Spara på ström


8 TIPS FÖR ATT SPARA ENERGI

Det har generellt blivit dyrare att handla, värma upp bostaden, producera varmvatten och inte minst att koppla på elen. Vi gör alla vad vi kan just nu för att handla mer ekonomiskt och för att spara el så att det inte gör alltför ont i plånboken. Därför har vi sammanställt 8 tips som hjälper dig att spara lite mer el på belysningen i hemmet och förhindra att elräkningarna skenar iväg!01
BYT UT DINA GLÖDLAMPOR
Visste du att ungefär varannan person har glödlampor i sitt hem? Ett av de bästa råden är att få en överblick över dina glödlampor och sedan byta ut dina glödlampor mot LED-lampor. LED-lampor har låg energiförbrukning och kräver därför mycket mindre energi för att värmas upp och producera samma ljus i rummet. Med en LED-lampa har du också möjlighet att välja mellan en rad olika färgtemperaturer och ljusstyrkenivåer, så att du kan skapa rätt belysning och stämning i ett rum.

Dessutom är LED-lampor också en långvarig lösning eftersom de har en livslängd på mellan 15 000 och upp till 50 000 timmar, vilket motsvarar cirka 17 år med åtta timmars användning varje dag, året runt, jämfört med glödlampor, som har en livslängd på cirka 1 000 timmar. LED-lampor är därför en mer miljövänlig lösning eftersom de håller 15 gånger längre än traditionella glödlampor, och du kan faktiskt spara upp till 78% procent genom att ersätta dina glödlampor med LED-lampor, som också använder 4-5 gånger mindre ström än halogenlampor. Med en LED-lampa får du en mer ekonomisk och energieffektiv lösning med fler funktioner och längre livslängd. Vad finns det inte att älska?

Se vårt breda utbud av LED-lampor här!


02
ANVÄNDA BÄRBARA LAMPOR
För att spara lite extra på elen kan du också dra nytta av portabla lampor, som kan ge dig den perfekta belysningen utan att du behöver oroa dig för din elräkning. En av fördelarna med portabla lampor är att de är extremt energieffektiva med låg energiförbrukning tack vare det inbyggda uppladdningsbara batteriet, som kan lagra mycket ström, och att de inte behöver vara anslutna till en strömkälla hela tiden. Därför kan du välja att ladda lamporna när elen är billigare, så att du inte behöver ha dåligt samvete för att lamporna är tända mitt på dagen eller på kvällen, när elen också kan vara dyr.

Dessutom har många portabla lampor en inbyggd dimmerfunktion, så om du kan leva med lite mindre ljus kan du enkelt spara ännu mer pengar, eftersom dimmat ljus inte tär lika mycket på batteriet.

Se alla våra fantastiska portabla lampor här!

03
FÅ UT DET MESTA AV DAGSLJUSET
Det låter enkelt, men det är inte desto mindre sant. Om du utnyttjar det naturliga ljuset under dagtid behöver du inte ha så många lampor tända. Detta blir naturligtvis en större utmaning på vintern när dagarna blir kortare och vi får mindre och mindre dagsljus. Här kan du dock minimera användningen av dina lampor och bara använda den absolut nödvändiga belysningen på de få platser där du behöver fokusera, till exempel vid köksön när du lagar mat, eller vid skrivbordet eller matbordet när du arbetar eller hjälper till med läxorna. Låt alla andra onödiga ljuskällor vara släckta och använd bara de mest nödvändiga lamporna på de viktigaste platserna.

Ett annat bra sätt att utnyttja dagsljuset är med solcellslampor! Med solcellslampor kan du utnyttja jordens naturresurser och ladda solcellen med solljus via det lilla batteriet i toppen. När du tänder lampan på kvällen använder den energin som har laddats i batteriet under dagen, så du behöver inte använda el för den här lampan. Solcellslampor är därför en extremt miljövänlig, energibesparande och, viktigast av allt, ekonomisk lösning som inte syns på din elräkning.

