Kärlekens fest - Valentine's Day

Hjärtens Dag

Så er det än en gång den tiden på året! Kärlekens fest är runt hörnet och luften fylls med amoriner, fylld choklad och rosenblad. Det är såklart Valentins Day som vi pratar om, som firas den 14e februari. Dagen uppstod en gång för länge sen, då en präst vid namn Valentin trotsade kejsarens ord och vigde unga romerska soldater.

Helgdagen är riktigt stor i USA, men många länder har tagit den kärleksfulla helgdagen till sig och Sverige är också med på vågen.

Så är din man, fru eller livskamrat trött på att få en helt vanlig blomsterbukett från blomsterbutiken, ett par klassiska strumpor, ett kort eller ett rödvin? Så är en läcker lampa kanske det rätta valet till Valentins Day, en som bringar lycka och som visar fram din kreativa sida, och inte den tråkiga sidan. Den som ”bara” köper blommor. Vi har samlat ett urval här under så att du kan hitta en fin gåva till din Valentine!
1. Formakami - &Tradition

1. Formakami - &Tradition

Punkten där det förflutna blir det nya är det som inspirerade designern Jaime Hayon när han satte pennan på papper och skapade den formidabla JH-serien, även känd som Formakami. Lampserien använder sig av tips från de traditionella och klassiska asiatiska rispapperslamporna, men låter dem bli moderna med de atypiska formerna. Lamporna bryter med det gamla, men behåller det varma ljuset och varma uttrycket som rispapperslampor är kända för. Se fler rispapperslampor här! Den spanska designern har skapat fyra olika former i serien, och det är möjligt att hitta Formakami som både pendel och bordslampa.

Se Formakami här!
2. Kizu - New Works

2. Kizu - New Works

Alla hjärtans dag är över oss; en dag där du skämmer bort den du älskar. Vissa går ut och äter, andra åker på resor – och när dagen är slut är det många som hoppas på att få en puss. Och det är kyssen som inspirerade denna lampa. Den utsökta Kizu designades av norska Lars Tornøe 2015, och har sedan dess dykt upp i ett hav av nyanser: små varianter, stora varianter, portabla varianter och vår alldeles egna Unik marmor, säljs endast här på Lampemesteren.

Kizus två geometriska former balanserar mot varandra och kittlar ögat. Det skulpturala uttrycket utmanar betraktaren och Kizu sticker ut oavsett om den är på eller av. Kyssen mellan skärmen och marmorbasen försvinner in i en iögonfallande mikroskopisk punkt – och oavsett om du väljer den mörka, ljusa eller grå varianten är du garanterad ett inredningselement som förmodligen aldrig kommer att gå ur stil.

Se Kizu här!
3. Liila – Nuura

3. Liila – Nuura

Den danska designern Sofie Refer har en enormt imponerande och bred portfölj av underbara mönster i alla nyanser, och det är också därför du med den underbara lampserien Liila vet att du får en designprodukt i toppklass.

Nuura producerar lampan, och i sann Nuura-anda är Liila-lamporna inspirerade av naturens naturliga estetik i all sin överflöd. Lamporna kombinerar klassiska material och när du installerar en Liila-lampa – oavsett om det är med en enda ljuskälla, i opalglas, klarglas, guld eller bar metall – får du en lampa som kan definiera hela rummet runt den.

Se hela Liila-serien här!
4. Eos – Umage

4. Eos – Umage

Eos-serien från Umage är verkligen en unik serie lampor. Det danska märket Umage är skapat i riktiga gåsfjädrar och kombinerar klassisk belysning med atypiska material - åtminstone atypiska , när det kommer till lampor!

Lampserien är designad av Søren Ravn Christensen, som är kreativ chef på Umage, och de roliga gåsfjäderlamporna har blivit synonyma med det alltid innovativa förhållningssättet till lampor som Umage har. Eos är fantastiskt ovanför matbordet – men bäst är det i hemmets mysigaste rum; vardagsrum och sovrum.

Se alla Eos-modeller här!

