Kartell Lampor – från funktionell till luxuriös design

1949 öppnade Giulio Castelli ett företag som tillverkade platsartiklar för bilindustrin. Senare fortsatte den italienska kemikalieingenjören med att tillverka laboratorieutrustning och inte minst hushållsprodukter. Han introducerade därmed plast i hemmen och det visade sig vara Kartellföretagets framtid. Idag är Kartell ett designmärke med ett brett utbud av designklassiker inom möbler och belysning.

Plast är en stor del av Kartells DNA. Även om få människor förknippar plast med något lyxigt, framträder tydligt polykarbonat i stora delar av deras sortiment - särskilt när det gäller belysning.
Under de senaste 70 åren har Kartell lyckats ändra tankesättet på plast som något funktionellt till något lyxigt. Tack vare deras arbete med plast - i förhållande till ytor, textur, färger och transparens har de utvecklat ett ädelt och läckert material.

Sedan starten har Kartell fokuserat på både teknik och design. Båda är viktiga för företaget som använder den senaste tekniken i relation till tillverkning av plast för deras moderna design. Ett exempel på detta är deras arbete med klar plast. Det finns många timmars arbete för att hitta rätt klarhet och struktur som mest liknar kristall.

Läs mer om Kartell här


Bordslampor i Kristall

Bordslampor i Kristall

En av de mest populära Kartell-lamporna är den läckra Bourgie Bordslampan. Den klassiska designen med inspiration från barocken, har speciellt intagit många skandinaviska hem. Designad av Ferruccio Laviani, som bara är en av de många begåvade designers som har skapat unika lampor för Kartells sortiment. Lampan är utförd av klar polykarbonat och är ett bra exempel på Kartells förmåga att skapa exklusiv design i ett plastmaterial.
En annan framgångsrik lampa från Ferruccio Laviani är Kabuki Series som består av taklampan, golvlampan och bordslampan, liksom en Mini Kabuki bordslampa. Ännu en tolkning av den klassiska lampdesignen, men med en karakteristisk vävd struktur. Tack vare det okonventionella ytan ger lampan en elegant och ganska unik look som leder tankarna till kristaller. Med hjälp av innovativ sprutteknik har Kartell lyckats skapa en serie lampor som verkligen skiljer sig från mängden.
En av tidens stora trender är trådlösa produkter i hemmet - även inom belysning. Med en trådlös lampa har du möjlighet att ta med din lampa runt hemmet utan att behöva ta hänsyn till avståndet till närmaste uttag. Den klassiska lilla bordlampan Batteri , är en liten bordslampa med skärm i klar plast med vackra fasetter som ger lampan ett distinkt och kristalliknande utseende.
I samarbete med Fabio Novembre har Kartell skapat en nytolkning av den klassiska lyktan. Tillverkad i klargjuten termoplast, Lantern bordslampan får ett äventyrligt spel mellan ljus och skugga när lampan är på. Liksom batterilampan kan lampan laddas via USB, och den är redo att tas med ut på äventyr - både ute och inne.
Är du ett större fan av futuristisk design, har Kartell också en lampa som passar dig; Space bordslampe, är inspirerad av ‘The Seattle Space Needle’ som har skapat mycket av uttrycket i Seattles skyline. Med utgångspunkt i byggdesignens karakteristiska former, har Adam Tihany skapat en hyllning till den iögonfallande konstruktionen, med denna moderna lampan som passar perfekt in i Kartells design-DNA.
I samarbete med det italienska modehuset Moschino, har Kartell skapat den dekorativa bordslampan till alla modefans; Toy bordslampan. Den sittande ‘Teddy’ har på sig en vit t-shirt med texten ‘This is not a Moschino Toy’ och representerar den lekfulla, respektlösa och färgglada stilen som de två märkena har gemensamt. Nallen är Moschinos största kännetecken, som tidigare har varit ett print, men som nu även är en lampa.
Plast och hållbarhet

Plast och hållbarhet

Det är inte många som kopplar plast med hållbarhet. Många förbinder det med förorening, men så behöver fallet inte vara- det beror bland annat på vilken typ av plast man använder. Hos Kartell arbetar man ofta med plastmaterialet; Polykarbonat. Polykarbonat är 95% återanvändningsbart, skapar inget restavfall och avger inte rök som förorenar luften.

Alla deras produkter-inom både möbler och belysning, har producerats med stor respekt för miljö och hållbarhet. Deras produkter är fullständigt återanvändningsbara tack vare processen med materialbearbetning, liksom all deras produktemballage som är framställd av återanvändbart material. Allting baserat på 70 års teknologisk forskning, kreativa lösningar och nya material.

Även om Kartell tidigare har rört sig utanför deras komfort-zone och experimenterat med andra material, kommer plast alltid ha en stor plats i Kartells hjärta. Det var där det hela startade för mer än 70 år sedan,  och det kommer därför alltid ha en framträdande plats i deras portfolio. Se hela vårt urval av Kartell lampor här, där du utöver lampor i kristallklar plast också kan hitta anda varianter i snygga färger.