MADE BY HAND är designerlampor ‘Made by hand’

På et lokalt værksted står Kresten Berg, i færd med at dreje en værkstedslampe – Ved drejebænken arbejder han med en helt rolig hånd, mens jernspåner flyver omkring lampen. Skaftet, på det værktøj han anvender, har han naturligvis drejet selv. Det passer derfor perfekt til hans hænder og den måde han arbejder på. Kresten har mere end 50 års erfaring som metaltrykker, hvor han blandt andet har været ansat hos Louis Poulsen. Det var her, han første gang drejede en værkstedslampe, så det er spændende for ham at lave værkstedslampen igen.

De håndlavede lampeskærme har lidt ujævnheder – hver gang Kresten starter og stopper sit arbejde, kommer der en lille vulke eller bule, som ses når man kigger hen over lampens overflade. Den er derfor ikke snorlige, som hvis den havde været lavet på en maskine. Hans arbejde vidner om en stolt skandinavisk håndværkstradition, hvor alt er udarbejdet i hånden og i høj kvalitet. En håndværkstradition, der er baseret på tidligere generationers værdier, erfaringer og teknikker - opøvet og lært gennem mange århundrede
.
<h4>Från verkstadstaklampa till designmärke</h4>

Från verkstadstaklampa till designmärke

Med utgångspunkt i den välkända verkstadstaklampa Workshop Taklampa, blev Made By Hand grundlagt i 2014. Det danska designmärket hyllar det goda skandinaviska hantverk, som bygger på kunskap, som har överlevt från generation till generation. Med en förkärlek för naturliga material, bra hantverk och långvarig kvalitet, skapar de personliga designs med vackra detaljer.

Made By Hand har också hämtat inspiration, det årtusenden gamla hantverkstradition, keramikhantverk. Lampserien Porcelight är en helt enkel porslinslampa, som blev designad av Erik Magnussen. Han var keramiker och designer hos Bing & Grøndahl i slutet av 1960-talet och var med till att sätta sin prägel på keramikens historia inom traditionshantverk i norden. Den handgjorda lampskärmen är vacker och vit i dagsljuset, medans den ger ett gyllene och mjukt ljus, när den är tänd.

Ännu en hantverkstradition, som har inspirerat Made By Hand är Strik. Deras Knit Wit serie, består av ett skelett av tunna stänger, som är stoppade med en tunn skärm i stickat. Lampans ljuskälla är dold inuti skärmen, så ljuset skiner genom mönstret i skärmen. Man får därmed ett 360 graders mjukt och stämningsfull belysning ut i rummet.  Den stickade lampan var i övrigt nominerad till en 'Design Award' i 2017 under kategorin 'Lamp of the Year' och var i 2018 med till att prägla den trevliga stämningen i studion hos kvällsshowen på DR1.

Made By Hand är ett bra exempel på hur traditioner, som dras långt bak i tiden, kan kombineras med innovation och kreativitet. Det behövs duktiga hantverkare som Kresten, till att omsätta tankar till praxis. I en tid, där det är stort fokus på bokfärdigheter, är det viktigt att inte glömma värdet av ett bra hantverk. Utöver lampor, har Made By Hand utökat sitt sortiment till enkla möbler, där de traditionella hantverkstraditioner likaså skiner igenom. Robusta material, skandinavisk design och hög kvalitet är genomgående och tydligt, på alla deras produkter.

Se urvalet av autentiska lampor från Made By Hand här.