PH Limited Edition från Louis Poulsen
LOUIS POULSEN, LIMITED EDITION

Limited Edition 2021 - PH 2/2 “The Question Mark” Bordlampe

År 1931 designade Poul Henningsen den karakteristiska och dekorativa PH 2/2 "Question Mark" Bordslampan. Lampan tillverkades fram till mitten av 1950-talet och har återigen tagits i produktion för första gången sedan dess – om än som en Limited Edition som endast säljs under en begränsad tid.

Liksom den ursprungliga designen kommer lampan med en mässingsram. Kombinerat med en opalglas-skärm, lampan har ett klassiskt utseende som passar perfekt i de flesta former av inredning. Bordslampan har naturligtvis en PH 2/2-skärm – byggd enligt det legendariska treskärmssystemet, som skapades av Poul Henningsen 1926. De halvtransparenta skärmarna har en vacker glansig yta på utsidan, men insidan är sandblästrad för en matt finish.

PH 2/2 Question mark är trogen den ursprungliga designen in i minsta detalj; den diskreta strömbrytaren längst ner på basen, det eleganta handtaget i mitten av ramen som gör att du kan luta den övre delen av lampan, liksom mässingsfinishen och det legendariska treskärmssystemet.

Köp Limited Edition 2021 - PH 2/2 “The Question Mark” Bordlampe här


Limited Edition 2020

Den 1 september 2020 kan du återigen skaffa dig en unik Limited Edition från Louis Poulsen. Förbeställ PH 2/1 Bord Bärnsten redan den 1 september 2020, och var bland de första som tar emot bordslampan hemma hos dig.
Lamporna kommer att levereras från och med den 1 oktober 2020.

2020 Limited Edition är den ikoniska och mycket populära PH 2/1 Bordslampan. Här har man gått tillbaka till det som allt började med.

En 3-skärms princip, som Poul Henningsen utvecklade som en hyllning till det korrekta ljuset, och som vid den tiden markerade honom som världens största formgivare inom belysning. På Limited Edition bordslampa finns 3 skärmar, i munblåst italienskt glas i en vacker och varm bärnstensfärgad nyans. Lampstativet är i rå obehandlad mässing, som med tiden kommer att patinera, och ge bordslampan ett unikt uttryck. På stativet hittar du också strömbrytaren, precis som när den första modellen av PH 2/1 Bordslampan hade för många år sedan – en genomgångsbrytare som ger bordslampan en speciell touch.

Från 1 oktober 2020 till och med 31.December 2020 kan du beställa PH 2/1 Bord Bärnsten.
Önskar du ha vita skärmar till, kan du köpa ett vitt skärm-set från 1.September 2020 till 1.November till ett fördelaktigt pris.PH 3/2 bärnsten glasgolvlampa "Water Pump Lamp" - Begränsad utgåva 2019

Louis Poulsen är känd för deras  vackra lampor i klassisk design. I tätt samarbete med erkända designers, som bland annat Arne Jacobsen, Verner Panton och inte minst Poul Henningsen, har de producerat enastående lampor, som inte bara är en fröjd för ögat men också skapar ett vackert ljus.

Varje höst hyllar Louis Poulsen, Poul Henningsens geniala arbete med att forma ljuset, att producera en extraordinär PH-lampa baserad på en av hans befintliga mönster. Bland annat har det blivit begränsade utgåvor av PH 3/2 bordslampa och den populära PH Artichoke (HP Koglen).

År 2019 lanserar Louis Poulsen en exklusiv begränsad utgåva av sin unika PH 3/2 golvlampa - bättre känd som ”vattenpumpen”. Den nya varianten har munblåsta bärnstensfärgade glasnyanser som belyser skärmens organiska former och den vackra mässingsramen.

Vattenpumpen utvecklades under kriget och tillhör gruppen lampor som "överlevde" krigets materialbrist och skär på Louis Poulsens stora urval av PH-lampor. På grund av vipparmen som kan vippas upp och ner, fick läslampan snabbt namnet "Water Pump Lamp" som är det namn vi känner till idag.

