Louis Poulsen nyheter

Frän och med 1 september hösten 2018 lanserades Louis Poulsen en rad nyheter och två lampor med Limited Edition. Flera av de ikoniska lamporna hade fått ett nytt visuellt uttryck med spännande nya färger och material. Samtidigt tillkom en helt ny lampa.

PH 5 taklampa & PH 5 Mini taklampa lanserades i koppar

Poul Henningsens världsberömda och unika lampdesign firades 2018 med lansering av både  PH5 och PH 5 mini i koppar. Anledningen var 60 års jubileet för designen av PH 5. Även om det är 60 år sedan denna visionära lampa designades är den fortfarande en av dom mest populära. Det är kombinationen av intelligent funktion och ett unikt formspråk som har gjort taklampan till en designikon, igenom sex årtionden – och det skulle naturligtvis firas!

Upplev den fantastiska representanten för Poul Henningsens revolutionerande arbete med belysning i helt nya kläder. Det kända och omhuldande femskärmssystemet, som eliminerar varje form av bländning är fortfarande detsamma. Men den mittersta skärmen har fått en ny och varm kopparfinish. De andra skärmarna är vita. De glödande koppar reflekterar vackert sin omgivning och till för varje rum en direkt elegans.
Men den nya kopparfinishen uppdaterar nu Louis Poulsen den klassiska designen och för det vidare in i framtiden. Taklampan är ideell till den moderna inredningen där den skapar klara referenser till ett av danmarkshistoriens allra största designperioder. Det reda uttrycket med fokus på funktionalitet gör lampan till en klassiker – dengång för 60 år sedan som i dag – och med den nya lanseringen är taklampan klar till att fortsätta inta hem i hela världen.

Med PH 5 vidareutvecklade Poul Henningsen treskärmssystemet som var känt från hans tidigare lampdesigns. Orsaken var en ny typ av glödlampa. Den var,motsatt från tidigare glödlampor, matt. Då de tidigare treskärmssystemet skulle reflektera ljuset nedåt, var det nu nödvändigt att också lysa upp rummet en smula. Som med alla av hans lampor eliminerar PH 5 all slags bländning. Med den bakgrunden skapade Poul Henningsen årets jubilar med fem skärmar. PH 5 lyser på så sätt både nedåt och ut i rummet – en helt perfekt kombination över mat-eller soffbordet.

År 2017 skapade Louis Poulsen en PH 5 version på 30 cm, medans den orginala taklampan mäts till 50 cm. Det är dessa två versioner som på hösten får en ny kopparfinish som markering av 60 året för Poul Henningsens ikoniska design. Både den orginala versionen på 50 cm och den mindre taklampan på 30 cm finns redan i flera färgnyanser. Men den nya lanseringen finns lamporna för första gången i en varm metallnyans.


Den sofistikerade Enigma taklampan fick nya färger

Den moderna och sofistikerade taklampan Enigma lanserade hösten 2018 med ny färg. Den skapades från början i vit, men kom senare i en svart modell. En färg som på sitt iögonfallande sätt komplimenterar lampans minimalistiska formspråk.

Formspråket var inspirerad av Poul Henningsens klassiska flerskärmssystem. Taklampan är en ny och en mycket modern tolkning av just detta system. De många svävande skärmarna är en diskret hälsning till Poul Henningsens och hans revolutionerande användning av skärmsystemet. Enigma är skapad med respekt för Louis Poulsens designtradition och är ett försök på, att föra arvet för det vackra ljuset, in i framtiden.
Precis som de ikoniska PH-lamporna har Enigma ett mjukt och bländfritt ljus. Det nedåtriktade ljuset skapar en behaglig atmosfär, oavsett var lampans sätts upp. Samtidigt är lampan perfekt över ett matbord, i hallen och i alla andra rum, eftersom den både kastar ett diffust ljus ut i rummet samtidigt som den ger ett fint ljus.
Taklampan finns i tre storlekar och i färgerna vit och svart.

Designen är präglas av kombination av den japanska designern Shoichi Uchiyamas graciösa formspråk och en skandinavisk minimalism. Den svarta färgen bidrar ytterligare till denna iögonfallande kombination. De cirkulära och ljusfiltrerande skärmarna lyser upp i rummet på ett mycket vackert sätt, både när taklampan är på och när den är släckt; när den är släkt,  hänger den bara där, som en fin siluett.