Solceller är också extremt smarta för utomhusbelysning, eftersom de allra flesta av dem slår på sig själva när de inser att de inte längre laddas av solen. På så sätt behöver du inte bekymra dig om timers eller manuell tändning när det blir mörkt.

Se hela vårt utbud av olika solcellslampor här!

04
SLÄCKA LAMPORNA NÄR DU LÄMNAR ETT RUM
Tänd bara lamporna i de rum där du och dina nära och kära vistas och släck dem så fort ni går hemifrån. Att släcka lamporna är ett annat enkelt men mycket effektivt tips för att minimera din elräkning. Genom att släcka fem glödlampor i huset när du inte använder dem kan du spara mycket pengar varje år! Det är därför en god vana att släcka lamporna när du lämnar ett rum, eftersom du inte alltid vet säkert när du kommer tillbaka.

05
FUNDERA PÅ OM DU SKA INVESTERA I SMART BELYSNING
Smart belysning förbrukar i regel mer energi än klassisk belysning. Gör därför en bedömning av om det är vettigt för dig att ersätta hela din belysningsarsenal med glödlampor som är anslutna till elnätet.

Å ena sidan använder de mer ström när de är tända och de fortsätter att använda ström när de är släckta, eftersom de alltid använder ström för att prata med bridge, wi-fi eller bluetooth - men å andra sidan kan investeringar i smarta lampor för hemmets mest använda rum hjälpa dem som inte alltid kommer ihåg att släcka lamporna och kan därför vara mer energieffektiva i det långa loppet.

De små programmerbara lamporna kan ställas in så att de stänger av sig själva när du lämnar bostaden eller när solen går upp - och med olika tillvalsenheter kan du ställa in sensorer som hjälper ditt hem att släcka lamporna när du inte behöver dem. Till exempel kan en rörelsesensor eller trycksensor släcka lamporna när du lämnar ett rum eller lägger dig i sängen.

Du kanske vill undersöka hur mycket ström de olika smarta belysningslösningarna använder och sedan själv bestämma om det är vettigt för dig och ditt hem.

Se vårt utbud av smart belysning här!

06
STÄLLA IN ELLER BYTA UT DIN UTOMHUSBELYSNING
Gör en bedömning av din utomhusbelysning! Du kanske har fokuserat mer på din inomhusbelysning och de förändringar du kan göra för att spara energi där, men det är definitivt värt att ta en titt på din utomhusbelysning också. Det är en bra idé att vänta en timme med att tända utomhusbelysningen så att den bara tänds när det är helt mörkt. Du kan också överväga att låta lamporna lysa upp dina utomhusområden under en begränsad tidsperiod i stället för hela tiden, vilket sparar mer energi. Alternativt kan du också använda utomhuslampor med sensor så att lampan bara tänds när det är absolut nödvändigt och stängs av automatiskt när den inte behövs.

Se hela vårt utbud av utomhusbelysning med sensorer här!

07
HÅLLA ETT ÖGA PÅ ELPRISERNA I APPAR
Numera finns det en app för varje behov, så naturligtvis finns det också en app som visar de olika elpriserna timme för timme. På så sätt kan du hålla ett öga på de tider då elen är billigast, så att du kan få ut mesta möjliga av dina pengar. Det är lätt att ryckas med av hur mycket man faktiskt kan spara, och att hitta de bästa tiderna för att använda el kan vara en barnlek.

08
SKAPA GODA VANOR TILLSAMMANS
En av de mest avgörande faktorerna för att spara el på lång sikt är de goda vanor man skapar tillsammans i sitt hushåll! Det är ett kollektivt ansvar när det finns flera personer i hemmet att komma ihåg att spara el genom att släcka lamporna i ett rum där du inte längre vistas, eller se till att inte tända lamporna när du går genom en korridor eller när du snabbt behöver hämta något från ditt rum. Efteråt kan du belöna din familj för att ha sparat el månad efter månad som en symbol för de goda vanor som ni har skapat och upprätthållit tillsammans!