GUBI introducerar Bestlite i Limited Edition

År 1930 introducerade formgivaren Robert Dudley Best, den första lampan i Bestlite SerienLampan kommer därför att fira 90-årsjubileum 2020 och GUBI lanserar en Limited Edition Bestlite BL90-serien. Endast 300 stycken av varje modell produceras i nickel. Varje lampa är certifierad med sitt eget nummer, för att göra varje lampa unik. Dessutom har den en liten metallplatta med 90-årsjubileumslogotypen ingraverad.

Hela samlingen av Bestlite lampor består av många olika lampor, så det finns alltid en lampa som passar ens belysningsbehov. I BL90-serien hittar du de fyra mest populära lamporna; Bl1 Bordslampan, BL3 Golvlampan, BL5 och BL7 vägglamporna i en snygg nickelfinish.Bestlite Bordslampa – BL1


Bestlite BL1 Bordslampa var den första Bestlite-lampan. En funktionell lampa där det helt klart har varit starkt fokus på lampans flexibilitet; En justerbar höjd, en tiltbar arm och en lampskärm som kan vridas 360 grader. Med en höjd på 51-84 centimeter (beroende på inställning) har lampan den perfekta storleken som skrivbordslampa.

Bestlite Golvlampa – BL3


Med utgångspunkt på bordslampan är Bestlite BL3 Floor Lamp utformad med samma flexibla funktioner – tiltbar arm, justerbar i höjd och med en roterbar skärm. Lampbrytaren sitter här på sladden vid golvet, så att lampan lätt kan släckas med foten. Då kan du undvika att böja dig ner varje gång du ska slå på eller av lampan. Placera den vid soffgruppen eller din föredragna läshörna, där den ger en bekväm och flexibel läslampa.

Bestlite Vägglampor – BL5 og BL7


Samma justerbara skärm har använts på Bestlite BL5 och BL7 vägglampor. BL5 vägglampan har även den en justerbar arm, medan BL7 är en enklare version av lampan. Oavsett vilken modell du föredrar passar den perfekt som en nattlampa. Av samma anledning är vägglamporna särskilt populära i hotellbranschen. Som inbjudande belysning i entrén eller i korridorer, är lampan också ganska upplagt.
Ge inredningen en lyxig känsla med Bestlite Limited Edition


Efter att ha genomströmmats av mässing och koppar, är de svala metaller återigen in inredningen. Uttrycket är enklare och bär avtryck av lyx och kvalitet. Låt den glansiga nickelfärgen ge dig ett stort blickfång i hemmet – kombinera den med naturmaterial för att skapa en snygg kontrast. Tillsammans med mjuka runda former och tyger erbjuder nickelfinishen en minimalistisk lyx som är hetare än någonsin tidigare.

Lampan är en fantastisk kombination av tradition och förnyelse – det är tydligt att den inte designades igår. Lampans form och detaljer är både klassiska, snygga och absolut inte tråkiga. Lampan passar perfekt in i alla stilar – från det äldre klassiska hemmet till det ultramoderna.
<hr>Bra design, hög funktionalitet och en bra historia


Bra design, hög funktionalitet och en bra historia

Med 90 år på ryggen har den vackra designen visat sig vara värd som en klassiker. Lampan kompletterar dagens inredning, som det gjorde för 90 år sedan. Inte bara på grund av sin tidlösa design, men också funktionen i lampan.

I slutet av 1920-talet åkte den engelska designern Robert Dudley Best till Tyskland för att studera. Här var han otroligt exalterad över Bauhausskolan och hela Bauhaus-stilen som hade dykt upp under hela 20-talet. Hans intresse för Bauhauss formspråk och grundläggande principer förstärktes när han senare reste till Frankrike. På världsmässan i Paris, där bland andra Mies van der Rohe och Le Corbusier var representerade, fann han sin inspiration till Bestlite-lampan.

När Robert vände hem med de första skisserna lyckades han övertala sin far att producera lamporna i familjeföretaget; Best och Lloyd. Inledningsvis såldes lampan inte till de privata bostäderna som förväntat. Istället köptes de till bilverkstäder och Royal Air Force tekniska avdelning, där funktionaliteten på lampan var mycket uppskattad.

Några av lamporna hamnade dock på arkitekternas skrivbord, vilket ledde till en artikel i The Architects Journal, där lampan fick namnet Den första brittiska Bauhaus-produktionen. Plötsligt ville alla ha lampan! Den dåvarande premiärministern, Winston Churchill, valde personligen Bestlite Bordslampan till sitt skrivbord. Historien säger till och med att han tog med sig lampan på sina otaliga turer runt om i världen. Det var det stora genombrottet för Bestlite-lampan, som med tiden är älskad av arkitekter, designers och designälskare, och som idag anses vara en sann klassiker.
Från brittisk designer till danska Gubi

Från brittisk designer till danska Gubi

Ägaren av Gubi, Jacob Gubi, såg första gången Bestlite lampan med sin far i Köpenhamn. Hans far hade tidigare sett den vackra lampan i en skoaffär, varefter de båda hade gått över för att titta på den. De båda kunde se att den hade något mycket speciellt med sig. De åkte till Birmingham och besökte familjen Dudley Best, där de upplevde hur de fina lamporna producerades. I de gamla produktionshallarna drabbades de av en kulturchock och var samtidigt otroligt fascinerad av de autentiska omgivningarna; Gamla verktyg överallt, medan allting osade tradition och hantverksmässig know-how.

Best och Lloyd stod ansvariga för produktionen av lamporna fram till 2003, då Gubi köpte rättigheterna till Bestlite. Gubi har en benägenhet att berätta en historia genom sina produkter – varje lampa eller möbel har en unik historia; Bestlite-lampan passar därför perfekt in i deras DNA.

Se hela SAMLINGEN BL90 Limited Edition här, där den kan köpas så länge den finns i lager.