PH Limited Edition från Louis Poulsen


KÖP ÅRETS LIMITED EDITION HÄR
(Från 1 oktober till 31 december)

LOUIS POULSEN, LIMITED EDITION

Begränsad upplaga 2023 - PH 2/2 LUNA Bordlampe

PH 2/2 Luna är en 2023 års Limited Edition från Louis Poulsen. Lampan designades ursprungligen av Poul Henningsen som en nattduksbordslampa och kännetecknas av sin böjda ram och vackra detaljer. Lampan använder det välkända och mycket älskade systemet med tre skärmar som Poul Henningsen uppfann redan 1926. Den borstade mässingen kompletterar vackert de tre munblåsta skärmarna, och lampans vackra kropp omfamnar ljuset och skapar ett underbart och funktionellt belysningsobjekt.

Ursprungligen var modellen mindre än den är idag - bara 23 cm hög - men med återutgivningen förstorar Louis Poulsen figuren till 32 cm. Samtidigt tillförs ytterligare funktionalitet med ett vridbart huvud som gör att du kan rikta lampans ljus efter dina belysningsbehov. Båda uppdateringarna gör lampan mer användbar i det moderna hemmet.

Som nämnts var lampan ursprungligen avsedd som nattduksbordslampa, men den kan enkelt användas på andra ställen. PH 2/2 Luna är underbar på ett sideboard som en dekorativ del i vardagsrummet - men också på den djupa fönsterbrädan och på skrivbordet i hemmakontoret.

Köp den vackra bordslampan här - endast under en begränsad tid

Limited Edition 2022 - PH 3/2 Bordlampe + PH 3/3 pendel

År 2022 bjuder på en hel del spännande nylanseringar från Louis Poulsen, där TVÅ nya PH Limited Editions i en utsökt komposition av opalglas och mässing finns bland dem. Den allra första PH-lampan såg dagens ljus för första gången 1927, efter att den inflytelserika designern Poul Henningsen hade skapat det ikoniska treskärmssystemet 1924.  Under hela sin livslånga karriär med Louis Poulsen lanserade de mängder av PH-utgåvor till samlingen - och senare också nya Limited Edition-utgåvor varje år, där 2022 naturligtvis inte är något undantag.


Den här gången skämmer Louis Poulsen bort oss alla lampentusiaster genom att introducera två nya PH Limited Editions i form av en PH 3/3 Taklampa och PH 3/2 Bordslampa i en klassisk färgkombination.  Denna sammansättning av vackra och klassiska material ger lamporna en mycket estetisk och autentisk retro touch som gör dem lika dekorativa som funktionella i inredningen. Mässingens varma metalliska toner kan också integreras i vilken inredningsstil som helst, vilket ger en avslappnad och behaglig stämning utöver ett stämningsfullt ljus.  Treskärmssystemet är noggrant utformat för att säkerställa ett mjukt, bekvämt och bländfritt ljus som säkerställer övergripande ljuskomfort i rummet, där PH 3/3-Taklampans ursprungliga underskärm också ger ett utomordentligt behagligt ljus.
De nya PH Limited Edition-lamporna utstrålar omedelbar värme, mysighet och otvivelaktig elegans tack vare opalglas och mässing, som på grund av sin opolerade finish får en naturlig patina genom åren, vilket bara gör lamporna ännu vackrare och unika med tiden. Om du å andra sidan vill behålla den ursprungliga finishen kan du försiktigt polera mässingen.

Gemensamt för båda de nya Limited Editions är också den raffinerade och exklusiva touch som Poul Henningsens graverade signatur ger dem. På samma sätt bidrar det faktum att lamporna endast är tillgängliga under en begränsad tid till deras obestridliga exklusivitet, samt gör dem eftertraktade samlarobjekt.

