 Mini med en diameter på 30 cm.

I samband med 125-årsdagen har Louis Poulsen lanserat utgåvornaPH 5 Brass och PH 5 Mini Brass, som är de två populära lamporna i versioner med det vackra materialet, mässing.

Se alla de sköna lamporna från Poul Henningsen här