Kasper Thorup – en up and coming dansk designer

Vi har träffat Kasper Thorup för en liten pratstund om vad som driver honom och inte minst hans design. Kasper Thorup blev särskilt känt i Danmark efter hans deltagande i DR1:s livsstils- och kulturprogram Danmarks nästa klassiker. Läs mer och lär känna en sann "träman" som är helt och hållet sin egen och som har hittat en speciell passion i att skära inpå benet när det gäller uttryck och funktionaliteten – och vi presenterar dig också för hans spännande lampor.


Kreativ sedan barnsben

Kreativ sedan barnsben

Kasper berättar att han alltid har – eller åtminstone så länge han kan minnas, gjort och byggt saker. Leken var att bygga upp det, och inte att kunna leka med det efteråt, vilket gjorde hans lillasyster särskilt besviken.

"Jag ritade, klippte, samlade och kastade mig in i alla typer av material-projekt. Mina föräldrar måste ha tänkt ibland att jag var galen, men jag har aldrig kunnat lämna en idé bakom mig. Om jag först hade en tanke på att något kunde göras bättre eller annorlunda, skulle det behöva testas. Och det var i stor stil, mina föräldrar har lagt hus och trädgård för lite av varje ".


När jag blir vuxen vill jag vara…
När man lyssnar på Kasper Thorup som berättar om sina designer, är det som om han drömmer sig in i en helt annan värld. Hans passion är verklig och okomplicerad. Han är visuell, omtänksam och mycket lockande när han berättar.

Med en kreativitet och en iver att utmana och leka med material som har pågått sedan han var mycket liten, är det nästan naturligt att tro att han alltid velat göra något som att rita eller varhelst han använder händerna. Men som med alla små pojkar har han också drömt om att bli polis, senare blev drömmen om att vara en team-building instruktör - även en psykolog.
Vi var nyfikna när han faktiskt hittade sin rätta väg och kände sig hemma.


"Det tog mig faktiskt några år efter gymnasiet innan jag insåg vad jag verkligen ville göra. Jag har säkert vetat hela tiden, men tror att det inte finns en säker framtid. Jag har alltid vetat att jag var kreativ och hade idéer som jag tog med i verkliga livet. När jag bestämde mig för att söka till Kungliga Danska Konstakademin i Köpenhamn kändes det bara rätt, och när jag började visste jag genast att jag var i mitt rätta element. Mina 5 år på akademin var fantastiska och en stor lekplats där jag tillbringade i stort sett alla mina vakna timmar".


Stora skor att fylla
Med en dansk designhistoria som tidigt sattes på världskartan som något unikt i design, är det definitivt några jätteskor Kasper Thorup måste fylla. Den danska designhistorien har varit en stor inspirationskälla för formgivare och arkitekter både i Danmark och utomlands. Bland de stora danska formgivarna hittar Thorup också sin inspiration, och kryddar den med Kasper Thorup. Hans formgivningar för associationer till både Poul Kjærholm och Jørgen Kastholm – båda möbelarkitekter som satte agendan för funktionell design för mer än 50 år sedan.

”Jag inspireras av våra klassiska designtraditioner. Jag inspireras av nuet och de saker jag är omgiven av i vardagen. Sammansättningar av byggnader, rå industri och natur. Jag söker inte inspiration, det uppstår mer intuitivt för mig. Jag bortser från det befintliga och är öppen för allt jag är omgiven av".

Att vara kreativt tänkande är inte ett 8-16 jobb som kan utföras vid ett skrivbord, därför är det också ovanligt att Kasper Thorup sitter stilla med en penna i handen och ritar.

Mina idéer och kreativa processer uppstår plötsligt. Jag kan få en idé under middagen, och gå till min verkstad omedelbart för att komma igång. När jag fördjupar mig i processen behöver jag totaltlugn".  



"Att vara en del av Danmarks nästa klassiker har gett mig möjligheten att berätta min historia och mitt sätt att arbeta som designer. Det har varit enormt lärorikt och spännande att kunna bjuda in folk till min design- och designprocess."




4 snabba till Kasper Thorup

4 snabba till Kasper Thorup

När man lyssnar på Kasper Thorups berättelse, ambitioner och inte minst hans stora passion för design möter man en sympatisk och varm ung man som man verkligen vill lyssna på och till. Vi ställde honom 4 snabba frågor - men svaren var tankeväckande och detaljerade varje gång.


  1. Din största upplevelse inom design?
    Det är svårt att svara på, det har varit många både små och stora upplevelser som stödjer helheten. Att se mina möbler och lampor hos återförsäljare eller hemma i privata hem är en verkligt galen upplevelse. Att återförsäljare, kunder och affärspartners tror på mina produkter är komplett för mig.