Pryd därför  ditt hem med en unik dansk designikon som tillför en bra historia och ett fantastiskt hantverk till ditt hem som aldrig går ur tiden!Limited Edition 2021 - PH 2/2 “The Question Mark” Bordlampe

År 1931 designade Poul Henningsen den karakteristiska och dekorativa PH 2/2 "Question Mark" Bordslampan. Lampan tillverkades fram till mitten av 1950-talet och har återigen tagits i produktion för första gången sedan dess – om än som en Limited Edition som endast säljs under en begränsad tid.

Liksom den ursprungliga designen kommer lampan med en mässingsram. Kombinerat med en opalglas-skärm, lampan har ett klassiskt utseende som passar perfekt i de flesta former av inredning. Bordslampan har naturligtvis en PH 2/2-skärm – byggd enligt det legendariska treskärmssystemet, som skapades av Poul Henningsen 1926. De halvtransparenta skärmarna har en vacker glansig yta på utsidan, men insidan är sandblästrad för en matt finish.

PH 2/2 Question mark är trogen den ursprungliga designen in i minsta detalj; den diskreta strömbrytaren längst ner på basen, det eleganta handtaget i mitten av ramen som gör att du kan luta den övre delen av lampan, liksom mässingsfinishen och det legendariska treskärmssystemet.

Köp Limited Edition 2021 - PH 2/2 “The Question Mark” Bordlampe här

Limited Edition 2020

Den 1 september 2020 kan du återigen skaffa dig en unik Limited Edition från Louis Poulsen. Förbeställ PH 2/1 Bord Bärnsten redan den 1 september 2020, och var bland de första som tar emot bordslampan hemma hos dig.
Lamporna kommer att levereras från och med den 1 oktober 2020.

2020 Limited Edition är den ikoniska och mycket populära PH 2/1 Bordslampan. Här har man gått tillbaka till det som allt började med.

En 3-skärms princip, som Poul Henningsen utvecklade som en hyllning till det korrekta ljuset, och som vid den tiden markerade honom som världens största formgivare inom belysning. På Limited Edition bordslampa finns 3 skärmar, i munblåst italienskt glas i en vacker och varm bärnstensfärgad nyans. Lampstativet är i rå obehandlad mässing, som med tiden kommer att patinera, och ge bordslampan ett unikt uttryck. På stativet hittar du också strömbrytaren, precis som när den första modellen av PH 2/1 Bordslampan hade för många år sedan – en genomgångsbrytare som ger bordslampan en speciell touch.

Från 1 oktober 2020 till och med 31.December 2020 kan du beställa PH 2/1 Bord Bärnsten.
Önskar du ha vita skärmar till, kan du köpa ett vitt skärm-set från 1.September 2020 till 1.November till ett fördelaktigt pris.PH 3/2 bärnsten glasgolvlampa "Water Pump Lamp" - Begränsad utgåva 2019

Louis Poulsen är känd för deras  vackra lampor i klassisk design. I tätt samarbete med erkända designers, som bland annat Arne Jacobsen, Verner Panton och inte minst Poul Henningsen, har de producerat enastående lampor, som inte bara är en fröjd för ögat men också skapar ett vackert ljus.

Varje höst hyllar Louis Poulsen, Poul Henningsens geniala arbete med att forma ljuset, att producera en extraordinär PH-lampa baserad på en av hans befintliga mönster. Bland annat har det blivit begränsade utgåvor av PH 3/2 bordslampa och den populära PH Artichoke (HP Koglen).

År 2019 lanserar Louis Poulsen en exklusiv begränsad utgåva av sin unika PH 3/2 golvlampa - bättre känd som ”vattenpumpen”. Den nya varianten har munblåsta bärnstensfärgade glasnyanser som belyser skärmens organiska former och den vackra mässingsramen.

Vattenpumpen utvecklades under kriget och tillhör gruppen lampor som "överlevde" krigets materialbrist och skär på Louis Poulsens stora urval av PH-lampor. På grund av vipparmen som kan vippas upp och ner, fick läslampan snabbt namnet "Water Pump Lamp" som är det namn vi känner till idag.