Shoichi Uchiyamas är den japanska designern bakom Enigma-kollektionen. Han blev utbildad designer från Tokyo YMCA-institutet 1972 och har sedan dess engagerat sig i produktdesign. I sitt samarbete med Louis Poulsen har han tagit emot flera priser inom design – bl.a. F Award och ARC. Hans lampa hänger överallt i världen.


PH koglen introduceras i borstad mässing med ingravering

Den skulpturella Artichoke - bättre känd som Koglen - lanserar Louis Poulsen nu i en ny och vacker jubileumsutgåva i borstad mässing med ingraverad PH-signatur.

Som den äkta designikon taklampan är, förnyar den sig naturligvis också i takt med tiden. Den klassiska och älskade designen förblir densamme- och det är kvaliteten självklart också. Istället har lampan fått helt nya kläder i mässing. Anledningen är 60 års jubileet för Poul Henningsens design av den ikoniska lampan.

I 60 år har Koglen prydit både danska och internationella hem, kontor och offentliga byggnader. År 1958 skapade Poul Henningsen taklampan till restaurangen Langelinie Pavillon i Köpenhamn där de origniala lamporna fortfarande hänger i dag. Ända sedan den första lanseringen har lampan intagit platser som en av de mest ikoniska och eftertraktade lamporna i världen.

Poul Henningsen levde från 1894-1967. Han föddes i Köpenhamn där han också studerade på den tekniska skolan och det tekniska universitetet. Han färdiggjorde aldrig sin utbildning som arkitekt men började istället att praktisera inom traditionell funktionalistisk arkitektur. Igenom åren ändrades hans fokus från arkitekturen och mot belysning. Ett fokus han efterföljande bibehållt resten av sitt liv. År 1925 inledde han ett livslångt samarbete med Louis Poulsen där han utvecklade det revolutionerade treskärmssystemet. Poul Henningsen arbetade hela livet på att optimera det konstiga ljuset med hjälp av relexion och genom att avskärma glödlampan så att lampan blev bländfri. Han utvecklade och skapade ”Det goda ljuset” som i dag är inspiration för Louis Poulsens nya designers. Idag är PH en av Danmarks mest kända och älskade designers.

Jubileumsutgåvan är med ingraverad  PH-signatur, Artichoke 1958-2018, Anniversary Edition samt ett unikt nummer. Den graverade mässingsversionen är bara tillgänglig i 60 året för designen nämnligen 2018, men fortsätter utan ingravering i Louis Poulsens sortiment år 2019.


Sinnlig inomhus- och utomhusbelysning med den nya Flindt vägglampan

I samarbete med designern Christian Flindt har Louis Poulsen skapat en helt ny vägglampa till både inomhus- och utomhus. Den lanseras hösten 2018 tillsammans med de andra spännande nyheterna.

Den smala och eliptiska lampan skapar sinnlig belysning med sitt reflekterande ljus som formar en organisk och lysande cirkel runt om vägglampan. Ljuskällan lyser ut ur lampans topp och kastar ljuset vidare ner framför lampan. Samtidigt släpps en smula ljus ut genom toppen och ger en halvmåne-formad belysning på väggen över lampan.

Också själva lamparmaturen är cirkulär med konkava och konvexa formet – ett universiellt formspråk som ger lampan en klassisk och tidslös appeel. Det är på en och samma tid en enkel och komplex vägglampa. Det dubbelriktade och reflekterande ljuset samt de klassiska cirkulära designen som tillsammans formar till den perfekta kombinationen mellan komplexitet och enkel estetík.

Lampan är skapad till både att kunna hänga inomhus och utomhus. Den bryter de fasta ramarna för belysning och träder in i en modern förståelse av produktdesign som allsidig och användbar till flera föremål. Med Flindt Wall tillåts den skandinaviska traditionen integrera naturen i inredningen på ett enkelt sätt. Vägglampan kan sättas upp både inne och ute och på det sättet skapa en flytande övergång mellan hemmets innerum- och uterum.

Christian Flindt har med vägglampan utvidgat sin Flindt-kollektion. Samarbetet med Louis Poulsen startade år 2006 och har sedan dess resulterat i Flindt 220 golvlampa, Flindt 220 taklampa, Flindt pollare och senast Grand taklampa. Han är utbildad i Arkitektskolan i Århus år 2003 och har sedan graderingen haft sin egen designverksamhet. Designen som är frisk och modig visar att han vågar gå den otraditionella vägen och experimentera. Utöver belysning skapar Christian Flindt också möbler och har i den produktkategorin mottagit händer med priser som bland annat Bo bedres designpris. För Flindt-serien i samarbete med Louis Poulsen har han vunnit Bolig Magasinets Design Award.