KAISER idell 6631 bordslampa lanseras i en specialutgåva

En design-rörelse, som har satt sin prägel på designhistorien kan i 2019 markera sitt 100 års jubileum. Detta markeras av Fritz Hansen med en specialutgåva av en designklassiker. Läs med vidare och bli klokare på vad Bauhaus-rörelsen var, och hur det hänger samman med KAISER idell lampan, och Fritz Hansen.
Se specialutgåvan här

Bauhaus Design – en landmärkt kulturell rörelse

Bauhaus Design – en landmärkt kulturell rörelse

Bauhaus-rörelse, var aktiv i perioden 1919-1933, och levde en lite turbulent tid med 3 direktörer, och 3 platser. Men trots det har rörelsen satt sin helt tydliga prägel på design och arkitektur. Bauhaus var en skola, som samlade allt inom design och produktion i ett hus. Skolan stiftades av Walter Gropius som hade en vision:


"Konst och hantverk ska smälta samman. Artisten ska också vara en hantverkare".Bauhaus skolan blev en landsmärkt kulturrörelse i de 20e århundradet, som introducerade hela världen för funktionalismen. Detta fick en avgörande betydelse för arkitekturen långt upp i 1900-talet och i hög grad också idag.
Idén bakom Bauhaus, var att sätta fokus på funktionen, funktionen skulle visa sig i formen. Kännetecknet för Bauhaus design var och är; rena linjer, enkla former, och enkla färger som tillsammans ger ett rent uttryck.
En klassiker från Bauhaus perioden

En klassiker från Bauhaus perioden

KAISER idell lampserien är ursprungligen från Bauhaus skolan i Tyskland, och kombinerar den ide, som var grundtanken bakom skolan. Det skulle vara fokus på funktionen, och det goda hantverk skulle smälta samman med designen. Det är KAISER idell lamporna ett äkta bevis på. Som en hyllning till denna period har Fritz Hansen lanserat den kända KAISER idell Luxus bordslampan i en mässing-version. Mässing-versionen är lanserad som en specialutgåva, som markerar Bauhaus rörelsens 100 års jubileum. Specialutgåvan av modell 6631 bordslampan är obehandlad mässing, som gör att den kommer patentera över tid, och därmed ge en helt unik patina, som gör varje lampa helt unik.

Den ikoniska KAISER idell bordslampan är uppbyggd omkring en patenterad kulled, som ger lampan en god och stark funktion. Bordslampan är isär igenkänd på sin mycket karaktäristiska skärm, som ger ett helt perfekt ljusutfall, som gör den perfekt till skrivbordslampan - eller som en läcker design-ikon i inredningen. På toppen av lampans skärm är det inpräglat "ORIGINAL KAISER idell".

Christian Dell designade den första KAISER idell lampan tillbaka i 1936, där den också för första gången visades i en katalog. Lampan blev snabbt huvudperson i hela KAISER idell serien. En lampa, som också idag är en symbol på nobel och germansk design.
Se alla KAISER idell lamporna här

Christian Dell – en stor del av Bauhaus rörelsen

Christian Dell är en av huvudpersonerna från Bauhaus perioden, där han i perioden 1922-1925 stod i spetsen för Bauhaus' metallverkstad. Han var en erkänd tysk designer med en bakgrund som silversmed. Med en stor känsla för detaljerna - kanske grundad i hans bakgrund som silversmed, har han lyckats att designa en lampserie, som också idag är relevant i inredningen.

Läs mera om Christian Dell här

Fritz Hansen hyllar en designrörelse

Fritz Hansen markerar 100 års jubileum för Bauhaus rörelsen med en specialutgåva av KAISER idell 6631 bordslampan. Här kombineras den matta svarta skärm, med en snygg rå mässing.
Den klassiska designen i den nya mässingsversionen, är helt aktuell i bostadsinredningen. Specialutgåvan är en enkel hyllning till en design, som i den grad har gjort provet och kan kalla sig "en äkta designklassiker".

Fritz Hansen är ett danskt design-hus, som rymmer allt till hemmet från några av världens största designers. De har det kompletta aktuella sortimentet av KAISER idell lamporna, men har också ett brett urval av nydesignade och klassiska lampor.

Gå på upptäcksfärd i Fritz Hansens sortiment här