Vattenpumpens tidigare modell från början av 1940-talet har brytaren monterad på vipparmen, medan den senare monterades på sladden. Idag är omkopplaren placerad i slutet av vipparmen, där Poul Henningsens initialer är vackert graverade i brytaren.

För att betona lampans äkthet och skapa ett sofistikerat utseende är lampans fot, stativ och arm av obehandlad mässing. Den varma färgen ger rummet en intim och mysig känsla och går hand i hand med den moderna inredningen där vi svärmar efter de metalliska nyanserna. Med tiden kommer de obehandlade att uppnå en naturlig patina och varje individuell lampa får ett unikt utseende.

Den världsberömda PH-lampan passar perfekt med tidens trender, där mode har gått in i att inreda sitt hem med distinkta designlampor med historia. Det finns mycket uppmärksamhet på designklassiker i skandinavisk stil, där "Danish Modern" har blivit en utbredd trend.

PH 3/2 Bordslampan – Limited Edition 2018

Det traditionella belysningsföretaget Louis Poulsen lanserade 2018 en Limited Edition av PH 3/2-bordslampan. Lampan skapades av den kände och inflytelserike arkitekten Poul Henningsen. Under hela sitt liv arbetade han dedikerad till att forma belysning och skapa "det goda ljuset". Hans design är känd och älskad över hela världen – nu även i den exklusiva materialkombinationen; Tre skärmar är gjorda av munblåst bärnstensfärgat italienskt glas medan ramen är i lätt borstad mässing.

Strömbrytaren är inbyggd och placerad längst ner på mässingsramen – precis ovanför graveringen av Poul Henningsens initialer. En placering som kan spåras hela vägen tillbaka till 1920-talets PH-bordslampor. Den ursprungliga detaljen, det omtänksamma formspråket och det exklusiva materialet gör bordslampan i Limited Edition till ett tidlöst arbete som omedelbart ger en varm elegans till rummet.

PH 3½-3 Limited Edition - 2017

Den exklusiva taklampan PH 3½-3 limited edition, med bärnstensfärgat glas och mässingsram, lanserades av Louis Poulsen, som en hyllning till Poul Henningsens geniala spel med ljus.

PH designade den legendariska 3-skärm princip redan 1926, och den introducerades i slutet av 1920-talet, med färgad glas. Designen av mässingsupphängningen introducerades ursprungligen 1928. Det italienska, munblåsta trelagerglas i den klassiska bärnstensfärgen, betonar taklampans exceptionellt varma och mänskliga uttryck. Eftersom glaset för varje taklampa är gjort individuellt, skiljer sig alla lampor något från varandra. Varje lampa är unik, och lika mycket ett konstverk som funktionell belysning.

Den varma bärnstensfärgen och glansen på utsidan av skärmarna, i kombination med den sandblästa matta undersidan, ger ett mjukt ljus med en perfekt diffusion. När pendeln är av, fortsätter den att spela en dynamisk roll i omgivningen, eftersom dess blanka yta speglar omgivningen. Den borstade mässingsupphängningen är obehandlad, så den kommer att bilda en unik patina över tiden, om den inte är polerad.
Bärnsten och mässing

När Louis Poulsen och Poul Henningsen först introducerade munblåst målat glas i slutet av 1920-talet var det för att locka nya kunder. Då låg stor vikt vid de naturligt varma färgerna, med slående uttryck och vackert hantverk. Glasskärmarna har fördelen att låta en del av ljuset lysa igenom och samtidigt rikta det nedåt, uppåt och utåt. Detta bidrar också till den övergripande belysningen i rummet och till den mysiga atmosfären.

Vi ser fortfarande en tendens att ta med de gyllene färgerna in i den skandinaviska interiören och fokus är på de gula nyanserna - från de ljusgula till de mörkgula nyanserna. De bärnstensfärgade nyanserna passar perfekt till trenderna där färgen verkar otroligt inbjudande och ger ett varmt och lugnt uttryck. Det gyllene ljuset från de bärnstensfärgade tonarna påminner mest om ett levande ljus - ett humörljus som Poul Henningsen var mycket upptaget med att återskapa i det elektriska ljuset för att möta människors behov.

