Multi-Lite – En Läcker och funktionell lampa skapad av Louis Weisdorf

Den danska arkitekten och tekniska designern; Louis Weisdorf, står bakom många ikoniska designklassiker inom belysning. En av de mest populära lamporna; Multi-lite taklampan designade han i 1972, då tillverkades den av Lyfa i två olika färgkombinationer; vit med kromring eller mässingsversion med vit inredning. Sedan 2016 har lampan producerats på det danska belysningsföretaget; Gubi, i nära samarbete med Louis Weisdorf. Förutom den ursprungliga färgkombinationen är lampan nu tillgänglig i flera olika färger.
Läs mer om Louis Weisdorf här.
En lampa med varierande utseende

En lampa med varierande utseende

Enligt Louis Weisdorf är lampor mestadels statiska i sin form och sitt uttryck - när de en gång har designats, tagits i produktion och installerats i hemmet så är de som de är! Med en önskan att göra en lampa som kunde göra mer än så, började han designa en lampa där användaren kunde sätta sitt eget märke på designen. Målet var att lampan lätt skulle kunna bytas när du ville ha lite variation eller hade ett behov för det:
"Så kom jag på idéen till att skapa Multi-Lite, med skärmar som kan roteras till olika positioner, vilket väsentligt ändrar lampans utseende och kastar ljuset i nya riktningar. Och min teori om köparnas behov av att själva kunna påverka utseendet på deras lampa, verkar vara sant”

Den distinkta lampskärmen består av flera olika element; två cylindriska skärmar i mitten, som döljer ljuskällan i centrum och möjliggör ett upp- och nedåtgående ljus. De två yttre skärmarna är vardera formade som en fjärdedel av en sfär och kan roteras runt lampans centrumaxel. De kan därmed placeras så att de bildar en halvklot som antingen låter ljuset avges underifrån eller ovanifrån. De två skärmarna justeras oberoende och gör att de kan ställas in i ett asymmetriskt läge som inte bara ger lampan ett spännande och iögonfallande utseende, utan samtidigt skapar ett spännande asymmetriskt ljus.

Se hela serien här, som idag består av taklampan i två olika storlekar, bordslampa samt golvlampa.
Louis Weisdorfs intresse för form och design

Louis Weisdorfs intresse för form och design

Mycket tidigt blev det tydligt för Louis Weisdorf att han hade en känsla av rymd och kunde visualisera det. Två mycket viktiga förutsättningar för att arbeta med form och design. Han hade också ett medfött behov av att ändra utseende och förbättra funktionen hos saker och prylar runt sig och det var uppenbart att bli designer. Han utbildades därför på Arkitekturhögskolan, där utbildningen vid den tiden även omfattade industridesign.

”Att jag började arbeta med belysningsdesign var lite av en slump. Jag började vid en tidpunkt att arbeta för PH (Poul Henningsen) och senare Verner Panton. Speciellt PH: s principer för lampor som skyddar ljuskällan så att den inte bländar, tog jag till mig själv” Berättar han i en intervju och tillägger att han inte fick möjlighet att rita lampor förrän han arbetade som arkitekt i Tivoli.
Hans första oberoende designade lampa var Konkylie-taklampan från 1964. Inspirerad av PH: s belysningsprinciper, Verner Pantons fantasivärld och Tivolis färgstarka, kreativa miljö. Men det som gjorde den extra speciell var att den var konstruerat av 12 enhetliga lameller. En speciell Tivoli-upplaga, som var guldanodiserad utvändigt och växelvis orange och rödlackerad inuti som hängdes överallt i hela trädgården. Några Konkylie-pendlare hänger fortfarande vid det kinesiska tornet.

Idén om lampor som består av enhetliga element är ett av kännetecknen för Louis Weisdorfs lampdesign. Samma princip ses till exempel i samband med den kända sfäriska turbohängen, samt Facet-lampan och den vackra conch-hängen. "Det som inkluderade hade fascinerat mig, det var väldigt enkel designprincip, men också att lampans utseende kunde varieras genom att blanda olika färgade lameller. Men så småningom missade jag flera möjligheter till variation tills jag fick en helt ny idé. Var inspirationen kom från har jag ingen aning om ”.

Nära samarbete med GUBI

Louis Weisdorf lärde känna familjen Gubi när de bodde i samma grannskap på Frederiksberg och fick barn på samma skola. Men många år gick innan GUBI fick ögon för hans Turbo-taklampa och erbjöd att sätta den i produktion. Det var början på ett framgångsrikt samarbete om Multi-Lite, som senare kompletterades med golvlampa och bordslampa i många färgkombinationer.


Gubi är ett danskt designföretag som tillverkar både möbler och lampor. De lägger stor vikt vid estetik, funktionalitet och kreativitet, som Louis Weisdors Multi-Lite-lampa passar perfekt i.

Läs mer om det danska belysningsföretaget GUBI här.