  2. Vad läser du/lyssnar du på just nu?
    Som podcast är jag ett stort fan av ”Her går det godt” (”Här går bra”) med Esben Bjerre och Peter Falktoft och när jag läser tycker jag om att läsa artiklar i den danska herrtidningen Dossier.

  3. Vart kommer din väg och dina drömmar ta dig härnäst?
    Jag hoppas att mitt designarbete kan föra mig runt om i världen och låta mig arbeta med skickliga yrkesmän internationellt

  4. Om du kunde välja död eller levande, vem skulle du helst designa något med?
    Det vore en stor ära att få träffa Poul Kjærholm. Jag har stor respekt för hans förståelse och nyfikenhet för material och hantverk.


Tv-programmet Danmarks nästa klassiker

Tv-programmet Danmarks nästa klassiker

Under 2019 kunde man under 6 avsnitt följa ett antal unga danska möbeldesigners på DR1 i TV-programmet Danmarks nästa klassiker. Ett program där de skulle presentera en ny produkt varje vecka i en given kategori (stol, matbord, lampa, barnmöbler, soffa och fåtölj). På Lampemesteren höll vi förstås extra koll på programmet när en lampa skulle konstrueras.
Läs här där Kasper Thorup berättar lite om att vara en del av ett program där man utmanades, inspirerades och bedömdes på kort tid.

"Att vara en del av Danmarks nästa klassiker har gett mig möjligheten att berätta min historia och mitt sätt att arbeta som designer. Det har varit enormt lärorikt och spännande att kunna bjuda in folk till min design- och designprocess. Att ha ett tv-team med dig, nästan 24/7 som ständigt ställer dig frågor om vad du gör, varför och hur dina tankar går om vad du gör, gör att du ständigt måste relatera till vad du gör, vilket ger dig en enorm självkännedom."

Vi var nyfikna på vad som hade varit den största utmaningen med att vara en del av programmet, och utan tvekan svarade Kasper Thorup:

"Jag blev helt klart mest utmanad vid matbordsstolen, eftersom det utan tvekan är en av de svåraste möblerna att forma. Under mina studier lärde vi oss att matbordsstolen är en av de mest utmanande möblerna att designa, eftersom den måste uppfylla många kriterier. Det var därför jag hade en enorm vördnad när jag började. Det var därför en svår möbel att börja med, men också något som gav mig tro på mig själv för resten av programmet, som det gick riktigt bra".

Thorup fortsätter och säger att han lärde sig mest av att designa matstolen – både på ett personligt och professionellt plan. Innan programmet började bestämde han sig för att han inte skulle tvivla på sin intuition, särskilt eftersom de var tvungna att arbeta under massiv tidspress.

"Jag lärde mig att lita på min intuition, och satsa på det jag tror på fungerar."

Kasper Thorup utformade några ganska fina produkter för programmet, och på frågan om vad han är mest stolt över, med en drömmande blick och ett stort leende, kommer svaret att vara:

Jag var helt klart mest stolt över stolen. inte minst för att jag vann för bästa design i kategorin, men för att jag aldrig trodde att jag kunde designa en matbordsstol så tidigt i min karriär, som samtidigt blivit så erkänd nationellt och internationellt".
Konsten att leka med ljus

Konsten att leka med ljus

I tv-programmet visas Kasper Thorups första möte med att designa ljus. En utmaning som kunde ha varit svårare än väntat. Han nämner att det mest utmanande med att arbeta med ljus är reflektionen, färgåtergivningen och inte minst att begränsa den för att inte blända och samtidigt sprida sig till rummet.

Kasper Thorup har designat den eleganta och minimalistiska Patrone-taklampan, som är handgjord av lokala hantverkare i Köpenhamn.
Materialet har utmanats och Thorup har i samarbete med hantverkarna lyckats göra det "omöjliga". Hans design är en cylinder med en massa små perforeringar – och det var just dessa perforeringar som visade sig vara en utmaning. På flera ställen möttes han av att man inte kunde – än mindre skapa fler som skulle vara enhetliga. Med en viss envishet, och inte minst hantverk, tog Thorup upp kampen och prövade sin egen – resultatet blev bra. Kasper Thorup hittade några lokala hantverkare som gjorde det möjligt att sätta Patrone taklampan i produktion.

År 2020 utökades serien med vägglampor som har samma stringenta uttryck som patrone-taklamporna.

På Lampemesteren älskar vi Patroneserien, och naturligtvis också nyfiken på om det blir fler lampdesigner från Kasper Thorup.


"Det kommer utan tvekan att komma fler lampor från min hand, men när kan jag inte säga"