Den första ljusfilosofin - tankarna bakom den ikoniska PH-lampan År 1907 såg den danska designern, arkitekten, författaren och kulturkritikern Poul Henningsen för första gången elektriskt ljus. 1920 hade hälften av alla danska hushåll elektriskt ljus, men han trodde att det elektriska ljuset sände ut ett omöjligt ljus - antingen var ljuset för ljust eller skärmen förtärde det mesta av ljuset. Han arbetade därför med att utveckla en lampskärm som skickade ljuset ut i rummet med dess fulla kraft, utan att blända, och sedan ägnade han mesta av sitt liv åt att tämja och förfina fenomenet.

"Det verkar som om de senaste årens ljusstyrka, tekniker har gett oss, för billiga pengar, på bekostnad av ljusets kvalitet, skönhet och sanning" - Poul Henningsen. "Tänk bättre, i gamla dagar, hur mycket fint och ett noggrant arbete de kunde göra - filigranarbetare, urmakare etc. med ljus från en enda flamma.

Enligt Poul Henningsen hade teknikerna en dröm att göra om natt till dag - en dröm som han sa var både konstnärlig och fel, eftersom människan inte kunde klara sig utan dagens rytm.

"På en vinterdag, när skymningen och skymningen nästan möts mitt på dagen, kan du ha ljuset på dygnet runt - men det borde naturligtvis inte vara en lysrör, som är relaterad till ljuset på en sommardag klockan tolv."

Det var tankar som dessa som gav Poul Henningsen önskan att konstruera en lampa som minskade den obehagliga bländningen och förbättrade det elektriska ljuset i förhållande till människans behov.

Enligt myten fick han idén om ett nytt skärmsystem redan 1915, när hans mor, författaren Agnes Henningsen, var desperat efter att se sig själv i spegeln. Hon var väldigt förgäves och ansåg sig vara ful i den kalla lampan i den elektriska lampan och missade den varma glöd från fotogenlampan. Som ett resultat uppstod hans önskan att konstruera nya lampor för hemmet och började därför experimentera med olika lampor, reflektorer och skärmar. Oavsett vad som utlöste honom, var Poul Henningsen mycket upptagen av idén att skapa ett bättre ljus.
Poul Henningsen och Louis Poulsen

Poul Henningsen och Louis Poulsen

Poul Henningsen har arbetat med att designa PH-lampan i flera år. Han försökte med sin första kullampa med lameller 1921, och på samma år drog han PH-gatuljuset, som blev känt som "Slotsholmslyktan". Några år senare gav hans nyfunna erfarenhet honom tillgång till en utställning av modernt hantverk i Paris. Detta hände på basis av hans lampskärmar, som utformades så att ljusstrålarnas riktning och reflektion fördelades mycket exakt.

Det var här lamptillverkaren Louis Poulsen fångade ögat på Poul Henningsens design och gav honom uppgiften att producera tio olika lampor för utställningen. Lamporna ställdes ut under namnet "Systéme PH" och vann topppriser i alla sex klasser av belysningsarmaturer. Sedan dess har samarbetet lett till många fantastiska designklassiker. Till exempel Poul HenningsenKoglen, PH5 och inte minst PH Snowball.

Baserat på sina egna erfarenheter och nya beräkningar av ljusreflektion utvecklade Poul Henningsen 1926 en lampa med 3 böjda skärmar - PH Lampor! Lampan var utformad så att det fanns samma vinkel mellan skärmen och ljusstrålarna. På detta sätt kom inte det direkta ljuset ut, utan reflekterades istället i den önskade riktningen.
Han beskrev till och med skärmarna som en tallrik, en skål och en kopp i proportionerna 4: 2: 1. Sedan dess har Louis Poulsen presenterat hundratals olika PH-lampor, från ljuskronor till stativ, vägg, tak och bordslampor. Alla byggda på samma enkla treskärmssystem.