Vattenpumpens tidigare modell från början av 1940-talet har brytaren monterad på vipparmen, medan den senare monterades på sladden. Idag är omkopplaren placerad i slutet av vipparmen, där Poul Henningsens initialer är vackert graverade i brytaren.

För att betona lampans äkthet och skapa ett sofistikerat utseende är lampans fot, stativ och arm av obehandlad mässing. Den varma färgen ger rummet en intim och mysig känsla och går hand i hand med den moderna inredningen där vi svärmar efter de metalliska nyanserna. Med tiden kommer de obehandlade att uppnå en naturlig patina och varje individuell lampa får ett unikt utseende.

Den världsberömda PH-lampan passar perfekt med tidens trender, där mode har gått in i att inreda sitt hem med distinkta designlampor med historia. Det finns mycket uppmärksamhet på designklassiker i skandinavisk stil, där "Danish Modern" har blivit en utbredd trend.

PH 3/2 Bordslampan – Limited Edition 2018

Det traditionella belysningsföretaget Louis Poulsen lanserade 2018 en Limited Edition av PH 3/2-bordslampan. Lampan skapades av den kände och inflytelserike arkitekten Poul Henningsen. Under hela sitt liv arbetade han dedikerad till att forma belysning och skapa "det goda ljuset". Hans design är känd och älskad över hela världen – nu även i den exklusiva materialkombinationen; Tre skärmar är gjorda av munblåst bärnstensfärgat italienskt glas medan ramen är i lätt borstad mässing.

Strömbrytaren är inbyggd och placerad längst ner på mässingsramen – precis ovanför graveringen av Poul Henningsens initialer. En placering som kan spåras hela vägen tillbaka till 1920-talets PH-bordslampor. Den ursprungliga detaljen, det omtänksamma formspråket och det exklusiva materialet gör bordslampan i Limited Edition till ett tidlöst arbete som omedelbart ger en varm elegans till rummet.

PH 3½-3 Limited Edition - 2017

Den exklusiva taklampan PH 3½-3 limited edition, med bärnstensfärgat glas och mässingsram, lanserades av Louis Poulsen, som en hyllning till Poul Henningsens geniala spel med ljus.

PH designade den legendariska 3-skärm princip redan 1926, och den introducerades i slutet av 1920-talet, med färgad glas. Designen av mässingsupphängningen introducerades ursprungligen 1928. Det italienska, munblåsta trelagerglas i den klassiska bärnstensfärgen, betonar taklampans exceptionellt varma och mänskliga uttryck. Eftersom glaset för varje taklampa är gjort individuellt, skiljer sig alla lampor något från varandra. Varje lampa är unik, och lika mycket ett konstverk som funktionell belysning.

Den varma bärnstensfärgen och glansen på utsidan av skärmarna, i kombination med den sandblästa matta undersidan, ger ett mjukt ljus med en perfekt diffusion. När pendeln är av, fortsätter den att spela en dynamisk roll i omgivningen, eftersom dess blanka yta speglar omgivningen. Den borstade mässingsupphängningen är obehandlad, så den kommer att bilda en unik patina över tiden, om den inte är polerad.
Bärnsten och mässing

När Louis Poulsen och Poul Henningsen först introducerade munblåst målat glas i slutet av 1920-talet var det för att locka nya kunder. Då låg stor vikt vid de naturligt varma färgerna, med slående uttryck och vackert hantverk. Glasskärmarna har fördelen att låta en del av ljuset lysa igenom och samtidigt rikta det nedåt, uppåt och utåt. Detta bidrar också till den övergripande belysningen i rummet och till den mysiga atmosfären.

Vi ser fortfarande en tendens att ta med de gyllene färgerna in i den skandinaviska interiören och fokus är på de gula nyanserna - från de ljusgula till de mörkgula nyanserna. De bärnstensfärgade nyanserna passar perfekt till trenderna där färgen verkar otroligt inbjudande och ger ett varmt och lugnt uttryck. Det gyllene ljuset från de bärnstensfärgade tonarna påminner mest om ett levande ljus - ett humörljus som Poul Henningsen var mycket upptaget med att återskapa i det elektriska ljuset för att möta människors behov.