Image: @soenderlykkegaard
5. Tense – New Works

5. Tense – New Works

Som ett mjukt moln svävar Tense genom rummet och sprider sitt behagliga, varma ljus utanför omgivningen. Lampan designades av designerduon Panter & Tourron, som har designat för både Airbnb, Balenciaga, Hermés, New Works och många fler. Spänd skapas i det innovativa och atypiska materialet Tyvek, som påminner om papper men är mycket starkare. När den först lanserades fanns den bara som pendel – men sedan dess har fler pendelstorlekar tillkommit, och både bordslampavarianter och en vägglampavariant.

Se hela Tense-serien här!
6. Fun – Verpan

6. Fun – Verpan

Om du inte är bekant med den legendariske danska designern kan det vara svårt att datera hans design - de är tidlösa och evigt moderna - men det var faktiskt långt tillbaka 1964 som Verner Panton designade denna unika lampserie. Enligt historien kring dem designades de för att Panton ville skapa en lampa som var mer än bara en lampa. Han ville skapa en upplevelse. En rolig upplevelse – därav namnet Fun.

Verpan tillverkar idag de många olika Fun-lamporna, och de finns nu i både pendelvarianter , bordslampsvarianter , golvlampor och vägglampor. De vackra och exklusiva lamporna fångar blickarna och når de många skal som utgör deras skärm, leker i ljuset, Fun-lamporna är svåra att se bort från.

Se hela Fun-serien här!
7. Arum – ferm LIVING

7. Arum – ferm LIVING

Rena, distinkta och tydliga linjer kännetecknar ferm LIVINGs portfölj, och den vackra Arum-serien från den danska verksamheten är absolut, absolut inget undantag. I en vacker design inspirerad av kronblad skapar ferm LIVING denna serie som erbjuder både en behaglig estetik och bra ljus.

Arum finns som vägglampa, bordslampa och golvlampa – och alla delar samma vackra ljus. Bordslamporna och golvlampan har en vacker detalj med marmorfot – och vägglamporna kan smart vändas bort från väggen, så att du kan belysa precis det som saknar ljus.

Se hela Arum-serien här!
8. 2097 - Flos

8. 2097 - Flos

Under sin livstid från 1912 till 1985 låg den italienska designern Gino Sarfatti bakom designen av mer än 700 armaturer – och det får därför antas att han kan ett och annat om lampor. Om du fördjupar dig i hans urval av modeller är det särskilt en modell som har blivit världsberömd: den vackra 2097.

Modellen designades 1958 och är fortfarande en av de mest populära ljuskronorna. Idag är det legendariska Flos som producerar lampan - och som alltid från Flos kan du förvänta dig att få en värld -klass lampa. 2097 finns i en mängd olika storlekar och i en mängd olika material.

Se 2097 här!
9. Gatto – Flos

9. Gatto – Flos

När den legendariska italienska designern Achille Castiglioni lämnade arkitektstudierna och grundade en designstudio 1944 tillsammans med sina bröder Pier Giacomo Castiglioni och Livio Castiglioni, ingen kunde ha vetat hur viktiga de tre bröderna skulle bli för lampdesign – och även om Livio drog sig ur samarbetet redan 1952 är namnet Castiglioni fortfarande allmänt känt i designvärlden.

Castiglioni är mest kända för sitt arbete med Flos, och det är också här som vackra Gatto har varit på . Achille och Pier Giacomo Castiglioni använde stålbas och tråd för att skapa ramen, och skärmen är en kombination av glasfiber och gummilack. Ljuset är mjukt och varmt och lampan passar särskilt bra till hemmets mysiga rum!

Se Gatto bordslampor här!

Image: @_likelinda

Så ska din kära skämmas bort lite extra här till Valentines Day så är det ett hav av möjligheter hos Lampemesteren. Du vill helt klart få poäng för kreativiteten när du inte bara dyker upp med en tråkig blomsterbukett. Utan istället med en vacker, klassisk och fin designlampa. Valentines Day är den 14e februari så vänta inte för länge med att beställa din present – Din kära kommer älska dig för det!