Prisbelönt design

PRISVINNANDE DESIGN

iF Design Award, Compasso d'Oro, Red Dot Award och Bobedres Design Awards. Det finns många utmärkelser som man kan vinna om man har en bra design - här kan du läsa om de prestigefyllda utmärkelserna och se lamporna som har vunnit.

Prisbelönta lampor hos Lampemesteren

Varje år delas det ut designpriser runt om i världen och de bästa av de bästa innovativa produkterna belönas med priser och troféer. De många erkända designpriserna markerar dem som på ett eller annat sätt sätter riktningen för designyrket - och priserna är en prestigefylld kvalitetsstämpel för design som innebär att designers kan kalla sig prisbelönta.
 
Som en av de största belysningsbutikerna har vi ett brett utbud av de lampor som har fått utmärkelser genom åren - och i artiklarna nedan kan du utforska de många prisbelönta modellerna som inspirerar och förför, och du kan läsa om de olika utmärkelserna och deras betydelse!

IF DESIGN AWARD

iF Design Award är ett historiskt, eftertraktat och gammalt designpris - det föregick faktiskt Red Dot Award med två år när det delades ut första gången 1953, vilket gör det till världens äldsta oberoende designinstitution. Konkurrensen är stenhård och 2022 fick 11 000 designföremål från 57 olika länder kämpa hårt för att vinna.

Institutionen grundades för att stödja och inspirera industridesign i 1950-talets Tyskland, som fortfarande kämpade med efterdyningarna av kriget. I Hannover, som av den brittiska ockupationsmakten valts ut som västtyskt handelscentrum, gick entreprenören Philip Rosenthal samman med BDI (Bundesverband der Deutschen Industrie) och Hannover Messegesellschaft för att bilda iF e.V - som stod för Die Gute Industrieform - och senare Industrie Forum.

iF hjälpte till att omvandla innebörden av tysk design till vad vi känner den för idag: hållbar, genomtänkt och exakt. Idag kan designers från hela världen tävla - och bland lamptillverkarna är Light-Point, Santa & Cole och Luisa Prandina alla vinnare!

Se alla vinnare av iF Design Award och läs historien här!

COMPASSO D'ORO

När man tänker på ikoniska designländer är det ingen tvekan om att man kommer att tänka på Italien. Stövellandet har varit en pionjär inom estetik och design sedan tidernas begynnelse - och oavsett om du är bil-, mode-, arkitektur- eller belysningsentusiast har Italien en djup och lång tradition av att designa några av de mest utsökta produkterna i sina respektive kategorier.

Sedan 1954 har de allra bästa formgivarna kunnat lyfta den gyllene kompassen (Compasso d'Oro) för att ha designat ikoniska, odödliga produkter. Alfa Romeo Brera, Fiat 500, Olivetti skrivmaskin och den ursprungliga bönstolen är bara några av dem som har vunnit priset - förutom lampor från Artemide, Luceplan och Flos, bland andra.

Se alla vinnare av Compasso d'Oro Award och läs historien här!

RED DOT AWARD

Red Dot Award är utan tvekan en av de mest eftertraktade utmärkelserna i designvärlden. Sedan 1955 har tidens bästa utmärkelser valts ut årligen av en tuff jury - och idag är utmärkelsen lika attraktiv som för över 50 år sedan.

Idag är både Red Dot Award: Brands & Communication Design och Red Dot Award: Design Concept, men det är fortfarande Red Dot Award: Product Design som är det verkligt eftertraktade. Här mäts innovation, funktionalitet och livslängd hos en given produktdesign av de 50 experter som utgör Red Dot-juryn. Formgivare från hela världen tävlar om den eftertraktade kvalitetsstämpeln som Red Dot-stämpeln utgör.

Utmärkelsen ges i princip till allt som är designat på ett innovativt och genomtänkt sätt. Strålkastare, sladdlösa dammsugare, skottkärror och luft-till-luft-värmare - men det är naturligtvis lamporna som vi är särskilt intresserade av här på Lampemesteren. Av de märken vi säljer har Nordlux, IP44, Light-Point och Blomus vunnit priser!

Se alla vinnare av Red Dot Award här!

BO BEDRES DESIGN AWARDS

Design Awards delas ut av tidskrifterna Bo Bedre, Costume Living och Bolig Magasinet till de bästa danska formgivarna och designtalangerna. Varje år anordnas en stor prisutdelning där de olika formgivarna är närvarande för att ta emot sina priser. Design Awards belönar produkter i kategorierna Årets design, Årets comeback, Årets gröna idé, Årets möbler, Årets designer, Årets kreativa, Årets innovativa, Årets eldsjäl, Årets talang och naturligtvis Årets lampor, som vi på Lampemesteren är särskilt intresserade av!

Bland tidigare vinnare finns Yuh från Louis Poulsen, Mutatio från Le Klint och Tip från Muuto - och naturligtvis många fler.

Se alla vinnare av Bo Bedre Design Awards här