Den första ljusfilosofin - tankarna bakom den ikoniska PH-lampan År 1907 såg den danska designern, arkitekten, författaren och kulturkritikern Poul Henningsen för första gången elektriskt ljus. 1920 hade hälften av alla danska hushåll elektriskt ljus, men han trodde att det elektriska ljuset sände ut ett omöjligt ljus - antingen var ljuset för ljust eller skärmen förtärde det mesta av ljuset. Han arbetade därför med att utveckla en lampskärm som skickade ljuset ut i rummet med dess fulla kraft, utan att blända, och sedan ägnade han mesta av sitt liv åt att tämja och förfina fenomenet.

"Det verkar som om de senaste årens ljusstyrka, tekniker har gett oss, för billiga pengar, på bekostnad av ljusets kvalitet, skönhet och sanning" - Poul Henningsen. "Tänk bättre, i gamla dagar, hur mycket fint och ett noggrant arbete de kunde göra - filigranarbetare, urmakare etc. med ljus från en enda flamma.

Enligt Poul Henningsen hade teknikerna en dröm att göra om natt till dag - en dröm som han sa var både konstnärlig och fel, eftersom människan inte kunde klara sig utan dagens rytm.

"På en vinterdag, när skymningen och skymningen nästan möts mitt på dagen, kan du ha ljuset på dygnet runt - men det borde naturligtvis inte vara en lysrör, som är relaterad till ljuset på en sommardag klockan tolv."

Det var tankar som dessa som gav Poul Henningsen önskan att konstruera en lampa som minskade den obehagliga bländningen och förbättrade det elektriska ljuset i förhållande till människans behov.

Enligt myten fick han idén om ett nytt skärmsystem redan 1915, när hans mor, författaren Agnes Henningsen, var desperat efter att se sig själv i spegeln. Hon var väldigt förgäves och ansåg sig vara ful i den kalla lampan i den elektriska lampan och missade den varma glöd från fotogenlampan. Som ett resultat uppstod hans önskan att konstruera nya lampor för hemmet och började därför experimentera med olika lampor, reflektorer och skärmar. Oavsett vad som utlöste honom, var Poul Henningsen mycket upptagen av idén att skapa ett bättre ljus.
Poul Henningsen och Louis Poulsen

Poul Henningsen och Louis Poulsen

Poul Henningsen har arbetat med att designa PH-lampan i flera år. Han försökte med sin första kullampa med lameller 1921, och på samma år drog han PH-gatuljuset, som blev känt som "Slotsholmslyktan". Några år senare gav hans nyfunna erfarenhet honom tillgång till en utställning av modernt hantverk i Paris. Detta hände på basis av hans lampskärmar, som utformades så att ljusstrålarnas riktning och reflektion fördelades mycket exakt.

Det var här lamptillverkaren Louis Poulsen fångade ögat på Poul Henningsens design och gav honom uppgiften att producera tio olika lampor för utställningen. Lamporna ställdes ut under namnet "Systéme PH" och vann topppriser i alla sex klasser av belysningsarmaturer. Sedan dess har samarbetet lett till många fantastiska designklassiker. Till exempel Poul HenningsenKoglen, PH5 och inte minst PH Snowball.

Baserat på sina egna erfarenheter och nya beräkningar av ljusreflektion utvecklade Poul Henningsen 1926 en lampa med 3 böjda skärmar - PH Lampor! Lampan var utformad så att det fanns samma vinkel mellan skärmen och ljusstrålarna. På detta sätt kom inte det direkta ljuset ut, utan reflekterades istället i den önskade riktningen.
Han beskrev till och med skärmarna som en tallrik, en skål och en kopp i proportionerna 4: 2: 1. Sedan dess har Louis Poulsen presenterat hundratals olika PH-lampor, från ljuskronor till stativ, vägg, tak och bordslampor. Alla byggda på samma enkla treskärmssystem.