Rispapperslampan – från tradition till het lamptrend

De flesta av oss har någon gång ägt en rispapperslampa, men nu är den tillbaka i den moderna inredningen. I mångas ögon är rispapperslampan en enkel och billig lösning, som primärt hör hemma i rum och hallar, men den kan mycket mer än det. Dess japanska design med ett drömliknande uttryck, återkommer gång på gång och förtjänar bättre än ryktet att bara vara en tillfällig lösning.

Du känner garanterat igen de röda papperslyktorna med fransar och gulddetaljer, som används i samband med karnevaler och högtider i Ostasien. Bland annat i samband med den årliga Månfestivalen i Kina, har lampan en traditionsbunden plats. Här symboliserar den solen ljus och värme, och är en bön till solen om att komma tillbaka efter vintern.

Den rispapperslampan som vi känner till, används fortfarande i samband med fester och firande, men är en vidareutveckling av den Ostasiatiska lampan. Speciellt i Europa var rispapperslampan mycket populär och vanlig på 80-talet. Men det lätta materialet blev snabbt passerad av den industriella designen med stål, legering och plexiglas. Hela 40 år senare blev lampan äntligen en del av den moderna interiördesignen, där flera populära varumärken skapade imponerande vackra lampor av rispapper, som tillförde hemmet en stilfull asiatisk look.
Tradition möter modern design

Tradition möter modern design

Inom de senaste åren har rislampan blivit en av de hetaste trenderna inom inredning. Vi ser dem överallt i inredningstidningar och sociala medier – både cirkulära och ovala, i alla möjliga storlekar och färger. Den jättestora utgåvan lyser upp i vardagsrummet i olika höjder, medan lampan i stora klasar skapar ett helt galaktiskt universum.

Hos det danska designmärket New Works, är det generellt fokus på former, färger och material som kompletterar varandra. Deras tolkning av rislampan Lantern, som är ett bra exempel på vad som händer när man mixar retrodesign med nya material. Lampan, som på avstånd liknar en lampa av rispapper är gjord i frostat glas, som på samma sätt som rislampan ger ett lugnt och diffust ljus.
Utöver en snygg pendel, finns Lantern också som golv-, vägg-, tak- och bordslampa, som passar riktigt bra i hemmets trevliga zoner – det kan exempelvis vara som en nattlampa eller en golvlampa i vardagsrummet, som ger en trevlig belysning till rummet.

Det populära frostade glaset används också i Foscarinis utgåva av den moderna rislampan- Rituals. Här förmedlas magin med ett super spännande snitt i ytan, som ger en grafisk effekt och för tankarna in på original designen – rispapper som dragits över ett tunt skelett av bambu.

Tvärtom så har Ingo Maurer använt material från rispapperslampan och kombinerat det med formen från en klassisk lampskärm designad av Maur Pendel och dess tillhörande serie. Det tunna pappret är utsträckt över ett skelett av metall som skapar en annorlunda och dekorativ lampa, men med egenskaperna från en rislampa – nämligen en mjuk och behaglig belysning.

Oftast ses rislamporna som helt runda men de fås också i många andra former. Den stilfulla  
Formakami från &tradition, är tydligt inspirerad av formen på de asiatiska lyktorna av rispapper. Med en svartfärgad ring av ekträ, har lampan fått en stilren och modern look. Designern själv, Jamie Hayon, säger att lampan representerar en punkt där dåtid blir det nya. Lampan passar in enkelt i &traditions DNA, där de strävar efter att kombinera tradition med modern design.

Lampor av rispapper i den moderna inredningen

Oavsett om man väljer en lampa av rispapper eller en lampa som är inspirerad av rispapper och utförd i matt glas, får man den mysigt mjuka belysningen som lampan är känd för. Det mjuka och behagliga ljuset skapar en avslappnande stämning som är en av de grundläggande principerna i den nordiska inredningen. De semitransparanta materialen, organiska former och oftast vita eller off-white färger är enastående i den skandinaviska stilen.

Rislampan är en sann designklassiker som aldrig blir omodern. I takt med att naturmaterial kommer i fokus – på grund av den hänsyn som tas till miljön samt önskan om en mysig och avslappnad belysning – har papper, generellt blivit ett kärt återkommande material i samband med lampdesign.